Moralo je i to jednom da se dogodi. Na Gran priju u Taškentu naša džudistkinja Milica Nikolić osvojila je bronzanu medalju, dok je zlatna bila kosovska takmičarka Distria Krasnići, i zajedno su stajale na pobedničkom postolju.

Zastave na jarbolu, jedna pored druge, Srbije i Kosova. I to je realnost našeg sporta... Džudo je olimpijski sport i kao takav, po preporuci Međunarodnog olimpijskog komiteta, Srbija bi snosila rigorozne posledice da je Nikolićeva napustila takmičenje (kao što su ranije radile srpske ekipe) i pobedničko postolje.

 

Upravo zbog toga je ovo bio mudar potez Džudo saveza, jer bi u suprotnom, kako je to nekoliko puta istakao predsednik MOK-a Tomas Bah, srpski Džudo bi bio isključen sa Olimpijskih igara u Tokiju 2020. godine.

PROČITAJTE: NEVEROVATAN SKANDAL: Ovaj radnik je na aerodromu "Nikola Tesla" presreo Klopa i EVO šta mu je uradio! Svi traže kaznu za čoveka koji je OBRUKAO SRBIJU (VIDEO)

Na slici su: Eva Černovicki, Distria Krasnići, Milica Nikolić i Žoana Diogo

*Na slici su: Eva Černovicki, Distria Krasnići, Milica Nikolić i Žoana Diogo, Foto: Judo / youtube

Božidar Maljković, predsednik Olimpijskog komiteta Srbije, u nekoliko navrata, za razliku od Vanje Udovičića, ministra omladine i sporta, isticao je da naši sportisti, ukoliko se nađu sa kosovskim, ne bi smeli da napuste takmičenje i pobedničko postolje, jer bi i u protivnom bili isključeni i izbačeni.

Ovo je prvi put da se dogodi da se srpska i kosovska takmičarka nađu na podijumu za pobednika i osvajače medalja, a verujemo i da će u budućnosti to biti čest slučaj.

Sport i politiku ne treba mešati, ali iz našeg Džudo saveza i OKS-a su bili nemoćni, jer MOK ne dozvoljava bilo kakvo mešanje politike i sporta.

 

Nikolićeva se takmiči za Crvenu zvezdu, dok se kosovka džudistkinja bori za Ipon džudo klub.

Podsetimo, MOK i sve sportske svetske organizacije primile su Kosovo pod svoje okrilje.

PROČITAJTE: "ALEKSANDAR VELIKI" STIGAO U SRBIJU! Amerikanci su tvrdili da nije običan čovek, već RUSKI EKSPERIMENT! (FOTO, VIDEO)

(BalkansPress / blic.rs)

Scroll to top