BalkansPress

Dobro došli!

Serija stravičnih nesreća odnela je živote nekoliko mališana samo u poslednjih par nedelja, a u poslednjih godinu dana broj strašnih sudbina još je veći. Nekoliko minuta nepažnje, sekund nesmotrenosti i životi celih porodica zauvek su promenjeni.

Za samo nekoliko dana tri dečaka stradala su spletom užasnih okolnosti. Dok su se igrali u dvorištima ili u blizini svojih domova, dogodile su se nesreće i mališanima nije bilo pomoći. Mladi životi koji su tek počeli da se razvijaju, ugašeni su u trenu.

 

1. jul - Kapija pala na dečaka

Četvorogodišnji dečak V. S. preminuo je u Urgentnom centru u Beogradu, nakon što je na njega pala dvorišna kapija. Do jezive nesreće je došlo u Smederevu, oko 18.20 uveče. Dečak se sa drugaricom igrao u dvorištu kod komšije. On je metalnu, kliznu, kapiju vukao, a kako nije imala graničnik kapija je pala i to baš na dete! Užasnuti roditelji su pojurili dečaku u pomoć, on je tada još davao znakove života, međutim, povrede su bile tako strašne da je dečak preminuo u bolnici.

*Foto: N. Pavlović / RAS Srbija

29. jun - Dečak pao na oštar kamen

Sedmogodišnji Aleksa Jovanović iz Vrbasa preminuo je usled povrede glave koju je zadobio kada se okliznuo i pao na oštar kamen, dok je sa godinu dana starijom sestrom, šetao prugom.

Aleksa Jovanović

*Aleksa Jovanović; Foto: Privatna arhiva

Mališani su kobnog dana u toku prepodneva otišli da se vozaju biciklima u Fruškogorskoj ulici u naselju Libra i budući da ih niko nije video par sati zabrinuti roditelji su prijavili njihov nestanak policiji koja se odmah dala u potragu, a u pomoć su im pritekli meštani, rodbina i prijatelji porodice Jovanović. Bicikli mališana i papuče nađeni su u blatnjavom ataru na oko četiri kilometra od kuće u blizini stare pruge, a nadležni pretpostavljaju da su se deca izgubila pa pokušala prugom da dođu do Novosadskog mosta i pronađu put ka kući.

Kada su ih pronašli, lekari su nažalost mogli samo da konstatuju Aleksinu smrt, a Nikolina je sa ogrebotinama na ramenu i ruci prebačena u Institut za zdravstvenu zaštitu dece i omladine u Novom Sadu.

Aleksa je bio i sportista i trenirao je brazilski džiju - džicu u lokalnom Rio Grepling klubu, a nedavno je na prvom takmičenju u Beogradu osvojio bronzanu medalju.

 

8. jun - Dečak se utopio u poljskom WC-u

Dvogodišnji dečak, Teodor Maksutović, udavio se u poljskom klozetu u petak uveče dok se igrao. Za porodicu Maksutović, petak po podne bio je uobičajen sve do 18 sati, kada su primetili da nema njihovog sina jedinca.

- Dečak se u dvorištu porodične kuće igrao sa drugom decom i ništa nije slutilo na tragediju. U jednom trenutku, majka koja ga je nadgledala, ušla je u kuću da nešto obavi, a kada je izašla, deteta nije bilo na vidiku. Usledila je potraga za mališanom. Alarmirani su rođaci, prijatelji, komšije. Dok su jedni tragali po selu za Teodorom, drugi su pokušavali da od dece saznaju gde se izgubio mališan - prepričava tragediju naš sagovornik.

Prema njegovim rečima, tokom razgovora sa decom jedno od njih je reklo da mu se učinilo da je Teodor krenuo ka poljskom klozetu.

- Rođaci mališana su odmah posumnjali na najgore i nakon što su pogledali u rupu klozeta, bili su šokirani. Oko 20 časova ugledali su beživotno telo mališana, jedni su ga vadili iz rupe, a drugi su pozvali Hitnu pomoć i obavestili policiju o tragediji. Usledila je reanimacija, ali nažalost, uprkos borbi lekara, mališan je prestao da daje znakove života.

4. jun - Viljuskar ubio devojčicu

Jeziva nesreća dogodila se u Beranama u Crnoj Gori, kada je na jednoipogodišnju devojčicu, dok se igrala, pao deo sa viljuškara i usmrtio je.

Naime, devojčica se igrala pored viljuškara koji pripada njenom ocu i stričevima. U jednom momentu pod nepoznatim okolnostima "viljuška" je pala sa mašine i nanela joj smrtonosne povrede.

 

12. jun - Auto pokosio dečaka na ekskurziji

Aleksa D. (10), učenik OŠ „Miloš Crnjanski“ iz Subotice, poginuo je na Divčibarama kada je na njega, dok je sa drugarima prelazio put, autom naleteo Beograđanin V. V. (43).

Mali Aleksa stradao je na začelju kolone, dok su dve devojčice povređene. Đaci su juče poslednjeg dana ekskurzije krenuli iz hotela u obilazak centra kada je došlo do strašne nesreće.

- Kolona učenika je prelazila ulicu, na čelu je bila učiteljica, koja je prvo izašla na kolovoz i signaliziranjem praktično zaustavila saobraćaj, dok se na začelju nalazio rekreator. On je i uočio „tojotu“ koja se iz pravca Kaone kretala ka centru Divčibara. Vozač nije smanjio brzinu iako mu je rekreator mahao pokazujući mu da stane. Sve se dogodilo kao u magnovenju. Vrisak dece dok „tojota“ naleće na njih. Udarac je bio tako snažan da je dečak odbačen dvadesetak metara - pričaju očevici.

PROČITAJTE: MALTRETIRAO JE ŽENU NA ULICI, A ONDA JE DOŠLA ONA: Kada je video kakva RAZBIJAČICA je pritekla u pomoć, GORKO SE POKAJAO (VIDEO)

Crno proleće

Samo za mesec dana ove godine reka je odnela tri mlada života.

Za petnaestogodišnjim Milutinom Durlićem tragalo se deset dana, da bi tok Peka u selu Leskovo kod Majdanpeka posekao sve nade oca Bogomira da će svog sina naći živog i zdravog.

Četvrtka, 22. marta, telo dečaka koji je od svoje druge godine bolovao od teškog oblika epilepsije pronađeno je u ovoj reci. Dečkić nije umeo razgovetno da govori, a često se dešavalo da ode od kuće i da ga roditelji traže po selu. Bogomir je tako i ovog puta krenuo u potragu, a sinovljevi tragovi odveli su ga do rečnog korita iz kojeg se mališan, pod naletom nabujale reke koja je pretila da se izlije, nikad nije izvukao.

Milutin Durlić

*Milutin Durlić; Foto: Privatna arhiva

Slična sudbina zadesila je dvojicu dečaka iz Sirijarinske banje i Arilja, koji su ovaj svet napustili sa samo pet godina.

F. B. je u lokalnu banjsku reku upao iznenada, igrajući se juče sa drugarima u kasnim popodnevnim satima, a reka ga je lako vodila kilometrima daleko, da bi ga pronašli tek u zaseoku Popovići.

PROČITAJTE: NEŠTO MU SE MRDALO U NOSU, a kad mu je lekar izvadio OVO iz nozdrve, medicinska sestra je PALA U NESVEST (VIDEO)

Hitnom intervencijom dete je prebačeno u bolnicu, gde su lekari čitav sat pokušavali da povrate nejako telo koje je dva sata bilo pod vodom. Nažalost, nisu uspeli.

Pokojni Boško i njegov brat

*Pokojni Boško i njegov brat; Foto: privatna arhiva / Privatna arhiva

Njegov vršnjak Boško K. iz Arilja u Rzavu se mesec dana ranije utopio naočigled rođenog brata i ujaka Vladimira koji je s dečacima bio u obližnjem parkiću, nadomak visećeg mosta.

Petogodišnji dečak približio se reci gde je uspeo da se oklizne i padne, nakon čega je alarmirana vatrogasno-spasilačka ekipa koja je čamcima krenula niz Rzav.

Meštani su govorili da su najjeziviji trenuci nesreće bili oni dok je dečak dozivao brata, a ljudima govorio kakvu je Boško imao kapu, nadajući se da će taj detalj pomoći u potrazi.

 

3. april - Nadgrobna ploča pala na dete

Jeziva tragedija pogodila i leskovčku porodicu koja je izgubila dvanaestogodišnjeg Darka B., dečaka koji je stradao kada mu je mermerna nadgrobna ploča bukvalno smrskala glavu na Špitaljskom groblju. Lekar koji je pokušao da ga spase tvrdi da je takvu povredu prvi put video u svom životu.

"Dečak je u Urgentni centar stigao bez znakova života, a dežurni lekar mi je saopštio da je imao povrede na glavi do neprepoznatljivosti. Glava mu je bila potpuno smrskana, jeziva slika koja je uznemirila i medicinsko osoblje" dodao je za naš list direktor bolnice u koju je dečak prevezen, Nebojša Dimitrijević.

Kako se kasnije ispostavilo, mali Darko se sa svojim bratom blizancem i nekoliko dečaka kroz groblje vraćao sa fudbalskog terena, a da stvar bude gora, prema rečima radnika na groblju deca se na tom mestu svakodnevno igraju i jure.

PROČITAJTE: ČEGA SE PAMETAN STIDI… Muzičar skuvao jaja mlade golubice, vratio ih u gnezdo, pa sve to objavio UZ UŽASNE KOMENTARE (FOTO)

22. mart - Dečak se obesio dok se igrao

Dečak V. B. (11) stradao je u stanu u centru Beograda kada je slučajno maramom zakačio kvaku i obesio se.

Kako nezvanično saznajemo, dečak je u trenutku nepažnje, verovatno dok se igrao, maramu zavezao oko svog vrata i kvake, i tako nažalost stradao.

U trenutku nesreće, kako smo saznali, mališan je bio sam u svojoj sobi, a u stanu su bile i majka i dve sestre koje ništa nisu mogle da učine jer se sve odigralo jako brzo.

14. februar - Beba preminula od promrzlina

Tromesečna beba iz Knjaževca preminula je od promrzlina zbog čega su juče uhapšeni njeni roditelji Darko D. (33) i Milica D. (28). Njih dvoje imaju još dvoje dece, starosti dve i tri godine, i kada je policija došla na lice mesta zatekla ih je u vidno zapuštenom stanju, takođe sa površinskim promrzlinama.

Kuća u kojoj je beba preminula

*Kuća u kojoj je beba preminula; Foto: G. Popović / RAS Srbija

Roditelji su kobnog dana pozvali bolnicu i kazali im da njihova beba odbija da jede. U bolnici su im rekli da se hitno jave lekaru. Roditelji su se ubrzo pojavili u bolnici, a lekar je odmah video da je beba preminula. Doktor je pozvao policiju koja se potom uputila u kuću ovog para gde je pronašla još dvoje dece koja su se smrzavala.

30. decembrar 2017 - Dvogodišnjak i beba stradali u požaru

Dečak, star dve, i devojčica od godinu dana, stradali su u subotu kada su se, po prvim rezultatima, upalile svećice na novogodišnjoj jelki! Nezapamćena tragedija desila se u žabarskom selu Porodin, dok je majka bila u štali, gde je hranila stoku, saznaje ’’Blic’’.

 

- Čuli smo da su svećice na novogodišnjoj jelki izazvale kratki spoj, da je žar pao na pod, pa se vatra brzo prošririla na celu kuću – pričaju meštani Porodina.

S druge strane, po priči meštana, postoji i verzija da je dečak otvorio šporet i da je iz njega ispala varnica, a da se vatra razbuktala i brzo proširila na celu kuću.

- Majka je iz štale čula vrisak dečaka – nastavljaju očevici. – Potrčala je ka kući, ali od vatre nije mogla ni da priđe svom domu.

Nesrećna žena je odmah otrčala do komšija, koji su pozvali vatrogasce, ali deci nije bilo spasa...

PROČITAJTE: KRENULI U GRČKU, PA OSTAVLJENI U KRAGUJEVCU Sat vremena nakon polaska na more TURISTI IZBAČENI IZ AUTOBUSA

Oktobar 2017 - Dete se udavilo u buretu

Prošla godina takođe je zabeležila više ovakvih nesreća. Možda i najpotresnija bila je ona koja se oktobra 2017. zbila nadomak Knića.

Branislav Sofranić (3) stradao je udavivši se u buretu koje je imalo tek malo vode unutra, a i ovom epilogu prethodila je dečja igra. Mališan je, zabavljajući se, u jednom momentu završio u pomenutom buretu u kojem je bilo oko pet centimetara vode, a u tom trenutku kraj njega je bila šestogodišnja sestra Dunja.

Kako su tada kazali majka Silvija Klajić i očuh Saša Nedović, Branislav se celog dana igrao u dvorištu, a nesreća se dogodila u bukvalno četiri minuta.

(BalkansPress / Blic.rs)

Scroll to top