BalkansPress

Dobro došli!

Srpskog tenisera su prethodnih nedelja mnogi apostrofirali kao čoveka koji je pokrenuo pobunu na ATP turu protiv novog formata Dejvis kupa

Dejvis kup je otišao u istoriju u formatu u kakvom smo ga do sada znali, pošto je prava na to takmičenje otkupila "Kosmos grupa" čiji je predsednik fudbaler Barselone Đerar Pike, a oni su odmah promenili sistem takmičenja.

PROČITAJTE: Policija utvrdila identitet UBICE SA BANOVOG BRDA, u toku POTRAGA ŠIROM SRBIJE!

Sa novim formatom nisu se složili brojni najbolji igrači sveta, a jedan od prvih koji je digao glas protiv je Novak Đoković koji je ujedno i predsednik Saveta igrača i koji je sada priznao da je napisao pismo za koje ga već duže vreme optužuju.

 

Srpski teniser je, naime, napisao pismo Međunarodnom olimpijskom komitetu u kome ja zatražio da teniseri ne moraju da igraju u Dejvis kupu da bi nastupili na Olimpijskim igrama kao što je do sada bilo pravilo, jer to ne odgovara igračima nimalo i za to je dobio podršku većeg dela ATP tura.

- Istina je da sam napisao to pismo. U tome nisam sam, njega je potpisalo 75 posto igrača, što znači većina tenisera iz najboljih dvadeset na planeti. Pismo je sastavljeno u saradnji sa predstavnicima igrača na bordu, dakle sa ATP funkcionerima, ljudima koji sa nama rade. To nisam radio na svoju ruku već u okviru svoje uloge u Savetu igrača - rekao je Novak posle poraza od Bautiste u polufinalu u Dohi, piše Blic.

Novak Đoković je dobio podršku tri četvrtine igrača sa tura

*Novak Đoković je dobio podršku tri četvrtine igrača sa turafoto: AP

Objasnio je zašto su se teniseri odlučili na taj korak.

- Sama činjenica da je većina igrača potpisala to pismo, govori da to pravilo na koje smo i aludirali, mora da se promeni. Nije fer da ITF uslovljava tenisere koji igraju takmičenje da nemaju nikakvog izbora. Ja sam bio jedan od ključnih ljudi koji su pokrenuli inicijativu. Zar to nije moja uloga? Mislim da je za mene kao za jednog od najboljih tenisera današnjice i predstavnika Saveta odgovornost da zastupam prava igrača i ono što je najbitnije za njih. Pa makar to bilo suprostavljanje velikoj organizaciji kao što je ITF. Ali ja se nikome ne suprotstavljam već se samo borim za prava igrača, a većina njih iz prvih 20 je to prepoznala.

 

Na pitanje šta će biti ako MOK ne pristane na to da teniserima da pravo izbora, Nole je istakao:

- Onda stvari ostaju iste do neke druge alternative. Ukoliko takav ishod bude bio onda moram da sednem sa ostalim igračima i vidimo šta ćemo dalje. ITF nije želeo to da promeni, pa smo se mi obratili MOK-u. A i zašto bi ITF bilo šta menjao kada ovako drže konce u svojim rukama i imaju tenisere koji su obavezni da učestvuju na Dejvis kupu. Dejvis kup je takmičenje koje izuzetno poštujem, ono je najduže nadmetanje u istoriji i treba da živi, ali ovo nema veze sa tim. Prosto igrači imaju pravo da biraju da li će igrati negde ili ne kako bi ispunili kriterijume za igranje na Olimpijskim igrama.

Novak Đoković kaže da su igrači stavljeni pred svršen čin

*Novak Đoković kaže da su igrači stavljeni pred svršen čin, Foto: AP

PROČITAJTE: Francuska ponovo u plamenu: Demonstranti upali u ministarstvo, cela zemlja blokirana! (VIDEO)

Đoković još nije još odlučio definitivno da li će igrati Dejvis kup ili ne.

- Nisam još odlučio šta ću da radim. Ono što znam definitivno je da ću sledeće godine u ovo vreme igrati na ATP kupu. To je takmičenje koje želimo da uveličamo kako god možemo.

 

Objasnio je i u kakvim je odnosima sa Pikeom.

- U dosta smo korektnom i iskrenom odnosu već tri godine unazad koliko se on zalaže za promenu formata Dejvis kupa. Kada god je imao nešto da mi kaže, rekao mi je u lice i ja njemu isto tako, tako da ne postoji nikakav konflikt među nama. Jednostavno, ako se ne slažemo u nekim stvarima, to ne znači da se stvara neka neprijatna atmosfera. I dalje imam potšovanje za njega, kao čoveka i sportistu. Neću da ulazim u to kako se formirao dogovor između njega i ITF-a, ali postoji mnogo nezadovoljnih ljudi, igrača, funkcionera širom sveta. Takve vrste promena su prilično revolucionarne, izazivaju mnogo negativnih komentara i nezadovoljstva i čovek na to mora da bude spreman.

Novak je još jednom jasno i glasno ponovio:

- Pričao sam sa Pikeom o više formata Dejvis kupa i ovaj konačni ja ne podržavam. Mislim da je moglo mnogo bolje da se uradi, da se rasprostrani, jer je cela zamisao bila da se obuhvati što više zemlja, a pogotovo po grupnim fazama. Međutim, oni su mnogo žurili i hteli su da već u 2019. naprave to takmičenje. Mi igrači nismo hteli da učestvujemo u nečemu što je nametnuto, a što je ITF odobrio na svojoj godišnjoj skupštini. Mi igrači nismo bili zadovoljni kako je ceo proces izveden jer smo bili saterani u ćošak i morali smo da kažemo da ili ne. Jednostavno, stvari ne mogu tako da funkcionišu kada menjate najveće timsko takmičenje u istoriji tenisa iz jedne godine u drugu. Mislim da je sve previše ubrzano.

Scroll to top