Među plaćenim ubicama na Balkanu, pa time i u prestonici Srbije, sve više je onih koji do tog angažmana nisu imali posla s istražnim organima, niti su ikada povezivani s organizovanim kriminalnim grupama - čak ni na indirektan način.

PROČITAJTE: 

 

Poslovi kriminalnih klanova, prvenstveno trgovina narkoticima, nisu vezani za jedan grad, već reku na međunarodnom nivou. Tako se ni egzekutori u Beogradu ne mogu razdvojiti od ostalih plaćenika u Srbiji, na Balkanu, ali u Evropi. Pojedini plaćenici bili su angažovani u prestonici Srbije, ali su žrtve ubijali i širom Evrope - kaže sagovornik "Blica" blizak bezbednosnim službama.

*23. jul 2019. Stefan Totić Kinez (27) upucan sa skutera Foto: Privatna arhiva

Kao primere tih međunarodnih ubica pominje državljanina Crne Gore Marjana Vujačića, osumnjičenog za likvidacije Gorana Tasića Gokčeta u Amsterdamu i Jugoslava Cvetanovića u Vranju, ali i dvojice sunarodnika u Podgorici - Mila Ilića i Veselina Kalezića.

*27. decembra 2018. Nenad Blagojević (48) raznet je u eksploziji u Zemunu Foto: Snežana Krstić Privatna arhiva / RAS Srbija

 

- On je čovek koji je ranije bio čist, bez dosijea, nije dovođen u vezu sa kriminalnim poslovima. Spletom okolnosti (verovatno dugovi zbog kockanja) postao je pogodan za one ozbiljne kriminalce da ga angažuju da im odradi neke poslove, a zauzvrat da mu oproste dug. I ubica Davora Baltića, povezivanog sa kavačkim klanom, nije imao ozbiljnu karijeru. Ovaj muškarac srednjih godina, iz zapadne Srbije, ipak je uspeo da pobegne pre nego što je identifikovan - kaže sagovornik "Blica".

*5. januar 2019. Nebojšu Markovića (37) likvidirao je ozloglašeni Čaba Der Foto: O. Bunić  Privatna arhiva / RAS Srbija

Kako je Baltićev ubica nedostupan istražnim organima, zasada može samo da se pretpostavlja zašto je prihvatio taj "posao", ko ga je angažovao i koji je bio motiv te likvidacije izvršene prvog dana prošle godine u garaži u beogradskom naselju Vračar.

- Da li je i on u nekim dugovima, možemo samo da pretpostavimo. Zanimljivo je da većina tih identifikovanih plaćenih ubica takoreći pripada srednjoj generaciji, ali da se nisu kalili na ratištima, jer su tada bili tinejdžeri. Ipak, njihovo angažovanje je mnogo prihvatljivije i manje rizično po one iznad u hijerarhiji, jer su to ljudi koji ćute o odrađenom poslu - navodi naš izvor.

*1. decembar 2018. Vladimir Popović - Vlada Pop (43) ubijen je na Vračaru Foto: Milan Ilić Privatna arhiva / RAS Srbija

 

Na Balkanu, a time i u Srbiji, stasala je i generacija tih mladih pucača, ali kod njih postoji jedan problem zbog čega su egzekutori srednjih godina prihvatljiviji.

- Mladi imaju običaj da se hvale i pričaju koji "posao" su odradili. Zbog toga su na neki način nepouzdani, jer organizator i nalogodavac nije siguran da ubica neće negde izbrbljati sve o likvidaciji i da će to stići do onih za koje oni smatraju da ne smeju da znaju. Oni srednjih godina ćute - objašnjava sagovornik "Blica".

*23. novembar 2018. Predrag Mitrović Pereca (49) izrešetan na Dušanovcu Foto: Milan Ilić Privatna arhiva / RAS Srbija

Ipak, ni ti srednjih godina, ni klinci ne bi mogli da dobro odrade posao da nemaju logističku podršku, saučesnike. Zadatak tih pomagača je da osmotre kretanje žrtve, njene navike dobro prouče, obezbede vozilo za bekstvo (automobil ili motor), oružje i, naravno, da nađu najpogodnije mesto za samu egzekuciju.

Koliko je dobra logistika važna, potvrđuje i bekstvo posle ubistva Ljubomira Markovića Kiće, jednog od vođa navijača Partizana, koji je likvidiran pred mnoštvom kamera, i to u prometnom delu Beograda, u vreme kada je na ulici bilo dosta prolaznika..

*26. novembar 2018. Drago Božović (20), ubijen u sukobu oko tržišta narkotika, Foto: Jelena Žigić Facebook / RAS Srbija

 

- Džaba i dobar pucač, ako je logistika loša, ubrzo bude identifikovan i padne. Dobra logistika garantuje uspeh - konstatuje naš izvor.  

Sačekuša je pogodna u slučajevima kada se meta kreće sama, i kada egzekutor ima dovoljno vremena i prostora da joj priđe i realizuje plan. S druge strane, primetno je da momci iz kriminalnih krugova sve češće kreću u društvu, tačnije imaju obezbeđenje.

*1. novembar 2019. Ljubomir Marković Kića (39) ubijen u sačekuši, Foto: Goran Srdanov / RAS Srbija

Ekipi je mnogo teže prići i u metu ispaliti rafal. Upravo iz tog razloga oragnizatori i naručioci likvidacije tada pribegavaju drugačijem načinu ubistva - angažuju bombaše da postave eksplozivnu napravu ispod automobila koji koristi žrtva.

Sama bomba nije toliko skupa, ali je njeno postavljanje mnogo komplikovanije od klasične likvidacije, zbog čega je ovaj način egzekucije skuplji od sačekuše. Nekada se ovaj vid egzekucija povezivao sa ljudima sa ratišta, ali sada su se obučili i neki mlađi bombaši, kao što je recimo Darko Dulović, osumnjičen da je Sinišu Milića Bosketa, saradnika Luke Bojovića, ubio tako što mu je pod automobil postavio bombu, koja je eksplodirala dok je stajao na semaforu u blizini restorana "Franš".

(BalkansPress / Izvor: Blic.rs)

Scroll to top