Povećanje plata i penzija biće značajnije nego do sada, u stvari najveće do sada, najavio je danas premijer Aleksandar Vučić, i poručio da će iduće godine biti još veće.

"Iz našeg ugla veliko, iz ugla naroda nikad dovoljno, ali najveće do sada", poručio je on tokom današnjeg obilaska Rudarskog basena „Kolubara”.

On je rekao da je u martu prosečna plata u Srbiji bila 391 evro, a da pre kraja godine treba da bude 430 do 440 evra.

Odgovarajući na pitanje novinara o suficitu u budžetu i mogućnostima za povećanje plata i penzija u vezi s tim, premijer je rekao da će to biti više nego do sada.

Za to postoje brojni razlozi, pre svega to sto smo štedeli, zaradili, sto su ljudi bili strpljivi i trpeljivi, a brojke o suficitu to nedvosmisleno potvrđuju.

 

Ti su podaci bolji nego oni koje je prethodni put saopštio, a taj je novac ušteđen i narod će, poručio je, od toga polako početi da ima koristi.

Naravno, primetio je, dobijaće samo ono što je zaradio, jer ništa ne može da padne s neba.

Ove godine 250 miliona evra biće uloženo u Kolubaru i to će biti najveća investicija u Srbiji, izjavio je danas premijer Aleksandar Vučić, nakon obilaska polja D u Kolubari.

Premijer je obišao danas Rudarski basen Kolubara, Polje D u Medoševcu, gde je razgovarao sa radnicima i poželeo im srećan Praznik rada, uz zahvalnost što su, kako je rekao, uvek bili tu za svoju državu.

NEMA POVEĆANjA CENE STRUJE

Vučić je izjavio da neće biti povećanja cene električne energije i da se o tome uopšte nije ni razgovaralo.

Vučić je kazao da jeste istakao potrebu povećanja proizvodnja električne energije i da je to zadatak pred EPS-om ali i podvukao da nije bilo razgovora o nekom povećanju cene struje.

U tom smislu Vučić je dodao da ima stvari koje nisu dobre u radu EPS-a ali i podvukao da to javno preduzeće ima 440 miliona evra na računu, ili 55 milijardi dinara. On je upitao da li neko pamti da je EPS ikada imao toliko novca i dodao da i Petrohemija ima 60 miliona evra na računu što je dovoljno za stabilnost i u slučaju da naiđu neka "teška vremena", odnosno veliki skokovi cena energenata.

"Hvala vam, kada god je bilo teško bili ste tu za svoju državu", rekao je Vučicih koji je u Kolubaru došao sa ministrima energetike, rada i privrede, Aleksandrom Antićem, Aleksandrom Vulinom i Goranom Kneževićem, kao i vršiocem dužnosti direktora EPS-a Miloradom Grčićem.

Vučić je naveo da se danas u Kolubari razgovaralo o tome kako da se ubrzaju procedure oko javnih nabavki, ali i o regulisanju statusa radnika koji su na privremeno-povremenim poslovima.

 

Premijer i izabrani predsednik Srbije je radnicima preneo da se razgovara i o zaštiti na radu, te nabavci bolje opreme.

Olakšaćemo i javne nabavke u narednih sto dana, što je važno za radnike, a važno je i zbog zamerki koje smo imali EPS-u i Ministarstvu, jer želimo da se ppodigne nivo prozividnje struje, ali i uglja.

"Namera je da proizvodnja uglja pređe 28 miliona tona, da stignemo proizvodnju iz 2016", poručio je premijer.

Prema njegovim rečima, da bi godišnji rast BDP bio 3 odsto, u naredna tri kvartalamora biti 3,7 procenta.

NEMA TRAJNOG UMANjENjA PENZIJA - Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da neće biti trajnog umanjenja penzija za one koji nemaju beneficirani radni staž, a u penziju odu pre 65. godine. On je kazao da će ta umanjenja penzija biti samo do 65 godine života, a razliku će pokriti vlada. "To će nas koštati 220 miliona", rekao je Vučić.

On je preneo da je sa sindikatom bilo reči i o tome da radnici na privremeno povremenim poslovima dobiju stalni radni odnos.

Dobro je, kaže, što je nezaposlenost pala na 13 procanata, a cilj je da za dve godine padne i ispod 10 odsto, odnosno ispod proseka zemalja EU.

On je podsetio da je sa radnicima bio i kada je uklanjana voda sa kopa Tamnava i danas, na praznik, i da vodi računa o njihovim interesima i portrebama, u skladu sa mogućnostima.

Razmišlja se, na primer, o daljem povećanju minoimalne cene rada, koja je, podsetio je, sa 121 povećana na 130 dinara po satu rada, a namera je da se još poveća, ali mora da se razgovara i sa poslodavcima, na Socijalno-ekonomskom savetu.

 

NE MEŠAMO SE U ODNOSE U MAKEDONIJI

Aleksandar Vučić izjavio je da se Srbija ne meša u unutrašnje odnose u Makedoniji, da je važno da sve bude mirno i da je za to zamolio sve aktere, jer je stabilnost na Balkanu najvažnija.

Vučić je, odgovarajući na pitanja u vezi događaja u Mekodoniji i da li Srbija priznaje izbor Dzaferija za predsednika Sobranja, rekao da je na nama da vodimo računa o Srbiji i da nam je važan mir i stabilnost, a ne da se mešamo u njihove unutrašnje političke prilike.

On je napomenuo da je Makedonija glasala i za Kosovo u Unesko, da je samoproglašeno Kosovo priznala, ali, podvukao je, tamo živi nama prijateljski narod, koga volimo i poštujemo.

(Novosti.rs)

 

Scroll to top