Samo zahvaljujući brzoj reakciji i velikoj požrtvovanosti lekara u zdravstvenim centrima u Surdulici i Vranju, spasen je život devojčice E. S. (16) iz Surdulice, koja se prošle nedelje predozirala najopasnijom drogom na svetu, takozvanim "krokodilom", koji je višestruko toksičniji od heroina.

PROČITAJTE: POJAVIO SE NOVI SNIMAK VRŠNJAČKOG NASILJA U ZEMUNU! Đaci navijaju dok devojčica mlati vršnjakinju! (VIDEO)

Drama je počela u noći između srede i četvrtka, kad je dežurna patrola policije u Službu hitne pomoći ZC u Surdulici dovezla maloletnu pacijentkinju kojoj je život bio ugrožen.

- Pacijentkinja je bila veoma loše, u komatoznom stanju, sa širokim zenicama, nije reagovala na spoljne nadražaje, a krvni pritisak joj je naglo padao... Odmah je došla pedijatar dr Antonela Kusaković da je zbrine, a E. S. je po dolasku imala prvi epileptični napad i odmah joj je data terapija. Nakon pola sata, E. S. je u pratnji doktorke sanitetom prevezena za ZC Vranje - opisuje svedok.

 

- Devojčica je tokom celog puta imala epileptične napade, telo joj se grčilo, išla joj je pena na usta, a lekari su se svim snagama borili da je svaki put povrate - opisuje dramatično spasavanje jedan od očevidaca.

U ZC Vranje sanitet s devojčicom je prihvatila dr Suzana Tomić, specijalista urgentne medicine:

- Oko jedan posle ponoći stigla nam je E. S. u pratnji pedijatra i dva policajca. Bila je bez svesti, ali bez poremećaja ritma srca i disanja i bez promena na koži. Odmah smo započeli dijagnostiku i pristupili lečenju. Devojčica je bila u vrlo teškom stanju, maltene nije reagovala na terapije koje smo joj davali. Nikad se ovde nismo susreli s takvim nečim kod tako mladog pacijenta. Pacijentkinja je posle primljene terapije i stabilizacije stanja transportovana na toksikologiju KC Niš - opisuje dr Tomić.

Hitna pomoc

*Lekari se borili da je povrate / FOTO: Marko Jovanović

PROČITAJTE: TIHE VODE SMRTI: Zašto ljudi najčešće stradaju NA JEZERIMA

Prema njenim rečima, taj slučaj ju je jako potresao.

-Pretpostavila sam da se radi o drogi novijeg datuma, zbog atipičnih reakcija. Tragično, tako mlada i tako lepa devojka i da je dovezu u takvom stanju... Apelujem na mlade da nikad i ne probaju narkotike - kaže dr Tomić i dodaje da je pravovremena i brza reakcija lekara bila ključna za spasavanje ovog mladog života.

 

U ZAVODU ZA MENTALNO ZDRAVLJE

Prema prvim informacijama, devojčica se predozirala drogom "krokodil". Njeno stanje je trenutno stabilno i nalazi se u Zavodu za mentalno zdravlje u Nišu.

PROČITAJTE: "ZARATILI" SVATOVI Veselje u Nikšiću se pretvorilo u košmar: Zbog srpske pesme brak pukao posle tri sata!?

OTKRIVENO 15 NOVIH DROGA

U poslednjih godinu dana je na teritoriji Srbije otkriveno 15 novih droga, i to: šest iz grupe sintetičkih kanabinoida, pet iz grupe sintetičkih katinona i četiri iz grupe triptamina. Ministarstvo zdravlja je sve ove supstance stavilo na Listu psihoaktivnih kontrolisanih supstanci, u cilju zabrane njihove upotrebe.

-Ministarstvo će u saradnji sa svim partnerima aktivno raditi na praćenju pojave novih psihoaktivnih supstanci i preduzimati adekvatne mere kako bi se smanjile štetne posledice po zdravlje pojedinca i društva u celini. Formirali smo i sistem ranog upozoravanja o novim psihoaktivnim supstancama - objašnjava Jelena Janković, rukovodilac Centra za monitoring droga Ministarstva zdravlja.

(BalkansPress / Izvor: Kurir.rs)

Scroll to top