BalkansPress

Dobro došli!

Vojvođanska partija, koja je na predsedničkim izborima podržala Sašu Jankovića, zakazala je za 5. oktobar "marš 300 vojvođanskih zastava" u Novom Sadu, na kojem će istaći separatističku politiku i ponoviti zahtev da ova pokrajina postane republika.

Gradonačelnik Novog Sada i potpredsednik SNS Miloš Vučević planove Vojvođanske partije za "Novosti" karakteriše kao "pokušaj ekstremista da unesu nestabilnost":

- Siguran sam da im to neće uspeti jer nemaju podršku građana. Sumnjam da će moći da "marširaju" sa 300 zastava jer neće biti toliko ljudi. A uvek je dobro kada Saša Janković pokaže svoje pravo lice, a ne onaj lažljivi osmeh, i da svi vidimo za kakvu politiku se zalaže. A to je politika razbijanja Srbije.

 

Lider Vojvođanske partije Aleksandar Odžić kaže, za "Novosti", da uopšte nema problem sa tim što nosi etiketu separatiste:

- Naša politika je jasna: ne otcepljenje Vojvodine, ali da federalizacija Srbije! Hoćemo Vojvodinu Republiku, sa svim atributima zakonodavne, sudske i izvršne vlasti.

Odžić poručuje da na proteste nije zvao ostale partije i da ne očekuje njihovu podršku, pa ni Pokreta slobodnih građana Saše Jankovića, na čijim predizbornim skupovima je čak i govorio:

- Janković je rekao da se ne slaže sa mojom politikom, ali i da nema pravo da je osporava.

*Saša Janković

Lider PSG, međutim, sada se, u izjavi za "Novosti", ograđuje od Vojvođanske partije. Janković je rekao da "PSG nije ni bio, niti jeste, niti razmišlja o tome da bude koalicioni partner" sa ovom strankom, niti će učestvovati u njihovom najavljenom maršu. O politici PSG prema Vojvodini, Janković poručuje:

- Ona je definisana u našim programskim dokumentima, "Vrednostima i ciljevima" i Statutu. Ukratko, autonomija Vojvodine treba da se razvija, kao i proces decentralizacije - u okviru Republike Srbije. Što jača Vojvodina u Srbiji, jača i Srbija i što jača Srbija, jača i Vojvodina u njoj.

 

Radikal Milorad Mirčić kaže da je od akcija opozicije mnogo važnije kakve će izmene Ustava u delu o Vojvodini predlagati vlast:

- Nije me strah ni od Jankovića, ni od separatističkih "partijičica", već od toga da ne prođu propisi koji će dovesti do rasprodaje srpske zemlje.

ZASTAVA

Pristalice Vojvođanske partije 5. oktobra predstaviće plavo-žuto-zelenu zastavu, po ugledu na katalonsku, kao predlog obeležja buduće osamostaljene Vojvodine. Oni će pozvati građane da sami, na referendumu, odluče u kakvoj će državi živeti.

(BalkansPress / Novosti.rs)

Scroll to top