BalkansPress

Dobro došli!

Veliki su za velike utakmice, bacio je izazov selektor Đorđević pred svoje momke u završnici Evropskog prvenstva. Prihvatili su ga hrabro, sa osmehom pobednika, i demonstrirali svoju veličinu i u polufinalu. Srpski košarkaši servirali su Rusiji hladnu i bolnu osvetu za jedini poraz na šampionatu (87:79) i zakazali nedeljnu finalnu feštu sa Slovenijom (20.30).

Naletele su “baćuške” na odbrambene zidine našeg tima, ojačane poukom iz poraza u grupnoj fazi. Savladali su “orlovi” i drugu lekciju, suzili su granice Švedovog igrališta na deo izvan linije za tri poena, odakle je njegov uticaj na igru neuporedivo manji. Ostala je “zbornaja” bez kreacije glavnog umetnika, osuđena na individualne akcije pomagača. 

Đorđevićevi momci su i napadu svirali sasvim drugu simfoniju od one iz prethodne utakmice. Više nisu bili uljuljkani ruskom uspavankom, sporom igrom na 24 sekunde. Jović je od samog početka naštimovao brži tempo, zujao pored Hvostova i tražio od saigrača da prate taj ritam.

 

U drugoj četvrtini ritam sekciju preuzeo je naš umetnik. Bogdanovićev fokus na sve što je potrebno učiniti za pobedu, nešto je što se ne viđa toliko često. U pogledu je nosio prkos, rešenost da nikome ne dozvoli da pobedi njegov tim dva puta na istom takmičenju. I burne reakcije na neke sudijske odluke bile su deo Bogdanovog pobedničkog plesa.

U direktnom duelu sa Švedom, poslasticom za publiku u “Sinan Erdem areni”, pokazao je zašto im se igrački putevi od naredne sezone mimoilaze. Za NBA nijansu bio je precizniji, brži i kreativniji od svog ruskog duplikata na Evrobasketu. U našoj NBA priči veliko mesto zauzeo je i Marjanović...

Bobi je u polufinalu bio ruski oklopni tenk, koji je nemilosrdno gusenicama prelazio preko svega što mu stoji na putu u reketu. Nije važno da li je pred sobom imao NBA centra Mozgova, ili protivnika nižeg rejtinga kao što je Antonov. Repertoar je proširio asistencijama, pa i levorukim izbačajima lopte koja jednostavno nestane u njegovoj šaci.

Da Rusi više nisu oni malodušni Rusi s nekih ranijih takmičenja, pokazali su u drugom poluvremenu, uz blagovremenu pomoć sudijske trojke. Kada su minus od 16 poena istopili na samo četiri, Saletovi momci prisetili su se nanovo njegovog izazova i još jednom pokazali od kakvog su materijala sačinjeni. Strah ne poznaju Gudurićeva levica, čak ni pri prvom kontaktu s loptom, Bogdanovo već dokazano herojsko srce, Micićeva odlučnost da lansira trojku u trenutku kada je raspucani Šved privukao “zbornaju” na samo dva koraka zaostatka. Poslednji pokušaj Rusa raspao se pri udaru u Bogdanovićev pobednički mentalitet.

Nova generacija junaka naše košarke u nedelju ima šansu da uradi ono što nije nijedna. Da Srbiji pod tim imenom pokloni prvu zlatnu medalju!

POVREDA JOVIĆA

Početkom poslednje četvrtine pod našim košem na parket se srušio Stefan Jović i dugo ležao s bolnom grimasom na licu. Startnom plejmejkeru naše reprezentacije stradao je skočni zglob desne noge, tako da je njegov nastup u nedeljnom finalu pod velikim znakom pitanja. 

Scroll to top