Odbojkaške reprezentacije Srbije i Slovenije igrali su u Parizu finale Evropskog prvenstva.

Izbaranici Slobodana Kovača do borbe za zlato došli su posle pobede u polufinalu protiv Francuske od 3:2, dok su Slovenci plasman u finale izborili elimisavši svetskog prvaka Poljsku sa 3:1.

Srbiji će ovo biti četvrto finale na prvenstvima Starog kontineta, u kome će pokušati da osvoji treće zlato. Na drugoj strani, Slovencima je ovo druga borba za najsjajnije odličje, a prethodno su 2015. godine igrali u finalu.

Selektor odbojkaša Srbije Slobodan Kovač rekao je da njegov tim očekuje najvažnini ispit na dosadašnjem takmičenju.

"Imamo pozitivnu energiju. Bilo je teško zaspati zbog adrenalina i emocija posle Francuske. Čeka nas najvažniji korak, potrudili smo se da se što bolje spremimo za Sloveniju", rekao je Kovač.

 

PRVI SET

Slovenci prvi greše na servisu, uzvraća Atanasijević. A onda je proradio i blok Slovenije, Atanasijević je dva puta zaustavljen - 2:4. Konaččno prolazi Atanasijević, ali bolje igraju na startu Slovenci - 3:5. Konačno "orlovi" se bude i osvajaju tri vezana poena. Grešili su redom Urnaut i Čebulj - 6:5. Ni tu nije kraj seriji Srbije, još jednom Kovačević prolazi - 7:5.

Slovenci ne uzimaju tajm-aut, ali blokiraju Kovačevića, Atanasijević vraća Srbiji plus dva - 8:6. Međutim, mnogo naši greše na servisu. Proradio je i blok Slovenije, Vinčić je uhvatio Petrića - 8:8, a onda i kontranapad Čebulja za novu prednost Slovenaca - 8:9. Loš period u igri Srbije, sudarili su se Ivović i Atanasijević, pa onda još jedna greška naših - 10:11. Atanasijević nije nikako u elemntu na startu meča - 10:12.

Mnogo Srbi greše na servisu. Čebulj je razigran i za sada Slovenci deluju bolje od Srbije - 12:14. "Orlovi" zaostaju tri poena, nikako da prorade servis i blok glavni aduti protiv Francuske. Odlazi polako Srbiji set, blok Gasparina - 13:17. Kovač uzima tajm-aut. Ništa ne pomaže, idealan primer i Kozamernik rešava. Srbi nastavljaju da se muče, evo ga i Gasparini uzima poen - 14:19.

Petrić pokušava da razbudi navijače, konačno i dobar potez odnosno as servis Atanasijevića - 17:20. Međutim, Urnaut vraća bezbednu prednost Slovencima. Kozamernik uzvraća as udarcem i definitivno Slovenija polako uzima prvi set - 17:22. Podraščanin prolazi kroz sredinu, ali to je bilo sve Čebulji i ekipa završavaju set - 19:25.

 

DRUGI SET

Gasparini ponovo prolazi, ali uzvraća Uroša Kovačevića! Međutim, Klemen Čebulj dolazi do svog već sedmog poena - kasnio je Marko Podraščanin. Potom prolazi Atanasijević, iako dizanje nije bilo baš najbolje... I evo ga - Uroš Kovačević! Kakav blok! - 3:2. Aut! Greši Gasparini... Ulaze Slovenci sada malo u kontraritam. Ali šteta, šteta... Ovo nam nije bilo baš neophodno u ovom trenutku.

Podraščanin pravi servis grešku. No, nema veze - akcija za Srećka Lisinca koji maestralno prolazi! ali kakav blok u narednom poenu - Srećko Lisinac! Imali smo šansu za još jedan poen iz kontre u narednoj akciji, ali smo se spetljali... Šteta -6:4. Dosuđen je dupli kontakt Jovoviću, deluje da je to zaista bio slučaj. Poentira i Petrić, a onda i Atanasijević! Traži tajmaut klupa Slovenije, Srbija je u velikom naletu! - 9:5. Novi blok reprezentacije Srbije - Aleksandar Atanasijević!

Fantastično igramo u ovom drugom setu, Aleksandar Atanasijević upisuje još jedan poen! Međutim nakon velike borbe prolazi Čebulj u narednom poenu i skida Uroša sa servisa, šteta... Sada Urnaut upisuje as - 12:7. Lisinac odlično servira, ali mali nesporazum u timu Srbije - 14:9. Osvajaju naši poen, a onda Štern upisuje za Slovence - 15:10. Greši posle toga Štern sa servisa. Imamo lepu prednost.

Ređaju se poeni Srbije, Slovenci uzimaju i drugi tajma-aut - 18:10. Idu naši momci ka izjednačenju u setovima. Petrić i dalje servira, pa na kraju greši - 19:11. Čebulj servira as, pa Atanasijević osvaja poen. Probudio se i naš korektor - 20:12. Lisinac je spustio zavesu - 21:12. Urnaut uz Čebulja najraspoloženi kod Slovenaca - 21:14. Majstorija Vinčića, ali Lisinac prekida seriju Slovenaca. Atanasijević opet prolazi, pa onda i blok našeg najboljeg igrača - 24:15. I na kraju baš on završava set - 1:1

 

TREĆI SET

Srbija uzima prva dva poena u trećem setu, pogotovo je čaroban bio Jovovićev poen za 2:0. Kozamernik uzvraća, a onda i greška Atanasijevića - 2:2. Muči se sada Srbija, Kozamernik i treći put na servisu. Gasparini igra sve bolje, ali i Lisinac - 3:3. Jovović prtavi as, popustio je prijem Slovenaca - 4:3. Komšije uzimaju tajm-aut.

Slovenija uzima dva poena, pa onda odlična serija naših na servis Kovačevića. Petrić i Atanasijević su odigrali sjajna dva poena - 7:5. Kovačević gazi liniju i poklanja poen Slovencima - 7:6. Jedan srećan poen za Srbiju posle "pecanja" Čebulja. Lisinac odlično servira, a naš blok još bolje reaguje, onda i Atanasijević, ređaju se poeni - 10:6. Kakav još jedan poen za pulene Slobodana Kovača, odnosno Petrića - 11:6.

Čebulj posle odlične odbrane Urnauta "skida" Lisinca sa servisa. Atanasijevića ne služi servis, ali vraćaju i Slovenci - 13:9. Igra se poen na poen, Atanasijević sada prolazi, kao i Kozamernik. A onda još jedan dugačak i važan poen osvajaju Srbi - 16:11. Blistaju "orlovi" Kovačević je neumoljiv. Slovenci menjaju, ali nemaju rešenje za igru Srbije - 17:11.

Ni tajm-aut Slovenaca ne prekida seriju Srbije. Idu "orlovi" ka osvajanju drugog seta. Slovecnci uglavnom osvajaju poene posle grešaka naših momaka - 20:14. Petrić igra fenomenalno, a još bolje servira - 23:15. Libero Kovačić je skroz izbačen iz igre, a onda fenomenalan poen Kovačevića - 24:15. Prvu set loptu naši momci ne koriste, kao ni drugu posle servisa Čebulja, a onda i blok Kozamernika. Kovač uzima tajm-aut. Kovačević završava set - 25:18. Sada smo na set od osvajanja Evrospkog prvenstva.

 

ČETVRTI SET

Slovenija bolje otvara treći set. Posle odličnog drugog i trećeg perioda malo su se "orlovi" uspavali. Međutim, Kovačević je večeras nezaustavljiv - 4:4. Sada blok Kovačevića. Srbija dolazi do preokreta - 5:4. Greši i Kozamernik, Kovač oduševljen na klupi. Proolazi Urnaut - 6:5. Imali su Slovenci egal - 7:7, a onda je otišao Lisinac na servis i tri vezana poena "orlova" - 10:7.

Ipak, se ne predaju Slovenci, Urnaut leti po terenu i opet prilaze na samo jedan poen zaostatka - 10:9. Igra se sada poen za poen, na obe strane majstorski poeni. Dočekali smo i grešku Čebulja i blok Lisinca. Ide Srbija ka zlatu - 15:11. Kakva igra majstora u Bersiju. Kovačević opet blokira i delirijum na klupi "orlova" - 16:11.

Ni tajm-aut ne pomaže. Petrić igra maestralno, ustvari ne postoji igrač kod nas koji ne briljira. Lepotica Kovačevića još jedna ko zna koja u nizu - 19:13. Nemaju nameru da se zaustave Srbi - 20:15. Prolazi opet Atanasijević, pa ide lopta u aut. Slovenci su razbijeni - 22:15. Ovo je neverovatno, trojni blok - 23:15. Pecanje Petrića, ali i dalje imamo veliku prednost. Greška Atanasijevića, a onda sukob Čebulja i Atanasijevića- Blok odličan Slovenije - 23:18. Nova greška Atanasijevića, ali Petrić donosi meč loptu, a trofej prvaka Evrope Petrić.

SRBIJA JE PRVAK EVROPE U ODBOJCI!

Scroll to top