Niški lekari bore se za život 11 pacijenata, a u užičkoj bolnici osmoro je životno ugroženo, a u Čačku dvoje je u veoma teškom stanju!

Virus gripa uveliko odnosi živote u Srbiji! Samo tokom vikenda preminule su četiri osobe, među kojima i dvoipogodišnje dete, pa se broj umrlih, veoma brzo, popeo na 19. Niški lekari bore se za život 11 pacijenata, koji su priključeni na aparate za disanje, u užičkoj bolnici osmoro pacijenata je životno ugroženo, a u Čačku dva pacijenta su u veoma teškom stanju.

Crna statistika, nažalost, beleži i smrt dvoipogodišnjeg dečaka, koji je preminuo u subotu u Čačku od respiratorne infekcije, a za koju lekari sumnjaju da je posledica virusa gripa, što će naknadno biti utvrđeno obdukcijom. Sestra bliznakinja preminulog mališana ima blaže simptome virusa, a posle obavljenih lekarskih analiza, ona je otpuštena na kućno lečenje.

 

Zavod za javno zdravlje Čačak juče je prijavio epidemiju gripa na teritoriji Moravičkog okruga. U prethodne dve nedelje u ovom okrugu prijavljeno je 349 obolelih.

PROČITAJTE: GRIP HARA SRBIJOM: Ubrzano raste broj obolelih, GLAVNI UDAR TEK SLEDI, a evo ko je najugroženiji...

Portparol Opšte bolnice u Čačku Biljana Kočović navodi da je sve više pacijenata sa respiratornim infekcijama u toj ustanovi.

-Na odeljenju intenzivne nege primljeno je šest pacijenata od kojih su četiri na mehaničkoj ventilaciji. Dva pacijenta su u veoma lošem stanju i ono se prati iz minuta u minut - kazala je Kočović.

Kod jednog pacijenta potvrđen je virus tipa A1H1N1, a rezultati ostalih pacijenata se čekaju.

Inače, poslednja žrtva virusa gripa je policajac iz Niša Bojan Mitrović (43). On je, kako je „Alo!“ već pisao, na Infektivnu kliniku u Nišu primljen pre desetak dana u teškom stanju, a uprkos svim naporima lekara da mu spasu život, preminuo je u noći između subote i nedelje. Analizom njegove krvi, potvrđena je infekcija virusom AH1N1. Mitrović je šesta žrtva virusa gripa u Nišu za samo desetak dana. Prethodno je od komplikacija usled gripa preminula Nevena Margetić (26), zatim šezdesetdvogodišnji Nišlija, Sanja Rodić (44), samohrana majka iz niškog naselja Komren, a u subotu M. S. (66) iz Orljana kod Doljevca i Lj. J. (75) iz Suvog dola kod Niša.

 

-Na Klinici za infektivne bolesti trenutno je hospitalizovano ukupno 32 pacijenta, od kojih je 11 na respiratorima i životno su ugroženi - kažu u Kliničkom centru u Nišu.

Na Dečjoj klinici nalazi se osmoro mališana, za koje se sumnja da imaju grip, a njihovo stanje je trenutno stabilno. U petak je na teritoriji Niša proglašena epidemija gripa, a u tom gradu registrovano je više od 3.800 slučajeva sa simptomima sličnim gripu, što je dvostruko više nego prethodne sedmice.

Osim u Nišu i Čačku, epidemija je za sada prijavljena i na teritoriji Pirota i Užica, odnosno na teritoriji Zlatiborskog okruga.

-Na Infektivnom odeljenju Opšte bolnice Užice broj hospitalizovanih pacijenata sa simptomima gripa porastao je na 50, dok je osam pacijenata smešteno na intenzivnu negu i životno su ugroženi. Ti pacijenti su priključeni na aparate za veštačko disanje i njihovo stanje se prati. Mi smo uputili zahtev Ministarstvu zdravlja da nam zbog situacije sa gripom pošalju određeni broj respiratora i isporuku očekujemo u toku dana - kazao je juče Miloš Božović, direktor Zdravstvenog centra Užice.

Od posledica virusa AH1N1, na području Zlatiborskog okruga, usled komplikacija na plućima, preminuli su 35-godišnji mladić iz Sjenice i 70-godišnja Užičanka.

 

Prema poslednjem izveštaju Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“, za 84.969 osoba sumnja se da su obolele, a epidemiolozi upozoravaju da postoji tendencija rasta ovih brojki u predstojećem periodu.

Epidemiolog Zoran Radovanović nedavno je kazao za „Alo!” da se znatnije povećanje broja obolelih od gripa očekuje tek nakon završetka školskog raspusta.

PROČITAJTE: ANTIBIOTICI NE LEČE NIŠTA! Dr Branimir Nestorović: Uzmite beli luk, propolis i origano!

Сродна слика

-Kad se deca vrate sa raspusta, verovatno je da će doći do povećanja broja obolelih u odnosu na prethodne dane. To se tako uvek dešava, jer se bolest najintenzivnije prenosi u predškolskim i školskih kolektivima - ističe epidemilog Radovanović.

On napominje da se virus prenosi putem vazduha, kao i direktnim i indirektnim kontaktom, a navodi da u rizičnu grupu spadaju mala deca, trudnice, osobe starije od 65 godina, hronični bolesnici kao što su srčani, bubrežni, respiratorni bolesnici, kao i dijabetičari.

 

Mitrović bio omiljeni školski policajac!

Policajac Bojan Mitrović je radio u Policijskoj stanici Medijana i bio je jedan od omiljenih školskih policajaca u gradu. Tokom poplava u Obrenovcu 2014. bio je u prvim borbenim redovima, danonoćno dežurajući i spasavajući ljude. O pokojniku imaju samo reči hvale i Bojanove kolege, koji ne mogu da veruju da je, kako kažu, „tako jakog i zdravog čoveka savladao naizgled običan grip“. Bojan je iza sebe ostavio suprugu i dve ćerke.

Prema rečima epidemiloga Zorana Radovanovića, građani treba da se jave lekaru ukoliko više od tri dana imaju visoku temperaturu preko 38 stepeni ili ukoliko temperatura padne, pa naglo skoči.

-Grip naglo počinje, pa pacijent može da kaže: „Razboleo sam se u rano popodne.“ Pored temperature, simptomi su i glavobolja, jaki bolovi u mišićima i zglobovima, a kasnije dolazi do kašlja i curenja nosa. Kod male dece često dolazi i do proliva i povraćanja - navodi Radovanović.

Prevencija

-Redovno prati ruke
-Izbegavati rukovanje
-Izbegavati gužve u javnom prevozu
-Izbegavati zatvorene prostore
-Provetravati prostorije
-Udaljiti se najmanje metar od soba koje kijaju i kašlju
-Ukoliko kijate ili kašljete, prekrijte lice maramicom

(BalkansPress / Izvor: Alo.rs)

Scroll to top