BalkansPress

Dobro došli!

Pre nešto više od 13 godina, u Zvezdarskoj šumi, Mališa Jevtović je, naočigled svoje devojke Ane Filipović, koja mu je čuvala stražu, silovao i tukao njenu trogodišnju ćerkicu Katarinu Janković. Nesrećna devojčica je od zadobijenih povreda preminula u bolnici.

Taj slučaj seksualnog iživljavanja, zverstva nad nemoćnom devojčicom i njeno ubistvo, najblaže rečeno, zgrozio je javnost Srbije. Po prvi put posle mnogo godina čuli su se i komentari da bi trebalo vratiti smrtnu kaznu.

Zverstvo nad nadužnom devojčicom je razotrkiveno kada su je majka i njen ljubavnik u nedelju, 17. jula 2005, popodne, doneli u Kliničko bolnički centra "Zvezdara". Hladnokrvno su tvrdili da je devojčica pala sa kreveta i da su tada nastale brojne povrede po telu, od kojih je dete iste večeri preminulo.

 

Međutim, ubrzo je utvrđeno da su beskrupulozno lagali. Ustanovljeno je da je Ana Filipović s detetom i Jevtovićem otišla u šumu na Zvezdari. Ona je ostala kod česme da puši, a ljubavniku dozvolila da devojčicu povede dublje u šumu. Jevtović je Katarinu odveo do jedne napuštene građevine gde deca igraju pejntbol, tukao je po glavi i telu i seksualno zlostavljao.

Dete se vratilo povraćajući i prljave odeće, ali, umesto da je odmah odvedu kod lekara, ljubavnici su pokušali da prikriju zlostavljanje. Vratili su se kući gde su dete zajedno okupali, a zatim seli da jedu.

Devojčica je bila u nesvesti, poplavela je u licu i stanje joj je bilo sve gore. Tek tada krenuli su u KBC "Zvezdara", ali su lekari mogli samo da konstatuju smrt male Katarine.

Mališa Jevtović

*Mališa Jevtović, FOTO: PRIVATNA ARHIVA

Obdukcija je pokazala da je devojčica iskrvarila zbog rascepa jetre i drugih unutrašnjih organa. U zapisniku je takođe bilo navedeno da je Katarina duže vreme bila seksualno zlostavljana.

Posle smrti male Kaje, Jevtović je bio osumnjičen za obljubu i protivprirodni blud nad trogodišnjim detetom, a majka za kršenje porodičnih obaveza. Kasnije su krivična dela "pooštrena" pa je Jevtović optužen za svirepo ubistvo, a majka devojčice za pomaganje.

Zlotvor koji je duže vreme silovao i zatim i ubio trogodišnju Katarinu Janković osuđen je na maksimalnu kaznu - 40 godina zatvora, a majka koja je sve to znala i nije reagovala, na 37 godina robije, čime je vrhu liste zatvosrkih kazni izrečenih ženama.

 

Ovo je još jedan slučaj zbog kojeg se redakcija "Blica" odlučila da pruži podršku "Fondaciji Tijana Jurić" u nastojanjima da promeni Krivični zakonik i u njega uvede doživotni zatvor za ubice dece.

Kao deo tih nastojanja, krajem prošle godine pokrenuta je peticija u okviru koje je prikupljeno čak 160.000 potpisa, a koju je podržala i ministarka pravde. Kutije sa mnogobrojnim potpisima građana Narodnoj skupštini predali su Igor Jurić i glavni urednik "Blica" Predrag Mihailović.

Međutim, do danas nije bilo konačnog odgovora nadležnih. Prema poslednjim najavama, Fondacija će tokom leta raditi na tome da iskoristi sve zakonske mogućnosti da predlog izmene Krivinčnog zakona uđe u skupštinsku procedure, a najavljeno je i prikupljanje još 100.000 potpisa - da bi se raspisao referendum o ovom pitanju.

Igor Jurić

*Igor Jurić, FOTO: OLIVER BUNIĆ / RAS SRBIJA

- Ne mogu da ostavim ovo na pola puta. I svestan sam da će biti teško opet animirati ljude, ali uzdam se u visoku svest razumnih građana ove zemlje. Potrebna mi je pomoć da ovo izguram i zbog toga vas molim da budete uz mene - poručio je nedavno Igor Jurić za "Blic".

Osuđeni na 40 godina

2005. - Mališa Jevtović silovao i ubio Katarinu Janković (3)

2005. - Dragan Nikolić Ćombe sa 19 uboda nožem ubio 13-godišnju Tamaru Ivanović

2014. - Čedomir Đurić tukao i ubio 18-godišnju Draganu Ćirić

2014. - Dragan Đurić ubio Tijanu Jurić (15)

2014. - Darko Kostić silovao i ubio Ivanu Podraščić (14)

2016. - Vladica Rajković silovao i ubio Anđelinu Stefanović (3)

Scroll to top