Regionalna liga koju će činiti 24 kluba iz Srbije, Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine i Makedonije počeće u jesen 2018. To je u izjavi za hrvatske medije potvrdio visoki činovnik makedonske lige Vasko Dojčinovski.

- Balkanska liga je ime koje nikada neće zaživeti, a realno je da oficijelno ime ovog takmičenja stigne iz kancelarija UEFA u Nionu. Čelnici svih saveza iz regiona su dali podršku i ono bi moglo da zaživi od jeseni 2018. - rekao je Makedonac.

Dojčinovski je objasnio da finansije sigurno neće predstavljati prepreku.

- Nezvanično sam čuo da je budžet za tu ligu već pripremljen i da se radi o milionskim iznosima, kako za učešće tako i za plasman. Jedno je sigurno, klubovi ne bi imali nikakav trošak.

Ono što je za sada neizvesno je kakvu će prohodnost doneti liga u kojoj će učestvovati klubovi sa prostora bivše SFRJ.

- Mi sa ovih prostora smo neskromni, pa odmah želimo da pobednik ide u Ligu šampiona, a drugoplasirani u Ligu Evrope, što nije realno od starta.

Plan je da se liga igra po sličnom principu kao najelitnije evropsko takmičenje, sa šest grupa sa po četiri kluba. Jedino nije utanačeno kako će izgledati eliminaciona faza, osim finala. Završna predstava je planirana u 90 minuta na neutralnom terenu.

(Novosti.rs)

Scroll to top