Saudijski novinar disident Džamal Kašogi, koji živi i radi u SAD, brutalno je ubijen u saudijskoj ambasadi u Istanbulu pre nekoliko dana, zbog čega je ova zemlja na udaru kritika.

Međutim, dve teniske zvezde se nisu oglašavale iako bi 22. decembra trebalo da igraju u Džedi, a ceo svet čeka da javno kritikuju Saudijsku Arabiju.

Obojica tenisera su poznati po svom filantropskom radu i poštovani su kao veliki humanitarci i borci za jednakost prava.

Stoga se trenutno nalaze u nezgodnoj situaciji, kritikuju ih prestižni mediji puput američkog Njujork Tajmsa i britanskog Gardijana, a svetski mediji generalno ističu da su ispred njih dva puta:

 

S jedne strane, ukoliko odbiju da igraju u Saudijskoj Arabiji, to bi moglo da ugrozi njihovu sigurnost, ali bi ukazali na represivnu prirodu državnog režima u Arabiji te podignu svest o poštovanju ljudskih prava.

S druge strane, ukoliko ne odustanu od nastupa u Džedi, svet će to shvatiti kao podršku autoritativnom režimu i možda još gore, kao legitimizaciju zločina.

Đoković i Nadal bi trebalo da dobiju po milion dolara za pomenuti egzibicioni meč u Džedi krajem decembra, a koji organizuje lokalna vlada.

Međutim, dok se vrši pritisak na dve teniske zvezde, javnost se nije preterano obazirala na ostale velike sportske događaje u Saudijskoj Arabiji, iako je ova zemlja na udaru boraca za ljudska prava već godinama, nezavisno od ubistva novinara.

Tako su nedavno prijateljski meč upravo u Džedi odigrali Brazil i Argentina (1:0), dok su Italijani zakazali Superkup derbi između velikana Juventusa i Milana za januar 2019. u glavnom gradu Rijadu.

 

Takođe, Saudijska Arabija je nedavno potpisala ugovor o organizaciji prve Svetske bokserske serije u kruzer kategoriji u maju sledeće godine, dok je početkom godina održana prestižna Trka šampiona, egzibiciono nadmetanje prvaka najvećih automobilskih trka – Formule 1, Relija WRC, IndyCara, NASCAR, a uprkos kontroverzama novoformirana Formula E za sad nema nameru da odustane od premijere sezone upravo u Rijadu 15. decembra.

Za 2. novembar je u Rijadu dogovoren i događaj u popularnom američkom rvanju (kečeri) WWE, ali je njegovo održavanje ugroženo nakon ubistva Kašogija, koji je bio kolumnista prestižnog Vašington Posta, jer su se pobudnile najveće zvezde poput Džona Sine.

PROČITAJTE: NOVINAR POSTAVIO PITANJE ŠAĆIRIJU NA SRPSKOM! Evo kako je reagovao čovek koji je na Mundijalu Srbiju provocirao pokazujući DVOGLAVOG ORLA!

Mediji su nakon sastanka predsednika FIFA Đanija Infantina sa kraljem Saudijske Arabije Salmanom i princom Mohamedom bin-Salmanom spekulisali i da ova kraljevina želi da sponzoriše novo FIFA reprezentativno takmičenje sa 45 miilijardi dolara, ali se svetska fudbalska krovna organizacija distancirala od tih navoda.

"Nije na nama da određujemo koje zemlje bi trebalo da organizuju sportske događaje, a koje ne. Isto tako, jasno je da je organizacija takvih događaja pokušaj maskiranja stvarne situacije. Na Nadalu i Đokoviću je da odluče gde će igrati svoje egzibicione mečeve, ali ako već idu u Džedu voleli bismo da iskoriste svoju popularnost da skrenu pažnju na ugrožavanje ljudskih prava. Makar jedan tvit o hrabrim borcima za ljudska prava u toj zemlji bio bi dovoljan za početak", rekao je predstavnik Amnesti internešnala Alan Hogart.

(BalkansPress / b92.net)

Scroll to top