Kao što smo pisali, vatrogasci su 31. jula uspeli da izvedu opasnu akciju i iznesu sef sa dragocenostima. Kako za Kurir otkriva dobro obavešten izvor, u pitanju je jedan od većih sefova u kom je moguće skladištiti toliki novac.

- Sef koji je spasen iz požara spada u grupu većih tog tipa koji se nalaze na tržištu, a koji su predviđeni su za čuvanje veće količine novca ili drugih dragocenosti. Takvi trezori teški su, sami po sebi, najmanje 70 kilograma. Kada se tome pridoda težina tereta koji se nalazi u njima, zasigurno brojka prelazi 100 kilograma - kazao je za Kurir dobro obavešten izvor.

 

On dodaje da je iznos od 18 miliona evra, koji su se nalazili u sefu, zasigurno dodao na celokupnoj težini.

- Ako se pretpostavi da su u sefu bili uglavnom apoeni od 500 evra, možemo da zaključimo da je na gomili bilo oko 36.000 novčanica. Uz to, u sefu je bilo i dinara i čekova. Kada bi se sve te novčanice stavile na vagu, težile bi oko 40 kilograma - dodaje naš sagovornik.

PROČITAJTE: Ušao sam u albansku kafanu i poručio kafu na srpskom: Usledio je muk, a onda su rekli šta moram da budem da bih je pio (FOTO)

Vatrogasci u akciji... U poslednji čas izvučen sef težak više od 100 kilograma

*Vatrogasci u akciji... U poslednji čas izvučen sef težak više od 100 kilogramafoto: Damir Dervišagi

Podsetimo, stravičan požar zahvatio je prošle nedelje nekoliko firmi i fabričkih postrojenja u Ulici cara Dušana u Zemunu. Kurir je objavio da su vatrogasci tokom akcije gašenja požara dobili naredbu da kako znaju i umeju spasu sef, što su uspeli nakon dramatične akcije. Vlasnik zapaljenog objekta je novac pokupio u nekoliko torbi i otišao.

PROČITAJTE: "OTKINUĆU GLAVU NEKOME" Glumica ŽESTOKO ISPLJUVALA našu tradiciju, pa osula paljbu po državi! (FOTO)

*foto: Damir Dervišagić

Podsetimo, veliki požar, čiji se uzroci i dalje ispituju, izbio je u magacinnskom prostoru jedne fabrike u blizini Pupinovog mosta, odakle se vatrena stihija proširila i na proizvodne pogone drugih firmi, kao i na krov jedne porodične kuće.

PROČITAJTE: U Srbiji još ČETVORO LJUDI UMRLO od virusa Zapadnog Nila i svi su iz ISTOG GRADA

 

Dramatična akcija

Požaru je, prema rečima očevidaca, prethodila eksplozija, a vatrogasci su satima pokušavali da se izbore s vatrenom stihijom koja je pretila da se proširi i na okolne stambene objekte. Kako za Kurir otkriva dobro obavešten izvor, situacija na terenu za vatrogasce je sve vreme bila veoma dramatična, posebno u trenutku kada su dobili poseban zahtev.

*foto: Čitateljka Kurira/Tamara Skobo

- Vatrogascima je rečeno da se u jednom od zapaljenih objekata nalazi tajni sef i da moraju da ga spasu kako znaju i umeju. Tada su shvatili da je ta fabrika gotovo u celosti zahvaćena vatrom i da će biti veoma teško da najpre lociraju mesto na kome se nalazi sef, a potom i da ga izvuku na sigurno. Odlučili su da rizikuju i uleteli su u plamen - ispričao je za Kurir dobro obavešten izvor.

PROČITAJTE: Koja životinja bi trebalo da bude zvanični simbol Srbije?

Vatrogasci zapanjeni

On kaže da su posle nekoliko minuta tumaranja po dimu i plamenu koji su im ugrožavali živote, vatrogasci uspeli da pronađu sef i iznesu ga napolje. Tada je usledio novi šok.

*foto: Damir Dervišagić

- Otvorili su sef koji je bio oštećen sa spoljne strane, a potom ostali bez teksta. Unutra je bila gomila neoštećenih novčanica evra u raznim apoenima i svima je odmah bilo jasno da je u pitanju višemilionski iznos. Dok su vatrogasci zapanjeno posmatrali sadržaj sefa, u jednom trenutku se pojavio vlasnik fabrike iz koje je on izvučen. Vatrogacima je tada rečeno da se udalje, a vlasnik je potom pokupio sav novac i otišao. Kasnije smo saznali da je u tom trezoru bila svota od neverovatnih 18 miliona evra - dodaje naš sagovornik.

(BalkansPress / Kurir.rs)

Scroll to top