Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić upozorio je danas visoku predstavnicu Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Federiku Mogerini i šefove diplomatija Višegradske grupe da je Srbija protiv plaćanja registracije građana koji putuju u EU i da je spremna da ona uvede recipročnu meru.

- Mi smo protiv ETIAS sistema koji EU hoće da uvede našim građanima, da plaćaju za ulazak u EU. Nikom ne možemo da objasnimo koja je logika toga. Ako se uvede plaćanje za ulazak u EU, mi treba da razmotrimo da se u skladu s principom reciprociteta uvedu kontra mere i ja ću to predložiti. Kako je moguće da se takav korak čini jednostrano - kazao je Dačić.

Šef srpske diplomatije upozorio je da nije logično da građani Srbije plaćaju ulazak u EU a da građani država članica EU dolaze bez plaćanja.

 

- Mi moramo da poštujemo jedni druge i da radimo u zajedničkom interesu - rekao je Dačić o budućem sistemu registracije poput američkog kojim EU pokušava da u migrantskoj krizi i zbog terorističkih napada reši pitanje ko ulazi u EU.

Dačić je kazao da s nestrpljenjem očekuje da počne u punoj meri rad Fonda za Zapadni Balkan formiran uz podršku Međunarodnog višegradskog fonda i pozvao je susede u regionu da podrže Beograd kao eventualno sedište sekretarijata regionalne transportne zajednice, kao što je Srbija podržala Tiranu, Skoplje, Sarajevo i Danilovgrad kao sedišta regionalnih institucija.

- U Beogradu već više od 10 godina uspešno funkcioniše sedište Sekretarijata Transportne opservatorije (SEETO), koje logično treba da preraste u sedište Sekretarijata Transportne zajednice. Time bi se obezbedio nastavak već postojeće institucionalizovane saradnje i strukture. Beograd je i važno transportno čvorište u regionu, pristupačan je sa aspekta drumskog, železničkog, a posebno sa aspekta frekventnosti i destinacija avio saobraćaja - rekao je Dačić.

Poljska kao predsedavajuća zemlja Višegradske grupe okupila je danas u Varšavi na redovni godišnji sastanak šefove diplomatija 16 zemalja Srednje i jugoistočne Evrope na razgovore o zajedničkim izazovima koji prete i EU i Zapadnom Balkanu, kao i o proširenju EU na taj region.

(Informer)

Scroll to top