Ni povreda ni protivnik, ni velika vrućina mu nisu mogli ništa! Prvi trofej je u rukama Lasla Đerea (23). Srpski teniser je u Rio de Žaneiru (Brazil) stigao do prvenca.

U finalu je bio bolji od Feliksa Ožea-Alijasima (Kanada) – 6:3, 7:5. Interesantno je da je ovo bilo prvo ATP finale za obojicu. Pored titule ga očekuje i skok na rang-listi od sutra. Trebalo bi da bude oko 40. mesta na svetu!

- Fantastična nedelja za mene. Maštao sam o ovome. Presrećan sam, uzbuđen, prepun emocija. Bilo je teško i fizički i psihološki proći kroz ovaj meč zbog svih problema. Mnogo brejkova je viđeno, četiri meč lopte sam propustio i mentalno nije bilo lako. Uspeo sam da ostanem fokusiran, da probam da zaboravim sve to i da se pobedim. Toliko lepih stvari sam doživeo u ovom gradu i zauvek ću pamtiti ovaj turnir - poručio je Đere.

Kao iz snova je bio početak za srpskog tenisera. Napravio je dupli brejk i poveo sa 4:1. Međutim, tada su krenuli košmari... Krenuli su problemi sa preponama za Lasla. Njegov rival je to znao da iskoristi, da vrati jedan brejk i da smanji zaostatak (4:3).

 

Tražio je Đere pomoć fizioterapeuta, dobio lekove i uspeo da sačuva stečenu prednost i dođe do vođstva u setovima (6:3).

Upravo to se prenelo na drugi set. Bez obzira što je imao vođstvo, Đere je bio vidno nervozan. Neke situacije koje je lako rešavao je počeo da promašuje. Imao je velike poteškoće sa kretanjem, sve to je Feliks umeo da kazni. Već na startu seta je napravio brejk (0:2).Kako je meč odmicao, Srbin je počeo polako da se budi iz noćne more.

Da li su tablete koje je dobio počele da deluju ili je nešto drugo bio razlog, nije poznato, ali je počeo sve bolje da igra. Uz to je Kanađanin počeo da pravi neverovatne greške. U šestom gemu je napravio dve duple servis greške, poslao par lakih udaraca u aut i „pomogao“ protivniku da vrati brejk (3:3).

PROČITAJTE: SA 23 GODINE JE TEŠKO BEZ RODITELJA! Potresna ispovest našeg tenisera Đerea nakon plasmana u finale

Mučili su se i jedan i drugi da dođu do vazduha pošto je temperatura u Riju bila oko 30 stepeni celzijusa. Ipak, i pored svih tih problema se Laslo nešto bolje znašao. Bio je mirniji kada je bilo najpotrebnije i u dva navrata uspeo da prebaci pritisak na drugu stranu (5:4, 6:5). U prvom nije imao pravu šansu, dok je kod drugog stigao do meč lopte. Ože-Alijasim je uspeo da spasi prvu, ali je duplom servis greškom, devetom ukupno, poklonio srpskom igraču još jednu. Vrh mreže ga je spasao poraza. Ali, odmah je stigla i treća. Nije donela sreću, bekhend je završio u mreži. Igra nerava se nastavila, došla je i četvrta prilika koja je ubrzo otišla u nepovrat...

Posle prve gem lopte za Feliksa je stigla i peta meč lopta za Đerea. Vrh mreže je ovog puta bio na strani Lasla. Forhend se vratio u polje Ožea-Alijasima za širok osmeh, vleiko slavlje i visoko podignute ruke ka nebu!

Scroll to top