BalkansPress

Dobro došli!

Aktuelni šampion i šampionka Red Bull Cliff Diving takmičenja, Geri Hant i Rijanan Ifland, tokom priprema za otvaranje nove sezone, koja će početi 13. aprila na Filipinima, posetili su verovatno najzeleniji kanjon na planeti, koji se nalazi u Južnoj Africi i tamo izveli nekoliko skokova od kojih zastaje dah.

Britanac Hant osvojio je prošle godine svoju sedmu titulu svetskog prvaka u Red Bull Cliff Divingu, dok je australijskoj takmičarki uspelo po treći put da osigura titulu najbolje u ženskoj konkurenciji i ponese prestižni trofej Kralja Kahekilija. U susret novoj sezoni, neustrašivi tandem je istražio potencijalna nova mesta za skakanje u rezervatu prirode Blajd River Kanjona u Južnoj Africi.

Njihova safari avantura na području poznatih južnoafričkih Zmajevih planina obuhvatila je veličanstvene vodopade, porečja omeđena crvenim stenama i kanjon koji važi za jedan od najzelenijih na našoj planeti. Upravo je ova poslednja atrakcija, poznata kao rupe Burkove sreće, privukla najveću pažnju Hanta i Ifland, koji nisu mogli da odole izazovu da skoče u bazen jarko zelene boje.

 

Hantu je ovo bilo prvi put da skače sa stene na afričkom kontinentu.

- Prvi skokovi u godini uvek malo kidaju živce. Srećom, imam dovoljno iskustva da mi se noge previše ne tresu - otkrio je nakon skoka Britanac.

Njegova koleginica Ifland je bila posebno oduševljena posetom ovoj lokaciji.

- Bilo je neverovatno doći ovamo, iskusiti ovdašnju kulturu, otići na safari i skakati na ovoj šokantnoj lokaciji. Nešto što ću zauvek pamtiti - rekla je ona.

*RED BULL CONTENT POOL

- Svaka lokacija je uzbudljiva, zbog čega svaki skok sa stene nosi sasvim novi osećaj. To stvarno volim, da dolazim na egzotična mesta poput ovog i jednostavno istražujem i testiram sebe kao skakačicu - dodala je Iflandova.

Par je bacio i novčiće preko ramena u kanjon, kako bi se prizvala dobra sreća u predstojećoj sezoni.

- Bila je jako neizvesna trka prošle godine i imao sam nesiguran start, zbog čega bih voleo da ovog puta krenem snažno od samog početka - kaže Hant.

 

U novoj, 11. sezoni Red Bull Cliff Diving Svetskog prvenstva, skakači i skakačice iz 18 zemalja boriće se za trofej najboljeg i najbolje na sedam lokacija širom planete. Jedna od njih je i Mostar, koji će ugostiti takmičenje 24. avgusta na pretposlednjoj stanici sezone.

Osim u Mostaru, skakaće se na lokacijama Polinjano a Mare (Italija), Azori (Portugal) i Bilbao (Španija), koje su i prošle godine bile u Red Bull Cliff Diving kalendaru, dok će tri potpuno nove adrese biti one u El Nindu na Filipinima, u irskom Dablinu, te u glavnom gradu Libana, Bejrutu.

Na svakom takmičenju nastupiće po 14 skakača i 10 skakačica, koji će s visina od 27 (muškarci), odnosno 21 metra (žene) izvoditi ekstremno zahtevne skokove tokom kojih dostižu brzinu preko 85 km/h pri čemu nemaju nikakvu zaštitnu odeću.

(BalkansPress / RedBull.com)

Scroll to top