Da je zavisnost od igranja ove igrice prisutna i kod nas, slažu se i srpski stručnjaci.

Video-igrica "Fortnajt" izaziva najteži oblik zavisnosti, a odvikavanje je kao od heroina, upozoravaju psiholozi * Mali Vasilije R. u oproštajnom pismu naveo da je ljut jer mu je zabranjeno da igra, pa se bacio sa 7. sprata.

PROČITAJTE: VASILIJE (12) SE NIJE UBIO ZBOG IGRICA, A NIJE OSTAVIO OPROŠTAJNO PISMO: U Nehruovoj tuga ispred zgrade, SAZNALA SE STRAŠNA ISTINA

Najpopularnija video-igrica na svetu "Fortnajt betl rojal" izaziva najteži oblik zavisnosti, poput heroina, a odvikavanje je dugotrajno, bolno i mukotrpno, upozoravaju psiholozi iz celog sveta! Zbog ove igrice se ubio i mali Vasilije R. (12) sa Novog Beograda, koji je u oproštajnom pismu naveo da je ljut jer mu je majka zabranila da igra "Fortnajt", pa je skočio u smrt sa sedmog sprata zgrade!

 

Znaci upozorenja na zavisnost

-Gubitak sna i apetita

-Pojačan stres

-Osamljivanje i presecanje kontakta sa porodicom i prijateljima

-Agresija i autoagresija kod dece kada im zabranite igranje igrice, što najviše podseća na ponašanje narkomana u apstinencijalnoj krizi

Ova video-igrica postoji od 2017, a već naredne godine postala je najpopularnija na svetu. Igra je čak 50 miliona ljudi. Plasirala ju je kompanija "Epik gejms", u vlasništvu "Majkrosofta", a američki mediji procenjuju da je za dve godine zaradila milijarde dolara!

"Fortnajt" je onlajn video-igra preživljavanja. Besplatna je kad se preuzima, ali se plaćaju dodatne usluge nadogradnje opreme u igrici. Svaka partija u "Fortnajtu" ima stotinak igrača. Cilj im je da pronađu oružje na mapi i pobiju ostale učesnike. Osim pucanja, igra se zasniva i na izgradnji baza, gde igrači mogu da se "sakriju".

Od samog početka igrači su počeli da provode sve više vremena igrajući "Fortnajt" iz dana u dan, pa se zavisnost širom sveta proširila kao epidemija. Američka kompanija "Blumberg" upozorila je da je "Fortnajt" poput heroina i da korisnici koji jednom upadnu u zamku zavisnosti teško mogu da se iščupaju iz nje.

Lorin Marer, britanski stručnjak za ponašanje, čija su uža specijalnost deca koja imaju problem zavisnosti, poredi igricu "Fortnajt" sa drogom koja izaziva najveću zavisnost.

 

-Ova igra je kao heroin. Jednom kada se "zakačite", teško ćete se "otkačiti" - istakla je Marerova.

U najpoznatijim svetskim centrima za odvikavanje od modernih oblika zavisnosti, kakvi su igre i društvene mreže, sve je veći broj prijavljenih ljudi koji kao problem navode "Fortnajt".

Da je zavisnost od igranja ove igrice prisutna i kod nas, slažu se i srpski stručnjaci.

Psiholog Zoran Musterović ističe da je pasivnost roditelja veoma opasna ako njihova deca imaju problem sa ovakvom zavisnošću.

-Roditelji u ovakvim slučajevima ne žele konfrontaciju sa decom, pa im je lakše da ih jednostavno puštaju da igraju igrice. Umesto da provode vreme sa decom, samo im dozvole da igraju igrice i misle: "Ako je dete u stanu i mirno jer sedi za kompjuterom, to je dobro, jer nije na ulici." Međutim, to je pogrešno razmišljanje, jer takvi roditelji nisu ni svesni kako dete u osetljivom periodu puberteta lako klizi u zavisnost - kaže naš sagovornik.

Devojčica kompjuter internet igrice pedofilija društvene mreže

*Devojčica / FOTO: Shutterstock

Prema njegovim rečima, treba odmah potražiti stručnu pomoć, čim se kod deteta pojave prvi simptomi zavisnosti od igrice.

-Ako je prilikom pokušaja zabrane ili redukcije igranja igrica reakcija deteta drastična, ili agresivna, to je indikator da je počela zavisnost i odmah treba potražiti stručnu pomoć. Bolje je dobiti savet od stručnjaka nego pokušavati nešto na svoju ruku ili zatvarati oči pred problemom. Naravno, u takvim slučajevima potrebno je rehabilitovati i roditeljski autoritet kod dece - objašnjava psiholog.

Podsetimo, javnost u Srbiji prekjuče je šokirala vest da je mali Vasilije R. digao ruku na sebe jer mu je majka zabranila da igra igrice. Simptome koje bi ukazali na suicid niko nije primetio u njegovoj okolini. Dečak je oko ponoći napisao oproštajno pismo, a zatim je skočio sa sedmog sprata.

(BalkansPress / Izvor: Informer)

Scroll to top