Jedan datum, 15. februar, dva događaja međaša u istoriji. Dana na koji je 1804. godine narod krenuo u susret svojoj slobodi i prvim Ustavom 1835. udario temelj države, Srbija će obeležiti Sretenje - Dan državnosti.

Centralni državni praznik biće obeležen odavanjem počasti i pomenom učesnicima Prvog srpskog ustanka u Marićevića jaruzi u Orašcu. Predsednica Skupštine Maja Gojković predvodiće državnu ceremoniju u Crkvi Svetog Đorđa na Oplencu. Predsednik Tomislav Nikolić položiće venac na grob Neznanog junaka na Avali, zaslužnim pojedincima i kolektivima uručiće odlikovanja. Za uveče je u zgradi Predsedništva u Beogradu zakazan svečani prijem.

Dan državnosti 15. februar proslavlja se u čast podizanja Prvog srpskog ustanka, ali i kao sećanje da donošenja prvog najvišeg pravnog akta u srpskoj istoriji - Sretenjskog ustava. Ova dva događaja, po jednoglasnoj oceni istoričara, skrojila su budućnost Srbije kao slobodne, nezavisne i demokratske države.

 

Sretenje kao državni praznik proslavljano je do stvaranja Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca. Obeležavanje ovog praznika ponovo je uvedeno odlukom Narodne skupštine 2001, a od 2012. slavi se uz dva neradna dana.

- Sretenje je u bukvalnom smislu Dan Srbije, njen rođendan i najveći praznik. Građani Srbije imaju razloga za slavlje. Mogu da budu ponosni na pretke koji su nam na čuvanje ostavili slobodu, suverenu državu, moderno ustrojstvo i demokratske institucije. Njihovo nasleđe kroz istoriju je branjeno svom nacionalnom snagom i sjedinjenim duhom srpskog i ostalih naroda. Njihova žrtva vredna je uspomene - kažu u Predsedništvu.

Povodom Sretenja, šef države Univerzitetskoj biblioteci u Beogradu juče je poklonio fototipska izdanja Vukanovog i Marijinog jevanđelja, dok je prepis lista iz Miroslavljevog jevanđelja poklonio Narodnom muzeju.

 

- Nije Univerzitetska biblioteka jedino mesto koje bi moglo da bude dom Vukanovom i Marijinom jevanđelju, ali sam je odabrao kao prostor koji je namenjen našim studentima, mladim ljudima i njihovim profesorima sa željom da im što češće budu u rukama - rekao je Nikolić.

On je naglasio da se na dobijanju fototipskog i digitalnog izdanja radilo dve godine i da je cilj da Srbija dobije digitalna izdanja više od 300 srpskih rukopisa koji se čuvaju u biblioteci u Rusiji.

 

Marijino jevanđelje, koje je nastalo najkasnije početkom 11. veka, posebno je zbog toga što je pisano glagoljicom, ali su njegove margine ispisane ćirilicom. Vukanovo jevanđelje nagovestilo je početak epohe raške pismenosti. Pisano je oko 1200. godine u pećinskom manastiru Arhangela Mihaila blizu Raške.

POČASNI PLOTUN

U čast Dana državnosti Sretenja Beogradom su se juče prolomili počasni plotuni. Gardisti Vojske Srbije sa Savskog platoa na Beogradskoj tvrđavi tačno u 16 časova ispalili su 10 plotuna iz šest artiljerijskih oruđa. Paljbi u predvečerje praznika na Kalemegdanu prethodilo je intoniranje himne "Bože pravde" i svečani raport i podizanje državne zastave.

ČESTITKE PUTINA, AKIHITA, DODIKA...

Povodom Sretenja, na adresu predsednika Tomislava Nikolića stigao je veći broj čestitki šefova država iz regiona i sveta.

Građanima Srbije praznik su, između ostalih, čestitali predsednici Rusije Vladimir Putin, Indonezije Džoko Vidodo, sultan Omana Kabus bin Said i japanski car Akihito.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik čestitao je Dan državnosti Srbije navodeći da naša zemlja ima veliki značaj u regionu i da će nastaviti svoj put ka pridruživanju velikoj porodici evropskih naroda.

- Srbija je naša matica i zato i mi s posebnim poštovanjem doživljavamo ovaj praznik - naveo je Dodik u čestitki.

 

(Novosti.rs)

 

Scroll to top