BalkansPress

Dobro došli!

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, ministar odbrane Aleksandar Vulin i ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević, prisustvovaće danas početku probne proizvodnje u Fabrici streljačke municije u mestu Uzići kod Požege koja je deo projekta razvoja odbrambene industrije pod radnim nazivom - Odbrambeno tehnološka industrijska baza Srbije (OTIBS) - "Vizija 2020".

Fabrika u koju je uloženo oko 90 miliona evra, čiji je investitor firma Borbeni složeni sistemi, deo Jugoimport SDPR-a, proizvodiće municiju malog kalibra i u prvoj fazi zaposliće čak 350 radnika. Kako je i planirano, prva i druga faza izgradnje te fabrike je završena na vreme, a do 2020. trebalo bi da bude završena i treća faza, kada će biti zaposleno još dodatnih 100 radnika.

Kada govorimo o Fabrici streljačke municije važno je napomenuti da je reč o prvoj fabrici koja se gradi nakon Drugog svetskog rata u kojoj će se proizvoditi mala streljačka municija, u kompleksu koji čini čak 21 objekat.

 

Poseban kuriozitet je što će se na jednom mestu proizvoditi streljačka municija od 9 mm, 7,62 mm, 5,56 mm i 12,7 mm, a ako je uporedimo sa fabrikama u regionu, čiji je kapacitet oko sedam miliona, naša fabrika proizvodiće oko 10 miliona metaka.

Direktor SDPR Jugoslav Petković najavio je u razgovoru za portal SrbijaDanas.com otvaranje Fabrike streljačke municije, rekavši da time rade na zapošljavanju stručnjaka u odbranbenoj industriji u kojoj već radi 20.000 ljudi.

- Srpska namenska industrija je u konstantnom usponu, ona postaje jedan od glavnih motora naše industrije. Samo 2016. godine, dakle za godinu dana, SDPR je imala veću dobit nego za 12 godina, odnosno od 2000. pa sve do 2012. godine. Koliki je značaj namenske industrije najbolje govori činjenica da bi izvoz u narednih pet do šest godina mogao da premaši iznos od milijardu evra. Domaća vojna industrija može da izveze sve što proizvede, zato što imamo kvalitetno oružje - rekao je Petković.

(Izvor: Informer.rs)

Scroll to top