Specijalni sud u Beogradu izrekao je prvostepenu presudu vlasniku Delta holdinga Miroslavu Miškoviću povodom optužbi da je oštetio putarska preduzeća i utajio porez. On je osuđen na pet godina zatvora i novčanu kaznu od osam miliona dinara zbog pomaganja pri utaji poreza. On je za optužbe da je oštetio putarska preduzeća oslobođen.

"Kriv je što je kao ličnost sa velikim uticajem pomogao sinu Marku Miškoviću da izbegne plaćanje poreza na kapitalnu dobit od 7.500.000 dinara", rekla je sudija, između ostalog. On je zapravo pomogao sinu da utaji porez po odbitku od oko 320,3 miliona dinara, odnosno oko tri miliona evra.

Sam Mišković danas nije došao na izricanje presude, a prisutan je bio samo njegov advokat. Prema zakonu Mišković nije obavezan da dođe na izricanje presude.

 

Tužilaštvo za organizovani kriminal je u završnoj reči zatražilo da sud osudi Miškovića na kaznu od 12 godina zatvora i novčanu kaznu, dok je Miškovićeva odbrana tražila oslobađajuću presudu.

Miškoviću se sudi za pomaganje sinu Marku u utaji poreza po odbitku od kapitalnog dobitka iz poslovanja putarskih preduzeća, a optužen je i za krivično delo zloupotreba službenog položaja zbog navodnog izvlačenja para iz putarskih preduzeća.

Vlasniku Delte je suđenje zbog zdravstvenih problema u decembru 2015. godine razdvojeno od procesa protiv njegovog sina i ostalih optuženih.

Miškovićevom sinu Marku i ostalim optženima je 25. februara izrečena prvostepena presuda kojom su oslobođeni optužbi za zloupotrebe kojima su oštećena putarska preduzeća.

Međutim Marko Mišković je osuđen zbog utaje poreza na tri i po godine zatvora i novčanu kaznu od osam miliona dinara, uz obavezu da njegovo preduzeće "Merainvest" plati porez od oko 320,3 miliona dinara.

Mišković i njegov sin Marko bili su uhapšeni u decembru 2012. godine.

Posle višemesečnog boravka u pritvoru pušteni su da se brane sa slobode, uz jemstva od više miliona evra, a pasoši su im i dalje u sudskom depozitu i ne mogu da napuste boravište bez odobrenja suda.

Scroll to top