Nakon što je u našu zemlju stiglo šest ruskih aviona MiG-29, zvanična Moskva saopštila je da će Republika Srbija i Ruska Federacija, nastaviti saradnju i u vojno-obaveštajnoj sferi.

Ukazom ruskog premijera Dmitrija Medvedeva nalaže se da po ovom pitanju Federalna služba bezbednosti Rusije (FSB) počne razgovore sa predstavnicima Ministarstva odbrane Srbije.

General-major u penziji i profesor Vojne akademije Mitar Kovač kaže da širenje saradnje u vojno-obaveštajnoj sferi jeste znak da odnosi između Rusije i Srbije idu uzlaznim trendom.

– Samo krajnje prijateljske države mogu međusobno da razmenjuju tako značajne i poverljive informacije iz domena vojno-obaveštajne delatnosti. Sigurno da priroda današnjih pretnji u Evropi i svetu utiče na to da države same, sa svojim aparatima ili obaveštajno-bezbednosnim sistemima, ne mogu uvek i na svakom mestu da prikupe dovoljno podataka koji se tiču bezbednosti države, objašnjava Kovač.

 

Kako kaže, unapređenje vojno-obaveštajne saradnje između Srbije i Rusije doprineće i jednoj i drugoj državi da upotpunjuju informacije. Rusija će dobijati podatke za „Zapadni Balkan“ i Jugoistočnu Evropu, a Srbija ključne informacije za njenu nacionalnu bezbednost, prvenstveno kada je reč o ugrožavanju države od strane ekstremista i terorista.

– Došli smo do toga da je dobar deo ekstremista sa prostora Zapadnog Balkana, pa i sa prostora Srbije, iz Raške oblasti i sa Kosova i Metohije, završio u terorističkim formacijama Islamske države. Verujem da saradnja neće biti samo u domenu operativne primene i razmene informacija, nego i u domenu školovanja kadrova i obučavanja u korišćenju tehničke opreme po snagama ili jedinicama koje se bave obaveštajno-izviđačkim ili vojno-obaveštajnim sistemima i delatnostima, napominje Mitar Kovač.

PROČITAJTE: 

Snimke sa rusko-srpske vojne vežbe „Bratstvo avijatičara Rusije i Srbije“ (BARS 2017), koja je održana tokom prošle nedelje, možete da pogledate OVDE.

(BalkansPress / Rs.Sputniknews.com)

Scroll to top