BalkansPress

Dobro došli!

Zločin koji je početkom 2018. uznemirio Užičane, i čije kockice je policija sklapala narednih deset meseci dok nije uhapsila vinovnike, krajem 2019. dobio svoj sudski epilog, doduše još uvek nepravosnažni.

PROČITAJTE: DETALJI SMRTI U ZEMUNU: Mladić (18) otišao sa žurke, pronađen mrtav u garaži

Zbog ubistva Sava Gačanina (65), pogrebnika poznatog pod nadimkom Savo Grobar, Viši sud u Užicu 4. decembra osudio je na 35 godina Vladimira Božovića (31), dok je njegov nekadašnji drug Milovan Čekićević (31), koji je znao za ubistvo, u istom postupku osuđen na devet meseci zatvora jer je Gačaninu ukrao 1.000 evra.

 

Dan nakon zločina otkriveno da je upucan u glavu

U svom pogrebnom preduzeću „Konkordia“ Gačanin je pronađen mrtav 15. januara 2018 ujutro. Beživotno telo gazde zatekli su njegovi radnici. Premda je bio srčani bolesnik svi su pomislili da je Savu otkazalo srce, a spoljnim pregledom tela nije uočeno ništa što bi ukazali na nasilnu smrt. Tek u popodnevnim satima istog dana, kada je uočeno da nedostaje novac koji je Gačanin nosio sa sobom i odgonetnuto da su vrata pogrebnog preduzeća bila zaključana sa spoljne strane, naložena je obukcija.

*Foto: Vladimir Lojanica / RAS Srbija

Par sati kasnije patolog je našao da je Gačanin prethodnog dana ubijen sa dva metka od kojih mu je jedan ispaljen u slepoočnicu, a drugi u potiljak. Rane su bile jedva primetne što je ukazalo da je zločin izvršen malokalibarskim pištoljem i da je ubica pucao iz neposredne blizine.

Međutim, od kada je Gačanin pronađen mrtav pa do potvrde da je ubijen, mesto zločina nije bilo obezbeđno.

Da li zbog toga što je mnogo ljudi u međuvremenu prošlo kroz prostorije „Konkordije“ i uništilo eventualne materijalne dokaze, tek nijedan, koji bi doveo do ubice, nije pronađen.

 

Drugovi osumnjičeni za zločin

Tek 17. novembra iste godine čulo se za imena osumnjičenih. Pod sumnjom da je ubio Gačanina uhapšen je Vladimir Božović, a istog dana i Milovan Čekićević. Posle njihovog hapšenja od članova porodice pokojnog pogrebnika se čulo da je Božović dugovao Gačaninu 2.500 evra za automobil, a da je Čekićević bio radnik njegovog preduzeća. Čekićević, pričali su Gačaninovi srodnici, na dan sahrane je iz kapele prevezao do groblja posmrtne ostatke svog gazde i plakao nad njegovim grobom. Iako ga je uhvatio da ga potkrada, Gačanin je Čekićevića ostavio na poslu i nije ga prijavio policiji uz uslov da mu vrati novac.

Vladimir Božović

*Vladimir Božović, Foto: Miloš Cvetković / RAS Srbija

Priznao da je znao da se sprema ubistvo

Tokom istrage Božović se branio ćutanjem. Čekićević je pušten da se brani sa slobode posle mesec dana pritvora pošto je priznao da je znao da Božović priprema ubistvo, da nije prijavio zločin iako je znao ko ga je izvršio, da je od bivšeg druga u tri navrata uzeo novac u zamenu za ćutanje, te da je od Gačanina kao njegov radnik u dva navrata ukrao po 500 evra.

Sve za šta ga je otužnica teretila Čekićević je priznao na suđenju koje je počelo 16. septembra 2019. Božović je u svom iskazu pred većem petorice negirao da je počinio teško ubistvo i iz prostorija preduzeća ukrao 7.000 evra za šta ga je gonilo Više javno tužilaštvo u Užicu. Na Čekićevićevu priču da je Božović ubica, ovaj je odgovarao indirektnom kontraoptužbom.

- Božović mi je rekao da je 14. januara u večernjim satima otišao u Gačaninovu radnju i njemu ispričao da je umrla baba njegove žene i da želi da kupi opremu. Sastavili su tekst umrlice, a onda su počeli da biraju opremu za sahranu. Kada se Gačanin sageo Božović je, tako mi je pričao, potegao pištolj i dva puta mu je pucao u glavu. Posle toga je zaključao vrata i pobegao sa ukradenim novcem - pričao je Čekićević.

 

"Rekao mi je da je napravio veliko sr*nje"

Pištolj kojim je Gačanin usmrćen nikada nije pronađen. U dvorištu Božovićeve kuće, koja se nalazi relativno blizu pogrebnog preduzeća „Konkordija“, policija je zatekla čauru koja se kalibrom podudara sa mecima kojim je izvršen zločin.

- U Novom Pazaru sam kupio pištolj od nekog Senka za 200 evra, a kasnije sam ga prodao Čekićeviću za 300. U danu kada je Gačanin ubijen sa Milovanom sam se čuo nekoliko puta. Bio je uznemiren i u panici. Rekao je da nekih iz Valjeva hoće da ubiju jer im duguje novac i da će zbog toga da opljačka menjačnicu. Tražio je pomoć od mene, ali ja sam to odbio. Uveče me je obavestiio da je napravio veliko sr..e, ali nije konkretno objasnio šta je uradio. Kazao mi je da to ne govorim nikome jer će on u suprotnom ispričati da je taj pištolj kupio od mene - branio se Vladimir Božović.

Odmah posle zločina Božović je, što je i sam priznao, otišao u Kragujevac. Otputovao je u jednom odelu, a sutradan se vratio u drugom. Sudu je pričao da je bio kod polubrata u Kragujevcu, da je išao da mu se poveri da je njegov drug „napravio veliko sr..e“ pištoljem koji mu je on prodao. Tokom priče prosuo je na sebe sok zbog čega je morao da se presvuče.

- Božović je bio uznemiren. Tražio je od mene telefon da zove nekoga. Čuo sam da je nekome rekao da je sve o-kej, i da će se javiti kada bude blizu. Tokom vožnje je popušio paklo cigareta. Kada sam ga dovezao do željenog mesta rekao mi je „ako čuješ da se nešto desilo, nisi me vozio“ - pričao je Dragan Živanić, taksista koji je te večeri odvezao Božovića u Kragujevac.

 

Ćerka otkrila ključni momenat

Tatjana Begović, Gačaninova ćerka, oca je poslednji put videla živog 13. januara, dan pre ubistva. On joj je tada rekao, svedočila je Tatjana, da „sutra oko 22 sata“ treba da mu dođe Božović i donese novac koji mu duguje za automobil, sa njim i Čekićević i vrati mu ukradenih 1.000 evra.

- Sledeće veče smo se čuli telefonom. Pričao mi je da sedi sa komšijom, a onda saopštio da mora da prekine vezu je mu neko zvoni na vrata. Posle nekog vremena me je pozvao i preneo da mu je dolazio Mali Vlade, kako je zvao Vladimira Božovića. Rekao je da je Božović došao da mu kaže da je njegovoj ženi umrla baba i da će kasnije doći da kupi opremu za sahranu - pričala je Tatjana Begović.

U nastavku svedočenja ona je rekla da se sa Čekićevićem, kog je znala jer je radio u pogrebnom preduzeću njenog oca, srela pošto je pušten iz pritvora.

Savo Gačanin

*Savo Gačanin, Foto: Privatna Arhiva

- Ispričao mi je da mu je Božović priznao da je ubio Sava i da je on sve vreme znao za ubistvo. Po njegovoj priči Božović je prilikom zločina nosio ženine rukavice, a po savetu advokata ili nekog drugog spalio garderobu i isekao pištolj - pričala je ona.

Svedok Vladimir Lazić, koji je uoči ubistva bio sa Gačaninom u njegovom stanu, kazao je da je dok su njih dvojica sedeli neko zazvonio na vrata. Gačanin je otišao da vidi ko mu je došao, pričao je Lazić, a po povratku mu preneo da je to bio Vladimir Božović koji će ponovo doći zbog smrtnog slučaja u porodici.

Po nalazima veštaka telekomunikacione struke na dan ubistva Božović i Čekićević razgovarali su telefonom i u vreme kada je Gačanin ubiojen razmenili 10 SMS poruka. Bazne stanice su „našle“ Božovićev telefon u delu grada u kome se nalazi pogrebno preduzeće „Konkordia“, ali u kom on živi, dok je Čekićević sve vreme bio u drugom delu Užica, u kraju gde mu je kuća.

Preokret na suđenju

Čekićević je na početku suđenja tvrdio da se ne seća sadržaja poruka i govorio da u njima nije spominjano ubistvo. Taman kada se sud spremao da najavi završnu reč rekao je da se seća četiri poruke.

- Božović me je pitao da li je (iz pogrebikove radnje) otišla Tatjana (Savova ćerka koja je ranije bila u poseti ocu). Rekao sam mu da jeste. Onda me je pitao da li je tamo Boban (Gačaninov brat). Odgovorio sam mu da nije. Zatim me je pitao da li su tamo pare. Odgovorio sam da jesu. U poslednjoj poruci me je pitao šta da radi. Napisao sam mu da radi šta hoće, ali da mene ne meša u to - pričao je Milovan Čekićević.

 

Optužnica za obojicu

Odmah posle ovoga, umesto očekivanog zaključenja dokaznog postupka, usledio je preokret. Zbog sadržaja poruka o kojima je Čekićević pričao izmenjena je optužnica koja je sada obojicu teretila za teško ubistvo u saizvršilaštvu, odnosno da su obojica bila na mestu zločina, a da je neko od njih ubio Gačanina. Sud je potom prihvatio predlog tužilaštva da se veštači Čekićevićev telefon kako bi se tačno znalo o čemu su se dvojica optuženih dopisivali na dan ubistva.

Glavni pretres je završen 3. decembra kada je sud pročitao izveštaj Službe za specijalne istražne metode koja je veštačila telefon, ali u njemu nije našla memorisane poruke od 14. januara 2018. U završnoj reči tužilaštvo je tražio da obojica budu osuđeni na makimalne kazne za teško ubistvo u saizvršilaštvu, a Božovićev branilac oslobađajuću presudu za njegovog klijenta „jer bi osuđujuća bila presuda bez dokaza“. Čekićevićev advokat po službenoj dužnosti tražio je da njegov branjenik bude osuđen za dela koja je priznao.

Osuđen na 35 godina robije

Sud je 4. decembra saopštio presudu po kojoj nije našao da su okrivljeni bili saizvršioci, ali je zbog teškog ubistva osudio Vladimira Božovića na 35 godina zatvora. Dokazano je, mišljenje je suda, da je Božović 14. januara otišao u Gačaninov objekat, ispričao mu da ima smrtni slučaj u porodici, a kada ga je ovaj pustio unutra ispalio mu je dva metka u glavu i ukrao 7.000 evra.

Zbog krađe 1.000 evra od čoveka kod koga je radio Čekićević je osuđen na devet meseci u koje mu je uračunata i opozvana uslovna kazna na koju je ranije osuđen zbog krađe. Božović advokat kazao je da je nezadovoljan presudom i najavio da će uložiti žalbu.

(BalkansPress / Izvor: Blic.rs)

Scroll to top