BalkansPress

Dobro došli!

Vozač N. R. (40) priveden je pošto je u blizini mosta Gazela vozio u kontrasmeru, jurio brzinom od 208 na sat i bežao od policije. Kada je uhvaćen, utvrđeno je da je imao 1,93 promila alkohola u krvi.

Divljanje belog "audija" sa nemačkim registarskim oznakama primećeno je u noći između utorka i srede na putu kod ambulante Hitne pomoći u zoni mosta Gazela. Vozač N. R. (40) je, kako saznajemo, vozio u suprotnom smeru. Divljanje je nastavljeno pošto je jurio brzinom većom od 208 kilometara na sat, iako je u tom delu puta ograničenje 80 na sat. Kada je patrola saobraćajne policije pokušala da zaustavi automobil, vozač je odbio da stane i pokušao je da pobegne, priča izvor "Blica". Istog trenutka, policajci su se dali u poteru za njim.

Vozač je ubrzo zaustavljen i pošto se odmah videlo da je pod dejstvom alkohola, podvrgnut je alko-testu. Kako je ustanovljeno, vozač je imao 1,93 promila alkohola u krvi. Odmah je odveden na trežnjenje u policijsku stanicu.

Ispostavilo se da je N. R. nemački državljanin srpskog porekla.

 

Saobraćajna policija podnela je protiv njega prijave zbog nasilničke vožnje, vožnje pod dejstvom alkohola, vožnje u suprotnom smeru i nepostupanja po naredbi policijskog službenika.

Vozač je, kako saznajemo, pred sudijom za prekršaje kažnjen novčano sa 280.000 dinara, 12 meseci oduzimanja dozvole, 18 kaznenih poena i 360 sati rada u javnom interesu.

Prema našim zakonima, vozač samo zbog nasilničke vožnje, ne računajući kaznene poene, rizikuje kaznu od 30 do 60 dana zatvora, novčanu kaznu od 130.000 do 150.000 dinara, kao i zabranu vožnje od devet do 12 meseci. Primera radi, tako je kažnjen vozač G. G. (41), strani državljanin, koji je uhvaćen u maju na autoputu Beograd-Niš kod Jagodine kada je utvrđeno da je vozio 228 kilometara na sat, a sustignut je presretačem.

Nasilnička vožnja definisana je kao ponašanje vozača u situaciji kada ne pokazuje obzir prema bezbednosti ostalih učesnika u saobraćaju, te su kazne za nju drastične, kaže Damir Okanović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja.

Damir Okanović: Nasilnička vožnja nije čest prekršaj jer su kazne drastične, ali nije ni redak slučaj

*Damir Okanović: Nasilnička vožnja nije čest prekršaj jer su kazne drastične, ali nije ni redak slučaj, FOTO: MLADEN ŠURJANAC / RAS SRBIJA

- Nasilnička vožnja nije čest prekršaj jer su kazne drastične, ali nije ni redak slučaj. Svrha visokih kazni je da vozaču ne padne na pamet da ponovi isti prekršaj - navodi Okanović.

On dodaje da stroge kazne uglavnom odvraćaju vozače od kršenja propisa, međutim ima i onih koji se teško dozovu pameti.

- Kada pogledate strukturu ljudi koji čine prekršaje, najveći broj predstavljaju savesni vozači koji s vremena na vreme učine prekršaj. Na takve ljude deluju strože kazne i oni se uzdrže od kršenja propisa ili ako budu kažnjeni prvi put, promene ponašanje i više ne čine prekršaje. Takođe, postoje i oni koji češće krše propise i njih treba dva-tri puta kazniti kako bi shvatili, a jako je mali, ali problematičan deo vozača koji su uporni u kršenju prekršaja i prema njima treba oštro i brzo postupati - ističe Okanović.

Tri kategorije kazni za nasilne vozače

Kazne za nasilničku vožnju svrstane su u tri kategorije. Prva kategorija je zatvorska kazna na najmanje 30 dana zatvora, 130.000 dinara novčane kazne (maksimalna je 60 dana zatvora i 150.000 dinara), 15 kaznenih poena i devet do 12 meseci zabrane vožnje.

Druga kategorija je novčana kazna od 100.000 do 120.000 dinara, 14 kaznenih poena i osam do 12 meseci zabrane vožnje, a treća kategorija je sa novčanom kaznom od 20.000 do 40.000 dinara, dok se prekršajni poeni određuju po vrsti prekršaja.

Scroll to top