BalkansPress

Dobro došli!

Pao je i Verdasko (30)! Novak Đoković (20) je bio bolji i od neugodnog Španca i stigao u četvrfinale Rolan Garosa: 6:3, 6:4, 6:2. Plasmanom u četvrtfinale, izjednačio je prošlogodišnji učinak. Sve preko toga, biće bodovni ćar. Važnije od toga je što je odličnom igrom sada već ozbiljno najavio svoj povratak. 

Danas po podne, prepun "Šatrije", divno vreme, vrelina utihnula tokom kasnog popodneva, uslovi ipak idealni za igru, iako je pariska pripeka i dalje delimično žarila. Prolomile se tribine s Novakovim izlaskom. Uželela se publika njegovih uspeha. Miljenik je i kao dvadeseti nosilac. Već u 1. gemu izmamio je uzdahe. Bio je na svojoj teritoriji, na velikoj sceni, gde je jednom već ovekovečen kao vladar pariske šljake.

- 'Ajmo Nole, sokole! - odzvanjalo je iz auditorijuma. 

Veliko nadmudrivanje započelo je odmah na sledećem, Verdaskovom servisu, kada se na semaforu rezultat menjao 21. put. Samo jednom manje, potom, na Novakovom, u kome je zbog lošeg smeča, inače njegovog najnesigurnijeg segmenta u igri na ovom turniru, morao da odigra čak dodatnih 13 poena.

 

Uigravanje, ispitivanje snaga i akomodacija potrajali su do 4. gema, kada je Đoković upisao svoj prvi brejk. Strpljivo je u tim momentima gradio poene, izvlačio iz lakta neke od svojih prepoznatljivih ubitačnih poteza. Ovu razliku održao je do kraja prvog seta, a ispostaviće se kasnije, i do kraja meča.

U 2. setu, preokret je ovoga puta došao odmah na početku. Novak je na svoj konto upisao već prvi Verdaskov servis.

- Ništa ne mogu! - jadao se Španac svom boksu.

Imao je Novak u tim trenucima lepe izlete skraćenim loptama, stizao Verdaskove projektile, bio precizan kod riterna i tako punio gorivom rezervoar želje za pobedom. 

Uporni Španac se, međutim, nije dao. Iskoristio je u 6. gemu Novakovo sukcesivno nesnalaženje na mreži da u egal vrati odnos snaga u setu. Ali, samo nakratko. Odmah revanš, na kontu Srbina novi brejk. Dijagonalama koje su imale oči, slao je Španca u publiku, a onda mirno plasirao lopticu u prazan teren.

Verdasko pred Novakovo serviranje za 2. set traži lekarsku pomoć. Mučili su ga žuljevi. Nije bilo lako trčati za Noletovim loptama. Dobrim servisom, Novak je stečenu razliku ljubomorno čuvao do kraja seta. Činilo se da je igrao taman onoliko koliko mu je bilo dovoljno, delovao je autoritativno, na momente opušteno, iako mu na terenu nije bilo lako.

- Hajde, munjo! - stizao je, na srpskom, stimulans sa tribina.

I 3. set počeo je identično kao prethodni, Novakovim vođstvom na Špančev servis. Čistio je u ljutnji Verdasko reketom liniju, grizao znojnicu, ne verujući šta Novak pogađa. Nije Verdasko bio toliko loš, koliko je Novak bio dobar. Ima tu još ponešto da se dotera, ali primese šampionskih obrisa se naziru. 

Do četvrtfinala, koje će se igrati u sredu, Novak ima dva velika dana da se dobro odmori i skuje plan za novu pobedu.

Scroll to top