BalkansPress

Dobro došli!

Našu zemlju i Balkan u narednim godinama čekaju ekstremni vremenski uslovi praćeni konstantnim porastom temperature. Klimatska slika budućnosti najavljuje i više elementarnih nepogoda, kao što su poplave, jaki vetrovi i padavine, upravo zbog globalnog zagrevanja.

 

To se upravo događa u Sjedinjenim Američkim državama, jer su snažni uragan koji besne Atlantikom posledica klimatskih promena.

Ovogodišnja oluja kod Beške
Foto: Nenad Mihajlović / RAS SrbijaOvogodišnja oluja kod Beške

Dr Vladimir Đurđević sa Instituta za meteorologiju Fizičkog fakulteta objašnjava da problemu koji Srbiju, kao i zemlje regiona, očekuje u narednih nekoliko desetina godina mora ozbiljno da se pristupi i ukazao da bi što pre trebalo da se postigne međunarodni dogovor o emisiji gasova staklene bašte kako bi se uticalo na delimično ublažavanje posledica klimatskih promena.

 

- Uragani koji besne u SAD ne mogu da utiču na globalnu klimu, već isključivo lokalno. Međutim, rezultati pokazuju da u budućnosti u Srbiji se mogu očekivati intenzivnije oluje, povećan broj dana kada će padati kiša i preko 20 litara po metru kubnom. Isto tako možemo očekivati povećan broj letnjih dana, odnosno toplotnih talasa, a samim tim sušnih dana će biti sve više - ističe dr Đurđević.

Foto: Hotli Simanjuntak / EPA;

On pojašanjava da su klimatske promene već počele u Srbiji. Svedoci smo jakih oluja koje su se desile ove godine, kao i velikog broja tropskih dana ovog leta.

- Možemo očekivati da će vreme u svakom slučaju biti još drastičnije u narednih deset godina. Možemo imati sve toplija leta, dok su one blage temperature iz sedamdesetih i osamdesetih godina daleko iza nas - upozorava Đurđević.

Ekstremne vremenske i klimatske pojave su neizbežne i u slučaju stabilnih klimatskih uslova, nastavlja Đurđević, ali dodaje da ono što potencijalne buduće promene klime donose jeste povećanje obima i intenziteta ovih pojava.

- Nije moguće precizno predvideti šanse za pojavu pojedinih ekstremnih događaja u narednih 10 godina, ali u izmenjenim klimatskim uslovima ove šanse, odnosno rizici od njih su veći u odnosu na šanse koje su postojale za njihovu pojavu tokom prethodnih decenija- kazao je Đurđević.

(BalkansPress / Blic.rs)

Scroll to top