Tetovaža vojvode Momčila Đujića ostaje na mojoj ruci dok je ruka na meni, poručuje fudbalski reprezentativac Bosne i Hercegovine Ognjen Vranješ (29).

Bosanski muslimani već danima prete da će ubiti Vranješovu ženu, dvogodišnju ćerku i njega jer je istetovirao lik četničkog vojvode Momčila Đujića.

PROČITAJTE: 100 GODINA OD ROĐENJA PRVE JUGOSLAVIJE Stvaranje Kraljevine SHS - dan za slavlje ili dan žalosti

Pretnje muslimanskog dela stanovništva u BiH ozbiljno su potresle Vranješa, pa su on i supruga zbog užasavajućih poruka morali da se povuku sa društvenih mreža. Tu nije bio kraj, jer ga je osudio Fudbalski savez BiH, smatrajući tetovažu veličanjem fašizma. Dok se čeka i reakcija selektora Bosne Roberta Prosinečkog, Vranješ je odlučio da se oglasi.

 

Kao Gurović

Fudbaler belgijskog Anderlehta postavlja pitanje muslimanskom stanovništvu u BiH da li je sporan on ili vojvoda Đujić.

- Da li bi bilo bitno šta nosim na svom telu da sam konobar ili prodavac paprika na pijaci, da igram treću ligu BiH, da nisam Ognjen Vranješ? Sećate li se košarkaša Milana Gurovića i zabrane nastupa u Zagrebu zbog tetovaže još jednog istorijskog velikana Draže Mihailovića? Tražili su da bude pokrivena, što Gurović nije ni pomislio da uradi. Tako i vojvoda ostaje na mojoj ruci, dok je ruka na meni, a ja vam nisam kriv i ne mogu vam pomoći ako vas zanima moj privatni život - jasno poručuje Banjalučanin.

Igrao sam povređen, a ovako mi vraćate - Ognjen Vranješ je meč protiv Austrije (0:0) u gostima u okviru Lige nacija odigrao svih 90 minuta iako je bio pod temperaturom, zbog čega ga ova hajka još više pogađa.
- Nikome nije bitno hoću li doprineti reprezentaciji, zanima vas samo šta imam na svom telu. Tužno i nisko, nakon svega što sam se trudio da pružim i pod povredama i kad drugi nisu hteli. Ja mogu da igram još sezonu ili deset, ali moj narod i njegovi velikani će živeti večno i na vašu žalost to nikada neće prestati - poručuje Vranješ.

Gnev bivšeg fudbalera Crvene zvezde, čiji je član bio od 2009. do 2011, nije se ovde zaustavio već se dotakao i podela u okviru Bosne i Hercegovine.

- Nisam ja taj koji je kriv što je BiH sastavljena od dva entiteta. Niti sam ja kriv što na toj teritoriji imamo tri vere i tri nacije, što su narodi zavađeni i žive u siromaštvu, pa je prag tolerancije odavno ispod nule. Svi vi kojima smeta tetovaža Momčila Đujića imate problem sa sobom - smatra Vranješ.

 

Fudbaler iz Banjaluke se potom osvrnuo i na istoriju, kao i na to šta za njega predstavlja vojvoda Đujić.

- Vojvoda Đujić je, pre svega, bio svešteno lice. Kad je moj narod stradao, on se suprotstavio. Za mene i ceo srpski narod vojvoda Đujić je heroj i simbol otpora prema neprijatelju i niko mi ne može uzeti pravo na takav stav. A ja poštujem sve one koji sa svojim telom rade šta žele, jer su odgovorni samo sebi i gospodu - kaže Vranješ.

Vladavić: Džeko misli da je Đujić "Bitls" - Nekadašnji reprezentativac Bosne i Hercegovine Admir Vladavić izvređao je Ognjena Vranješa, ali indirektno i prvu zvezdu tima Edina Džeka.
- Treba bojkotovati utakmice dok je Vranješ u reprezentaciji. On je idiot. Krivicu što je u timu treba da snose i Savez, i Robert Prosinečki, i momci koji vode glavnu reč. Edin Džeko je normalan momak i sigurno nije znao da je ovaj istetovirao zločinca, možda je mislio da je neki od članove grupe "Bitls" - napisao je Vladavić na Fejsbuku

Dvostruki aršini

Nepravde su takođe ono što boli Vranješa, kao i dvostruki aršini i nepoštovanje manjinskih naroda.

- Da ne pripadam ovom narodu, pitam se da li bi se neko drznuo da blati mene i istorijsku ličnost. Zašto se nacionalizam drugačije kategoriše kad je u pitanju manjinski narod u odnosu na imperatorske nacije? Mnoge istorijske ličnosti su sa svojom vojskom osvajale države i milioni su pred njima nestajali, pa to nikom ne smeta - konstatuje štoper Anderlehta.

Scroll to top