BalkansPress

Dobro došli!

Ubijeni Igor Dedović je posle hapšenja Jovana Vukotića preuzeo mesto vođe “škaljarskog“ klana. Iza sebe ima veoma burnu biografiju, a operativni podaci navode da je skoro svake godine bio je učesnik u nekom krivičnom delu, ubistvu ili dilovanju drogom. Za njega je kružila priča da je "strah i trepet" u crnogorskom podzemlju.

U restoranu u Atini ubijeni su čelnici crnogorskog škaljarskog kriminalnog klana Stevan Stamatović (43) i Igor Dedović (43).

PROČITAJTE: Vođe škaljaraca ubijeni u Atini: Dedović i Stamatović likvidirani pred ženom i decom (FOTO, VIDEO)

 

Na njih je pucano u dupke punom restoranu, u kom su bili sa suprugama i decom. Kako javljaju grčki mediji, sve se dogodilo za 30 sekundi - napadači su uleteli u restoran i likvidirali Dedovića i Stamatovića.

U pucnjavi je ranjena i jedna žena, koja je odmah prevezena u bolnicu. Za sada nema potvrde da li se radi o supruzi jednog od ubijenih škaljaraca.

Šverc više od tone kokaina vrednog oko 300 miliona evra organizovao je Igor Dedović, jedan od vođa ozloglašenog crnogorskog "škaljarskog klana", navode crnogorski mediji. Dedović je nekada bio vlasnika čuvenog lanca picerija "Pronto", nekoliko dana nakon što je bio ranjen u pucnjavi koja se dogodila u avgustu 2008. godine, napustio je Crnu Goru.

*FOTO: PRINTSCREEN

Za Igorom Dedovićem (43), koji je sa braćom Vukotić označen kao vođa škaljarskog klana, bila je raspisana poternica zbog pokušaja dvostrukog ubistva Vojina Stupara i Miloša Radonjića bliskih kavačkom klanu krajem marta 2016. u Kotoru.

Igor DedovićIGOR

*DEDOVIĆ, FOTO: PRIVATNA ARHIVA

Za to delo Crna Gora traži od Srbije izručenje Jovice Vukotića, dok je Milić Minja Šaković hapšen i bio u pritvoru u Spužu, a potom pušten na slobodu.

 

Dedovića su srpski istražitelji povezivali sa švercom tone kokaina koji je nađen u Crnom moru kod obala Rumunije prošle godine, posle čega su uhapšena dvojica Vranjanaca.

*FOTO: PRINTSCREEN

Stevan Stamatović važi za vođu zagoričana, kriminalne grupe iz Podgorice koja je blisko sarađivala sa škaljarskim klanom. Ubijeni Stamatović srpskoj javnosti postao je poznat u istrazi ubistva Aleksandra Stankovića zvanog Sale Mutavi 13. oktobra 2016. godine, jer je navodno tog dana bio u Beogradu, nakon čega se vratio u Podgoricu.

Stevan Stamatović

*STEVAN STAMATOVIĆ, FOTO: PRIVATNA ARHIVA

On je, međutim, u medijima crnogorskim demantovao da ima ikakve veze sa ubistvom Saleta Mutavog. Takođe, Stamatović je dovođen u vezu i sa oružjem koje je u pronađeno u Jajincima, u blizini kuće tadašnjeg premijera a sadašnjeg predsednika Aleksandra Vučića.

Jedan od najbližih saradnika ubijenih Dedovića i Stamatovića je Milić Minja Šaković koji je na slobodi u Crnoj Gori. Od vođa škaljaraca preostala su braća Vukotić, s tim što je Jovica Vukotić u ekstradicionom pritvoru u Beogradu, dok je Igor Vukotić je u bekstvu i za njim je raspisana međunarodna poternica.

 

U aprilu 2019. jedan od najvećih udaraca škaljarskom klanu bio je upravo ubistvo Veselina Veska Vukotića, oca Jovice i Igora Vukotića. Vesko Vukotić ubijen je u Kotoru ispred svoje kuće. To ubistvo je do danas ostalo nerasvetljeno.

*FOTO: PRINTSCREEN

Vojin Stupar na kojeg su, kako se sumnja pucali Dedović, Vukotić i Šakotić, je zet Igora Božovića, jednog od vođa kavčana koji je takođe u bekstvu od crnogorskog pravosuđa, dok je Miloš Radonjić pre nekoliko meseci uhapšen u Hrvatskoj sa lažnim dokumentima.

 

Crnogorci su Stamatovića sumnjičili da je organizovao kriminalnu grupu čiji je zadatak bio da ubiju Radojicu Zeković, koji je blizak kavačkom klanu.

 

*FOTO: PRIVATNA ARHIVA, PRINTSCREEN

Prethodnih godina Španija je bila zemlja u kojoj su pripadnici škaljarskog klana i njima bliskim krinimalnim grupama uglavnom nalazili utočište. U protekle dve godine umesto Španije sve češće se pominjala Atina.

U ratu škaljarskog i kavačkog klana od februara 2015. do danas ubijeno je više od 40 osoba.

(BalkansPress / Izvor: Kurir.rs)

Scroll to top