Ruski vojni časopis "Krasnaja zvezda" ocenio je, povodom nedavno završene vazduhoplovne vežbe "Bratstvo avijatičara Rusije i Srbije - BARS", da je obuka u ruskom i srpskom vojnom vazduhoplovstvu "radikalno različita" jer srpske kolege imaju mali godišnji nalet od oko 20 časova.

- Treba imati na umu da je sistem obuke u ruskom i srpskom ratnom vazduhoplovstvu radikalno različit, jer oni imaju manje naleta - rekao je za taj časopis neimenovani ruski pilot, učesnik vežbe "BARS 2017".

 

On je rekao da srpski piloti imaju mali godišnji nalet od svega 20 časova leta i da je ta činjenica uzeta u obzir prilikom planiranja zadataka.

Juče je završena vojna vežba BARS u Rusiji
Foto: Ministarstrvo odbrane / PromoJuče je završena vojna vežba BARS u Rusiji

Isti list i ranije je imao slične primedbe prilikom zajedničkog uvežbavanja pilota dve zemlje.

Prilikom vežbe "BARS 2015", u oktobru 2015, na samom početku izveštaja "Krasnaje zvezde" novinar tog lista primetio je da je prosečna starost pilota lovačke avijacije Vojske Srbije oko 40 godina.

Foto: Ministarstrvo odbrane / Promo

"Prosečna starost srpskih avijatičara je oko 40 godina. Neki od njih su učestvovali i o odbrani od NATO napada na Beograd 1999. godine. Naši prvoklasni vojni piloti imaju osam do deset godina manje od svojih kolega iz Srbije", navedeno je u tom tekstu.

Foto: Ministarstrvo odbrane / Promo

Tada je takođe navedeno da srpski piloti imaju po 12 sati godišnjeg naleta, za razliku od ruskih kolega koji godišnje u vazduhu provedu između 100 i 150 sati, zbog čega je unapređenje letačkih veština njihov prioritet.

 

Taktička letačka vežba "BARS 2017", u kojoj su ruski i srpski piloti uvežbavali gađanja, raketiranja i bombardovanja zemaljskih ciljeva iz lovaca MiG-29 i helikoptera Mi-8, završena je 7. oktobra posle trodnevnih aktivnosti na aerodromu kod Voronježa. Piloti su tokom vežbe obavili 75 poletanja, proveli u vazduhu više od 91 časa i dejstvovali sa 1.096 komada municije, raketa i avio-bombi.

Foto: Ministarstrvo odbrane / Promo

Na vežbi je učestvovalo 14 pilota Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane (RV i PVO) Srbije.

(Blic.rs)

Scroll to top