BalkansPress

Dobro došli!

Anabela Džonkić (8), čije je telo juče izvučeno iz Dunava u selu Kostol kod Kladova, utopila se u ponedeljak kada se vraćala iz škole.

Telo nesrećne devojčice juče oko 11 sati slučajno je u vodi primetio komšija Vele Skrčevski, i to nekoliko stotina metara nizvodno od hostela koji drži njen otac Mile.

- Šetao sam s unucima i u vodi sam ugledao nešto za šta sam pomislio da je lutka. Bila je na trbuhu, a glava joj je bila u vodi. Pozvao sam suprugu, koja je rekla da to nije lutka. Tada je naišao brod, podigao talas i telo je počelo da pluta. Ušao sam u vodu i štapom privukao telo do obale - priča potreseni Skrčevski.

*FOTO: KURIR

Užas pored reke

On kaže da je doživeo šok kada je video da je u pitanju devojčica, i to njegova komšinica.

- Ručice su joj bile skroz bele, tuga jedna. Pozvao sam sina, a on policiju. Kada je policija završila uviđaj, supruga je donela ćebe od kuće i prekrila telo nesrećnog deteta - kaže naš sagovornik.

 

Kako nezvanično saznajemo, Anabela je u ponedeljak predveče sama šetala obalom Dunava.

- Ona ide s mojim unukom u školu. Anabela je prvog školskog dana bila s drugarima u đačkoj klupi. Znam i da je išla u Centar za socijalni rad da uzme knjige. Pretpostavlja se da je posle škole svratila do reke, gde je volela da se igra. Verujemo da je slučajno upala u Dunav, dok se pela na čamce koji su privezani uz obalu - kaže jedan od meštana sela Kostol.

*FOTO: KURIR

Prema njegovim rečima, Anabela je često sama šetala selom, a obožavala je Dunav.

- I ranije je pokušavala da uđe u plovilo, ali uvek je neko bio tu da je spreči. Međutim, sudbina je htela da u ponedeljak na obali ne bude nikoga i ona je uspela da se popne na jedan od čamaca. Sumnjamo da se tom prilikom okliznula i upala u Dunav - kaže meštanin.

Stanovnici Kostola kažu da je malena Anabela imala težak život, pošto ju je majka napustila još dok je bila beba.

*FOTO: PRIVATNA ARHIVA

Sama lutala selom

- Neko vreme je bila u hraniteljskoj porodici, ali ju je nedavno Centar za socijalni rad vratio kod oca, koji ima šezdesetak godina. On nije baš vodio računa o njoj. Često smo je viđali kako luta selom, a ponekad je i prosila. Bila je neuredna i videlo se da o njoj niko ne brine. Bilo nam je žao devojčice - kaže komšija i dodaje da su više puta kontaktirali s Centrom za socijalni rad kako bi neko konačno preuzeo brigu o Anabeli.

Direktor Centra za socijalni rad u Kladovu Ljubiša Stojković kaže da je Anabela s ocem imala normalan život i da ih je njihova služba više puta obilazila.

- Otac devojčice je bio imućan, imao je restoran u Kostolu, kamion. I sada je imućan. Naši podaci govore da je on devojčicu čuvao kako treba - kaže Stojković.

 

Meštanin u šoku zbog smrti devojčice

MOŽDA SE UBILA ZBOG TEŠKOG ŽIVOTA

Saša Petrović, meštanin sela kraj Kladova, jedan je od onih koji postavljaju pitanje da li je devojčica izvršila samoubistvo.

- Tokom leta, ovu devojčicu je celo Kladovo videlo kako tumara sama ulicama, bez ikakvog cilja. Zaustavljala je ljude, tražila novac za hranu. Jednom mom prijatelju je rekla da joj novac treba da kupi medu koji joj se dopao. Često je viđana i na gradskoj plaži kako prilazi kupačima koji su nešto grickali i moli za neki zalogaj, sendvič ili bilo šta. Kada bi dobila nešto da pojede, obema bi rukama gurala hranu u usta. Mnogo ljudi ju je viđalo i kako noću iz Kladova putem odlazi u Kostol, koji je udaljen tri-četiri kilometara - kaže nam Petrović i dodaje da postoji sumnja da je devojčica izvršila samoubistvo zbog teškog života.

Potresno

MAJKA JE NAPUSTILA KADA JE BILA BEBA

Mile Džonkić, otac nastradale Anabele, juče je navodno doživeo nervni slom nakon što je saznao da mu je ćerka preminula, te je prebačen u bolnicu.

- Mile je bio jedini staratelj Anabeli, pošto ona nije imala ni godinu dana kada ju je majka napustila. Prvi put je bila u hraniteljskoj porodici u periodu kada je njen otac bio u zatvoru, jer nije plaćao alimentaciju prvoj ženi. Drugi put je devojčica bila kod staratelja početkom leta, kada joj je otac bio bolestan, ali je nakon mesec dana vraćena ocu, koji je ozdravio - objasnio je Ljubiša Stojković, direktor Centra za socijalni rad.

(Kurir.rs / S. Božinović, J. Rafailović / Foto: Kurir/Nebojša Mandić, privatna arhiva)

Scroll to top