BalkansPress

Dobro došli!

Odbojkašice Srbije plasirale su se u finale Svetskog prvenstva u Japanu! U sjajnom meču, naše devojke pobedile su Holandiju (25:22, 26:28, 25:19, 11:10) i prvi put u istoriji došle u priliku da se bore za zlatno odličle na šampionatu planete!

Izabranice Zorana Terzića borile su se kao lavice i praktično sve vreme imale kontrolu nad mečom. čak i u drugom setu koji smo izgubili, bili smo u igri i samo svojim greškama ga prepustili rivalkama.

 

Iako su sve naše devojke igrale kao u transu, trebalo bi pohvaliti vanserijske partije Brankice Mihajlović i Tijane Bošković koje su bile nemilosrdne u napadum, dok je Maja Ognjenović besprekorno organizovala igru.

U drugom polufinalu od 9.10 sastaju se Kina i Italija.

ČETVRTI SET 25:23

*Foto: FIVB / Promo

Na startu odmah pravimo mini seriju (3:0) na servis Stefane Veljković. Tijana Bošković nastavlja da teroriše protivnice. Svojim 24 poenom dovodi naš tim u vođstvo od 6:2. Bjanka Buša je povratila sigurnost na prijemu, za sada dominiramo u četvrtom setu.

Holanđanke se vraćaju serijom 5:0, ali naše devojke igraju sjajnu odbranu za 11:10. Preokret Holanđanki. Naše devojke igraju na mahove i posle jedne spornog poena, koji je na kraju pripao nama, pravimo seriju i preokrećemo na 15:12! I u sledećem poenu smo imali kontru, ali su se Holanđanke odbranile. Na drugi tehnički tajmaut idemo sa plus tri.

*Foto: FIVB / Promo

Dobrim servisom, Holanđanke se vraćaju (18:17), dobrim blokom stigle su do izjednjačenja (19:19), a onda je Maja Ognjenović dva puta, jedan na jedan, izblokirala protivnicu za 21. poen našeg tima!

Bez drame ne može! Prvo nesporazum naših, pa bomba Tijane Bošković, protivnice greše - 23:21 za nas. Još dva poena... i Srbija je u FINALU SVETSKOG PRVENSTVA.

 

TREĆI SET 25:19

Treći set počeo je igrom poen za poen. Holanđanke prve prave "brejk" posle greške Brankice Mihajlovič (2:4). Vraćamo se asom Maje Ognjenović (4:4), a vođstvo preuzimamo blokom Tijane Bošković.

Holanđanke ponovo preuzimaju inicijativu, vezuju četiri poena zaredom, i na prvi tehnički tajmaut odlaze sa prednošću od 8:5. Ni posle tajmauta ne uspavamo da osvojimo poen, Holanđanke su produžile seriju. Terzić traži još jedan predah. Blokom Milene Rašić prekidamo seriju protivnica.

*Foto: FIVB / Promo

Mučimo se prilikom osvajanja svakog poena, ali, uz malo sreće, i dobar blok, smanjujemo razliku. Vrhunska igra! Devojke se bore kao lavice, stižemo do izjednačenja 12:12, pa vođstva, fantastičnim poenom Tijane Bošković!

Ponovo pad koncentracije i Holanđanke ponovo vode. As Brankice Mihajlović, pa "pecanje" protivnica i preokret: 18:16 za nas. I Boškovićeva koristi kontru, tri poena prednosti za "orlice".

Traje serija naših! Još jedan poen Tijane Bošković (22 na meču). Plus pet za nas 23:18.

Prvu set loptu nismo iskoristili, ali drugu jesmo: 25:19!

 

DRUGI SET 26:28

Sjajnom odbranom na startu drugog seta ponovo pravimo razliku. Odlično servisa Brankica Mihajlović. 5:3 za nas! Popustio je prijem naše selekcije, Holanđanke prave seriju od 4:0 i preokreću rezultat na 8:7 u svoju korist.

Srećnim poenom Brankice Mihajlović izjednačili smo na 8:8, a onda nam je i čelendž "pomogao" pa smo vratili prednost. Na servis Buše, pravimo novu kontru i uzvraćamo seriju Holanđankama. Ušli smo u seriju grešaka, ali uspevamo da održimo prednost od dva poena. Srbija na plus tri! Sjajan kontranapad i inteligentno kuvanje Brankice Mihajlović. Još jedna kontra naših. Veljkovićeva odlično servira, poen donosi Tijana Bošković (19:15).

*Foto: FIVB / Promo

Holanđanke se vraćaju na "minus dva" (20:18), pa na "minus jedan" boljim servisom, ali i nešto slabijim prijemom Bjanke Buše. Holanđanke nastavljaju seriju, osvajaju četiri poena zaredom, ali Mihajlovićeva zaustavlja ovaj nalet svojim osmim poenom u drugom setu.

Potpuno je popustio prijem. Tijana Malešević menja Bušu. Još jedan as Holanđanki (21:23). Holanđanke su napravile seriju 8:1, ali ne koriste prve tri set lopte (24:24). Ponovo sjajna odbojka u zavšnici seta. Holanđanke se sjajno brane, ali blokom Stefane Veljković, sad mi stižemo do set lopte! Holanđanke su ipak preživele - 26:26.

Šteta, posle drame, Holanđanke osvajaju drugi set (26:28).

*Foto: FIVB / Promo

PRVI SET 25:22

Naše devojke dobile su prvi set najviše zahvaljujući smirenoj igri tokom celog seta. Sve vreme su bile prilično sigurne na prijemu i servisu, a Maja Ognjenović je sjajno razigravala saigračice.

“Orlice” su prve napravile osetniju razliku i povele sa četiri poena prednosti (12:8). Majstorijama Rašićeve i Mihajlovićeve održavali smo prednost sve do drugog tehničkog tajmauta (16:12). Naše protivnice su zapretile, ali je uzvratila Maja Ognjenović sjajnim kuvanjem, da bi u sledećem poenu, posle velike borbe, naše devojke napravile novu kontru i vratile prednost od četiri poena (22:18).

U završnici seta gledali smo sjajnu odbojku, a odlučujući poen našoj selekciji donela je blokom Milena Rašić.

*Foto: FIVB / Promo

Selektor Srbije odlučio se za standardnu prvu postavu: Buša, Mihajlović, Ognjenović, Veljković, Rašić, Bošković, Popović (libero). Na startu se igra poen za poen, prva tri od četiri poena naše selekcije osvojila je Tijana Bošković.

(BalkansPress / blic.rs)

Scroll to top