BalkansPress

Dobro došli!

Makedonci pomažu Albancima da ostvare pakleni plan, a to je da „uguraju“ Kosovo u Unesko!

 

Kako „Alo!“ ekskluzivno saznaje, poglavar Makedonske pravoslavne crkve arhiepiskop skopski i ohridski Stefan u prisustvu novog makedonskog premijera Zorana Zaeva tajno je na Ohridu potpisao dokument kojim svi pravoslavni objekti u Makedoniji prelaze i u nadležnost albanskih pravoslavnih sveštenika Ilira!

Zoran Zaev

*Zoran Zaev, Foto: Profimedia.rs

Prema rečima našeg izvora iz Makedonije, iza dokumenta, koji je potpisan pre deset dana, a zahvaljujući kojem će u pravoslavnim objektima Albanci moći da drže službe, zapravo stoji podli plan skuvan u Tirani da Makedonske crkve posluže kao primer, ali i razlog da se manastiri na KiM oduzmu od SPC na sledećem zasedanju Uneska!

 

- Sve je veoma dobro smišljeno i urađeno, tako da Unesko neće imati više ni jedan jedini argument zbog kojeg bi odbio zahtev Kosova za članstvo. Urađeno je u tajnosti za sada, a biće obelodanjeno baš kada bude trebalo, odnosno kada bude pravi trenutak.

Poglavar MPC arhiepiskop skopski i ohridski Stefan

*Poglavar MPC arhiepiskop skopski i ohridski Stefan, Foto: MPC

Ovo je, podseća naš sagovornik, samo još jedan u nizu niskih udaraca koje je MPC zadala SPC, budući da se dve Crkve već decenijama spore zbog statusa Pravoslavne crkve u Makedoniji.

Tanasković bez komentara - Ambasador Srbije u Unesku Darko Tanasković kaže da nije bio u mogućnosti da komentariše naša saznanja.
- Kao ambasador Srbije na dužnosti stalnog predstavnika Srbije pri Unesku, nisam ovlašćen da u domaćim medijima komentarišem ovakve ničim potkrepljene spekulacije - rekao nam je Tanasković.

- Poznato je da je MPC pedesetih godina od SPC, u čijem je sastavu bila, dobila autonomiju, a 1967. je proglasila autokefalnost. MPC ne priznaje nijedna pravoslavna crkva, a SPC nju smatra raskolničkom, dok u isto vreme sveštenici SPC nemaju dozvolu da rade u Makedoniji - kaže naš izvor.

Podsećanja radi, Sinod SPC nekoliko puta je pokretao crkvenosudski postupak protiv arhiepiskopa Stefana, poglavara MPC, a odnose između dve Crkve poslednjih godina dodatno je zaoštrio i pokvario sudski proces protiv vladike Jovana (vraniškovskog) u Makedoniji.

 

Komentarišući naša saznanja, bivši dekan Bogoslovskog fakulteta Dimitrije Kalezić kaže da će nam to napraviti silne probleme i da veruje da se neće dobro završiti.

- To što se desilo ne valja ništa i može nam napraviti velike probleme. Jedva smo se izborili da Kosovo ne uđe u Unesko i država i patrijarh dali su sve od sebe. Ne znam što se sada Albanci prave šašavi, ili nikada nisu ni bili pametni. MPC ionako nije ni legitimna, niti kakonski ispravna, i postavlja se pitanje da li se ovim oni sada ukidaju sa spiska pravoslavnih crkava? MPC ne postoji kao istorijski subjekat, jasno im je da nisu kadri da opstanu sami. Bolje da se vrate SPC, od koje su se odvojili, nego da šuruju sa Albancima, albanski niko ne zna da govori, a srpski svi razumeju. Makedonski sveštenici koji su mojih godina učili su našu Bogosloviju. Ovo što se dešava i šta će biti sa Uneskom političko je pitanje i velika zvrčka za Srbiju. Nikada politika i kanoni nisu bili jedno te isto, a sad izgleda postadoše - komentariše Kalezić.

Patrijarh: To je katastrofa! - Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej u više navrata je govorio da bi svetinje SPC na Kosovu bile u velikoj opasnosti ako bi pobornici takozvane države Kosovo uspeli da članstvom u Unesku prisvoje srpske crkve i manastire. - To bi bilo ravno humanitarnoj katastrofi, odnosno uništavanju srpskih pravoslavnih svetinja, a time i svetske baštine - naveo je poglavar SPC-a.

Politički analitičar Saša Borojević kaže za „Alo!“ da ga je sve ovo podsetilo na još jedan bitan istorijski događaj.

- Jedan zanimljiv događaj se desio istog dana kada je sahranjen Kiril. Naime, 2013. godine predsednik separatističke skupštine na Kosovu Jakup Krasnići primio je Branka Manojlovskog iz SAD, koji je poreklom iz Gornje Reke u Vardarskoj Makedoniji i koji tvrdi da su 300.000 takozvanih Makedonaca u stvari asimilovani pravoslavni Albanci. S obzirom na to da Manojlovski tvrdi da je i Aleksandar (Ljeka) Makedonski Ilir-Albanac, sada je i više nego jasno šta je cilj političkog i crkvenog vrha Makedonije - kaže naš sagovornik.

(Alo.rs)

Scroll to top