BalkansPress

Dobro došli!

Apelacioni sud u Beogradu pravosnažno je osudio na dve godine i tri meseca Željka Vasića (31) jer u oktobru 2016. svojim vozilom u Stepojevcu usmrtio Slađanu L. (46) koja se kretala ulicom sa dvoje dece.

Istom odlukom Vasiću je izrečena zabrana upravljanja vozilima "B" kategorije od jedne godine, a oštećeni je radi ostvarivanja svog imovinsko-pravnog zahteva upućen na parnicu, objavljeno je na sajtu tog suda.

Ovom odlukom odbijena je žalba odbrane i potvrđena prvostepena presuda Osnovnog suda u Lazarevcu kojom je Vasić osuđen zbog teškog delo protiv bezbednosti javnog saobraćaja.

 

On je osuđen jer je 22. oktobra 2016. godine, ugrozio javni saobraćaj i doveo u opasnost život ljudi jer se nije pridržavao saobraćajnih propisa, navodi se u presudi.

Na na delu puta gde je brzina kretanja bila ograničena saobraćajnim znakom na 40 kilometara na čas, vozio je 60 kilometara na čas u momentu udara žene koja se kretala u istom smeru i pravcu, usled čega je ona preminula na licu mesta.

Lazarević je nakon ovog događaja ostavio ženu bez pomoći, a, kako su javili mediji, uhapšen je dve sedmice kasnije u pokušaju da pređe u Mađarsku.

U obrazloženju pravosnažne presude Apelacionog suda se navodi da je prvostepeni sud pravilno cenio sve okolnosti koje su od znacaja da krivicna sankcija bude pravilno odabrana i njena visina pravilno odmerena.

Od olakšavajućih okolnosti za Vasića sud je cenio njegove porodične prilike, kao i doprinos nastradale nastanku saobraćajne nezgode, dok je od otežavajućih okolnosti cenio njegov raniji život.

Apelacioni sud smatra da se samo efektivnom kaznom zatvora od dve godine i tri meseca može ostvariti svrha kažnjavanja, kao i da je, kako navodi "ovako odmerena kazna nužna mera krivičnopravne zaštite, srazmerna težini izvršenih krivičnih dela, stepenu krivice okrivljenog, okolnosti pod kojima su dela izvršena, jačini povrede zaštićenog dobra, ličnosti okrivljenog i njegovim ličnim prilikama".

Scroll to top