BalkansPress

Dobro došli!

Sa bebom u naručju, s osmehom na licu i suprugom pored sebe juče je iz porodilišta u Višegradskoj izašla Atifa Nokić (60), druga najstarija porodilja u istoriji Srbije.

Ona i suprug Šerif Nokić (68) sa nestrpljenjem i velikom srećom dočekali su dan da sa svojom bebom dođu kući u Novi Pazar.

- Nakon petog pokušaja vantelesne oplodnje, uspela sam da zatrudnim i rodim bebu. Znala sam da će biti veliki rizik u ovim mojim godinama, ali želja mi je jedina u životu bila da imam dete, i ona mi se ostvarila. Uopšte se nisam plašila za svoj život. Hrabrost mi je bog dao, sudbina mi je takva bila i sve je išlo kako treba - priča ushićeno za "Blic" Atifa, koja je 20. juna carskim rezom na svet donela devojčicu Alinu.

 

Šerif je na početku bio protiv ove ideje. On ima četvoro dece iz prvog braka i, kako kaže, vreme je za unučiće, a ne za decu.

- Protivio sam se tome jer je rizik veliki, ali sam popustio, videvši njenu veliku hrabrost - kaže on.

Ponosni roditelji spremni su da, podmlađeni rođenjem devojčice, trčkaraju za njom, iako, kako i sami kažu, imaju i nekih zdravstvenih problema: Atifa s krvnim pritiskom, a njen suprug s dijabetesom, uz ugrađena tri bajpasa. Uz najširi osmeh, pričaju da im je beba udahnula snagu za novi život.

- Imaćemo dovoljno i elana i snage da trčkaramo za bebom. Osećam se odlično, bolje nego ikada u životu - srećna je Atifa.

Atifa kaže da je znala da će biti veliki rizik po njeno zdravlje da rodi dete u tim godinama, ali nije htela da odustane

*Foto: Petar Dimitrijević / RAS Srbija - Atifa kaže da je znala da će biti veliki rizik po njeno zdravlje da rodi dete u tim godinama, ali nije htela da odustane

Prof. dr Nebojša Radunović, koji je brinuo o Atifi tokom trudnoće, a zatim joj pomogao da na svet donese bebu, kaže da je to bila prva trudnica sa 60 godina u ovom porodilištu i da je ovaj jedinstven slučaj pomak u medicini.

- Ovakvi postupci su, uslovno rečeno, pozitivni jer se pruža šansa i ljudima koji su zakasnili da dobiju dete. Ono što je neobičnost je da organizam posle 50 godina svoje resurse prebacuje na druga mesta, a reproduktivni sistem počinje da se gasi. Rizik postoji iz više razloga u ovom slučaju, problem je sa srcem, bubrezima i plućima, koji su radili dosta dugo, a sada dobijaju opterećenje, pa rade i za bebu. U toj celoj priči ima jedna pozitivna stvar - beba svoju majku podmlađuje svojim hormonima. Rizik je po majku, a po bebu nije ukoliko sve to dobro teče. Sigurno je da ćemo imati sve više ovakvih slučajeva, mada to nije rešenje jer je bolje rađati u mlađoj dobi - objašnjava prof. Radunović.

 

Inače, najstarija porodilja u Srbiji je Ljubinka M. iz Smedereva, koja je u 61. godini na svet donela zdravog dečaka nakon trideset godina borbe sa sterilitetom.

Rasim Ljajić čestitao sestri

Atifa kaže da ju je ministar Rasim Ljajić, brat od strica, nakon porođaja pozvao i čestitao joj na rođenju bebe.

- Svi su srećni, ali smo mi najsrećniji - kaže Atifa.

Slavica (59): Čekala sam svoju bebu 20 godina

*Foto: Petar Dimitrijević / RAS Srbija

Pri izlasku iz porodilišta porodicu Nokić ispratila je trudnica Slavica Stojiljković (59) iz sela Srnje kod Kruševca, sa kojom je Atifa delila sobu u GAK-u u Višegradskoj.

Ona će kada se porodi, krajem jula, ako sve bude kako treba, biti druga najstarija porodilja u ovom porodilištu, a treća u istoriji Srbije.

- Na vantelesnu oplodnju sam išla dva puta pre 20 godina i tada ona nije uspela. Digla sam ruke od toga, ali sam nekako osećala u sebi da ću postati majka jednog dana. Kada smo ovaj put uradili vantelesnu oplodnju a ona uspela, ja sam bila presrećna. Zahvaljujući sjajnim doktorima sve teče kako treba, osećam se odlično i jedva čekam da rodim bebu, koja će se zvati Nađa - kaže s osmehom hrabra trudnica.

(Izvor: Blic.rs)

Scroll to top