U toku dana očekuje se oko deset centimetara novog snega, a najkritičnije tačke će biti jugozapadni i jugoistočni delovi Srbije, mada se veliki problemi ne očekuju, kaže pomoćnik načelnika Sektora za vanredne situacije Bojan Tomić. Tomić navodi i da se u toku noći očekuje i pojačan vetar, pa je moguće i stvaranje snežnih nanosa.

U petak i za vikend u Srbiji će biti veoma hladno i vetrovito, sa jutarnjim temperaturama do minus 15, na planinama i do minus 22. U jugoistočnim i centralnim delovima zemlje padaće sneg, a u brdsko-planinskim predelima očekuje se i stvaranje snežnih nanosa. 

Pomoćnik načelnika Sektora za vanredne situacije Bojan Tomić za RTS kaže da su najkritičnije tačke u Srbiji jugozapadni i jugoistočni delovi Srbije.

Gostujući u Dnevniku RTS-a, Tomić je rekao da se danas očekuje oko deset centimetara snega i pojačani vetar, zbog čega se može očekivati i stvaranje snežnih nanosa.

"Čim smo dobili upozorenje i najavu za stvaranje novog snega, obavešteni su svi opštinski štabovi za vanredne situacije, EPS, Elektromreža Srbije. Sve ekipe su spremne i u pojačanoj pripravnosti tamo gde očekujemo probleme", istakao je Tomić.

 

Govoreći o tome da li ima dovoljno ljudstva i mehanizacije da se adekvatno reaguje u kritičnim područjima, Tomić je rekao da je ono što poseduje Sektor za vanredne situacije u funkcionalnom stanju.

"Nabavili smo određeni broj sanki koje su stacionirane u najnepristupačinijim terenima", dodaje Tomić, ističući da su kontaktirane sve lokalne samouprave gde se očekuju problemi.

Pripremu smo počeli mnogo ranije, ovo je prvi talas koji može da izazove određene probleme, objašnjava Tomić.

Istakao je da su na nivou opštinskih štabova održani sastanci i da ne bi trebalo da bude većih problema. Dodaje da je nivo svesti bitno povećan.

"Imali smo loše iskustvo prethodnih godina. Za Koridor 10 postoji najdetaljniji plan za evakuaciju ljudi, postoje planovi na manjim nivoima", objasnio je Tomić.

Kaže da je, ako dođe do otapanja snega, situacija trenutno stabilna.

"Ne očekujemo probleme, tek ulazimo u pravu zimu, januar i februar su najopasniji meseci", rekao je Tomić.

Od kada je počela grejna sezona u domaćinstvima su sve češći požari. Tomić kaže da je uzrok požara uglavnom ljudska nepažnja.

"Zimska sezona je, povećava se broj požara u domaćinstvima kada imamo niske temperature i to je naredni period koji dolazi. Uzrok požara je ljudska nepažnja, mi sami sebe dovodimo bez veće potrebe u ozbiljnu opasnost. Apelujem na sve da u narednom periodu ne koriste imrpovizovana grejna tela, ne ostavljaju ih bez nadzora, da koristimo sve da do nesreće ne dođe", zaključio je Tomić.

Scroll to top