ZAJAČA – U njenoj kući u selu Zajača meštanku Mariju Matić pre nekoliko dana fizički je napao komšija Ž.S i, prema njenim rečima, zadao joj više udaraca rukama i nogama zbog čega ima podlive i modrice po licu i telu.

Ona je o svemu obavestila policiju, potražila je i lekarsku pomoć, a Osnovni sud u Loznici doneo je prema predlogu lozničkog tužilaštva rešenje kojim se napadaču izriče hitna mera kojom mu se zabranjuje kontaktiranje i prilazak žrtvi nasilja na period od 30 dana, pod pretnjom prekršajnog kažnjavanja ukoliko to prekrši.

Sa vidljivim podlivom ispod oka Matićeva kaže da se sve dogodilo oko pola jedanaest uveče kada je na telefon nazvao komšija, koji od nje živi na 200 metara, i rekao da će doći na kafu. To je i učinio, ali nije ušao u njenu porodičnu kuću nego se okrenuo i otišao.

- Posle nekog vremena se vratio i pitao u kom svojstvu je kod mene Dejan Kujundžić, koji inače pomaže meni i mojoj tetki pošto živimo same, i poslednja dva meseca je ovde kao moj nevenčani suprug. Onda je počeo da galami, bacao je sve po kući, izvalio je vrelu peć sa čunkom, pa je počeo da me udara. Nogom me udario u glavu, u desnu slepoočnicu, a onda me udarao i rukama i nogama, po rebrima, stomaku, bila sam poluonesvešćena. Bio je pijan i ubio je boga u meni. Dejan je otišao po tetku i nekako su ga izgurali iz kuće. Zvala sam policiju, došla u Loznicu da dam izjavu, a oni su me uputili u bolnicu – tvrdi Marija za Kurir.

Pokazuje obaveštenje dobijeno od policije o izrečenoj hitnoj meri da je napadaču zabranjen prilazak i kontaktiranje u kome je upućuju da ukoliko to bude prekršeno ona odmah pozove MUP. Marija kaže da nikada nije imala ovakve probleme i da je napadač iz čista mira počeo da je udara.

*Foto: Kurir/T.Ilić

Pokazuje obaveštenje dobijeno od policije o izrečenoj hitnoj meri da je napadaču zabranjen prilazak i kontaktiranje u kome je upućuju da ukoliko to bude prekršeno ona odmah pozove MUP.

Marija kaže da nikada nije imala ovakve probleme i da je napadač iz čista mira počeo da je udara.

- Advokat mi je javio da policija nije podigla krivičnu prijavu protiv njega i koliko vidim neće je ni biti.. On je na slobodi, viđam ga jer je u komšiluku, i nije mi svejedno. Strepim i ne osećam se sigurno. Sa njim do sada nisam imala ovakvih problema inače ga ne bih pustila u kuću.

Čula sam da je već radio slične stvari i da je pre desetak godina izbačen iz policije. Navodno je pričao po selu da se pokajao i da to nije trebalo da uradi – kaže ova žena koja očekuje da država učini sve što treba i ’’zaštiti je od nasilnika’’. 

 

Marija kaže da je pre četiri, pet meseci bila u emotivnoj vezi sa napadačem, a sada je u zajednici sa Dejanom iz Zajače koji je bio prisutan kada je došlo do nasilja i kaže da je motiv ljubomora. Tvrdi i da je napadač verbalno vređao i Mariju i njega. 

- Pretukao je iz ljubomore, zasmetalo mu je što sam kod nje. Ona mi nije dala da se mešam da izbegnem sukob. Nikada ga pre nisam video u takvom stanju. Viđali smo ga posle ovoga, ali nema kontakta ni razmene reči – kaže Kujundžić.

U sudskoj odluci stoji da se ’’iz procene rizika i drugih priloženih dokaza’’ može zaključiti da postoji sumnja da će napadač nastaviti sa ’’vršenjem fizičkog i psihičkog nasilja’’ prema Mariji i Dejanu te mu je izrečena zabrana kontakta i prilaska.Prema informaciji iz lozničkog OJT hitna mera izrečena je na osnovu Zakonu o sprečavanju nasilja u porodici.

*Foto: Kurir/T.Ilić

- Ako ima povrede oštećena žena doneće odgovarajuće uverenje kada bude to bilo u postupku. Tužilaštvo može izveštaj da tretira kao krivičnu prijavu ako bude bilo potrebe, odnosno postoji mogućnost da se naknadno pretvori u krivičnu prijavu – objašnjeno je iz OJT.U policiji kažu da ne odlučuju oni hoće li ili neće podnositi protiv nekoga krivične prijave. Ukoliko tužilac kaže da ima elemenata krivičnog dela onda podnose krivičnu prijavu, ako ih nema mogu da izreknu hitne mere, bez podnošenja krivične prijave, kaže izvor iz policije.

(BalkansPress / Izvor:Kurir.rs)

Scroll to top