Naše bezbednosne službe registrovale su kontakte između albanskih esktremista sa juga Srbije i njihovih saboraca u Makedoniji, i to baš u noći kada se bauk građanskog rata nadvio nad ovom zemljom - saznaju "Novosti".

Srpski operativci proveravaju prirodu ove komunikacije u svetlu povampirenja ideje o stvaranju "velike Albanije" i rade u pojačanom režimu kako bi se sprečilo prelivanje tenzija ka Preševu i Bujanovcu.

- Prema operativnim podacima, ekstremni Albanci u opštinama na jugu centralne Srbije nemaju snagu da ozbiljnije ugroze stabilnost države, ali se ne isključuju teroristički akti ograničenog dejstva. To konkretno znači da se u narednim danima mora obratiti pažnja na bezbednost policijskih patrola i državnih ustanova u tom području - objašnjava naš sagovornik.

 

O zapaljivoj atmosferi u Makedoniji i mogućim posledicama po našu zemlju juče je raspravljao i Biro za koordinaciju službi bezbednosti. Premijer Aleksandar Vučić vanredno je zakazao sednicu ovog tela nakon što je francuski sud oslobodio teroristu OVK Ramuša Haradinaja, a nasilje koje se dogodilo u makedonskom parlamentu preti da eskalira u sukob većih razmera.

Prema našim informacijama, bezbednosni podaci pokazuju da bi dešavanja u Makedoniji mogla da budu "pokazna vežba" za ono što Albanci spremaju za sever Kosova i jug centralne Srbije. A provokacije i pretnje Edija Rame, Hašima Tačija i Jonuza Muslijua o prekrajanju granica samo su uvod u radikalnu fazu plana stvaranja "velike Albanije".

Kako tvrde naši izvori, postoje obaveštajne informacije da je pre mesec dana na desetine naoružanih veterana OVK prešlo sa teritorije KiM u Makedoniju.

* Šefćet Musliju

Otprilike u isto vreme, kao što su "Novosti" već pisale, naše bezbednosne službe uočile su aktivnosti teroriste i zločinca Šefćeta Muslijua, koji je u Gnjilanu 18. aprila sa lokalnim vođama tzv. Oslobodilačke vojske Preševa, Bujanovca i Medveđe dogovarao bombaške napade na kuće Albanaca, a za koje bi bili optuženi Srbi.

Srpske obaveštajne službe takođe su uočile da Šefćet i njegov saborac Ljirim Jakupi, poznatiji pod nadimkom Nacista, polako gube ulogu vođa u albanskom korpusu na jugu Srbije. Registrovana je nova generacija ekstremnih Albanaca, koja vodi "vojsku kriminalaca" (bave se švercom narkotika, oružja i migranata) i koja po potrebi lako može da se transformiše u terorističku organizaciju.

 

Pred sednicu Biroa ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović poručio je da se, ne samo poslednjih nedelja i meseci, već godinama intenzivno radi na analizi i proceni svih mogućih scenarija u državama u okruženju koje su pokazale znake nestabilnosti.

- Oprezni smo već godinama zbog situacije na južnim granicama. Ne očekujemo da bilo ko ugrozi bezbednost Srbije, ali smo spremni, ako to bilo kome padne na pamet, da snažno odgovorimo. Preduzete su sve mere i građani Srbije ne moraju da brinu - rekao je Stefanović.

PEKING: RAZUMEMO BRIGU O KOSOVU - Posle razgovora sa nizom stranih ambasadora u Srbiji i ruskim šefom diplomatije Sergejem Lavrovom, Vučić je juče dobio i poruku iz Pekinga, od ministra spoljnih poslova Vanga Jia. Kineski zvaničnik naveo je da su oni sa pažnjom pratili događaje oko Haradinaja i da razumeju brigu srpske strane o Kosovu:
- Podržavamo zalaganje Srbije da dijalogom dođe do političkog rešenja i nastavićemo da održavamo komunikaciju o tom pitanju.

Predsednik Koordinacionog tela za Preševo, Bujanovac i Medveđu, Zoran Stanković, kaže za "Novosti" da je na jugu Srbije stanje stabilno:

- Nema naznaka mogućih incidenata. Bezbednosne službe prate i analiziraju situaciju na terenu i shodno tome koordiniraju svoj rad.

 

Šef diplomatije Ivica Dačić je poručio da ono što se dešava u našem južnom susedstvu ne predstavlja lokalnu nevolju već problem za ceo region:

- Srbiji se sada otvoreno preti čak i iz delova centralne Srbije. Sve ovo se ne dešava slučajno, Albanci nisu toliko hrabri da sami govore o "velikoj Albaniji". Zato je važno da se u Srbiji sačuva politička stabilnost. Albanci igraju na sve ili ništa, a poručujem im da se ne igraju. Reagovaćemo uzdržano, učinićemo sve da Srbija bude izvor mira i stabilnosti u regionu.

* Foto: Tanjug

NOVAC ZARAĐEN KRIMINALOM ALBANCI ULAŽU U KUPOVINU KVADRATA

PRLjAVIM KAPITALOM OSVAJAJU MEDVEĐU

Osim nasiljem i izazivanjem kriza, Albanci pokušavaju da izvrše "desant" na srpsku teritoriju i prljavim kapitalom, tačnije nuđenjem svota mnogo većih od realnih za otkup srpskih imanja i kuća na jugu Srbije. Ukoliko Srbi odbiju da prodaju svoju imovinu, sprovodi se neviđen pritisak na njih i njihove porodice. Ovaj "recept" uveliko se primenjuje u Bujanovcu, a sada se proširio i na Medveđu, u kojoj je većinsko srpsko stanovništvo. Ključni cilj je da se promeni etnička struktura i dobije još jedan argument za zaokruživanje "albanskog životnog prostora" na jugu centralne Srbije.

I premijer Aleksandar Vučić je upozorio da postoje informacije da trojica albanskih biznismena, preko tuđih imena i kompanija, pokušavaju da kupe banje na jugu Srbije, zemljište i fabrike, naglašavajući da će Srbija, poštujući zakone, obezbediti naše nacionalne i državne interese.

 

(Novosti.rs)

Scroll to top