ĐAKOVICA - Uprkos protestu Albanaca, koji su pokušali da ih spreče da uđu u crkveno dvorište, raseljeni Srbi iz Đakovice uspeli su u petak nešto pre 14 sati da unesu Badnjak u crkvu Uspenja presevete Bogorodice u Đakovici. Naime,pedesetak raseljenih Srba iz Đakovice i pored kamenovanja okupljenih Albanaca, uspelo je da uđe u crkveno dvorište uz jako obezbeđenje kosovske policije i KFOR-a.

- Više od stotinu Albanaca okupilo se ispred naše crkve ali su nas jake snage policije i KFORa sprovele do crkvenog dvorišta-kaže za “Novosti” Đokica Stanojević, predsednik Udruženja raseljenih Srba iz Đakovice napominjući da su raseljeni organizovano autobusom u četvrtak uvele krenuli put Đakovice gde je ih na ulazu u tkz Sprsku ulicu odnosno ispred svetinje sačekalo više od stotinu okupljenih Albanaca.

 

- I na putu od Dečana ka Đakovici naš autobus je u više navrata gađan ledenicama usled čega je polomljeno jedno staklo na autobusu,ali srećom niko od putnika nije povređen - ističe Stanojević i dodaje da su Albanci iz Đakovice prethodno ispisali neumesne i neprimerene parole na crkvenom dvorištu.Inače, raseljeni koji su organizoavno kao i prethodnih godina želeli da provedu Badnji dan u svojoj crkvi isekli su badnjake u Sočanici na severu Leposavića.

- Badnjake koje smo namenili slozi, jedinstvu i povratku odneli smo prethodno u Visoke Dečane gde smo prisustvovali liturgiji a potom i u crkvu Uspenja presvete Bogoridice uprkos protestu Albanaca-pričaju raseljeni Srbi za naš list koji su Badnji dan juče proveli u svojoj crkvi i Visokim Dečanima.

*Okupljeni Albanci ispred crkve u Đakovici

PAROLE

Ispred crkve Uspenja presvete Bogorodice raseljene Srbe sačekalo je više od stotinu okupljenih Albanaca. Ipak, jake snage policije i KFOR-a sprovele su autobus sa raseljenim u crkveno dvorište gde u konaku crkve borave tri monahinje, jedine Srpskinje u Đakovici.Inače, Albanci su uoči Badnjeg dana na crkvenom zidu ispisali parole “Dobro došli kriminalci” i “vaše ruke su krvave” na šta su reagovali raseljeni izjavama da Albanci koriste sve načine da ih osujete u nameri da ne samo da se vrate u svoj grad već i da obiđu svoju svetinju.

(Izvor i foto: Novosti.rs)

Scroll to top