BalkansPress

Dobro došli!

Prvi put primenjen optički kabl za upravljanje projektilom. "Novosti" u poseti kompaniji "Edepro" koja razvija najsavremenije naoružanje u ovom delu sveta.

Najmoderniji tehnološki sistem koji je rođen i proizvodi se u Srbiji je - borbena raketa. Sistem "Alas" kreirali su domaći stručnjaci, a svoj finalni oblik je dobio u saradnji sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Malo je, međutim, poznato da je ovo moderno naoružanje stvoreno u okviru privatnog preduzeća "Edepro" iz Beograda, kojoj je povereno i više važnih naučno-istraživačkih projekata za Vojsku Srbije. Među njima su bespilotni helikopter "stršljen" i raketni sistem "Šumadija" dometa čak 285 kilometara.

 

To je bio razlog da ekipa "Novosti" poseti kompaniju koja ne bez razloga nosi nadimak - "srpska NASA". Stekla ga je zahvaljujući višegodišnjem radu njenih inženjera na razvoju raketnih motora, goriva i komponenti. Za dvadesetak godina prešla je put od male laboratorije u par kontejnera u Bubanj potoku, do lidera u razvoju naoružanja u ovom delu sveta.

Višedecenijski rad, iskustvo poznatog profesora Mašinskog fakulteta Branislava Jojića i njegovih kolega, kao i osvajanje tehnologija 21. veka iznedrilo je raketu "alas", koja je u završnoj fazi prototipskog ispitivanja i na pragu uvođenja u oružane snage UAE.

"Spajder" za budućnost - Među projektima na kojima radi "Edepro" je protivoklopna vođena raketa kalibra 140 milimetara dometa do osam kilometara - "spajder", koja je tehnološko dete "alasa". U toku je razvoj ovog sredstva, u kome učestvuju i Ministarstvo i VTI. Plan je da 2018. počne razvoj prototipa. Ideja je da "spajder" bude namenjen za pešadijsku borbu, ali i da ima mogućnost integracije na vozilo "lazar" kao i na bespilotni helikopter "stršljen".

O borbenom sistemu koji je preokrenuo tok domaće odbrambene industrije razgovaramo sa jednim od njegovih tvoraca, inženjerom Goranom Memonom. On ističe da je razvoj ove rakete istorijski uspeh srpske nauke i industrije.

 

- Prvi put u istoriji Srbije razvijen je vođeni raketni sistem uz pomoć optičkog kabla, sposoban da pogodi cilj na velikoj udaljenosti. Reč je o izuzetno razvijenoj tehnologiji na polju gde se i najrazvijenije zemlje bore da iznesu slične projekte. Preciznost je glavni zahtev savremenog ratovanja, jer se sukobi odvijaju bez jasnih linija fronta, distance za izviđanje i dejstvo artiljerije. Potrebno je zato pogoditi cilj prvim projektilom i mogućnost štete smanjiti na minimum - objašnjava Memon, koji gotovo tri decenije posvećeno radi na razvoju savremenog naoružanja.

Za "alas" kažu da liči na moćni snajper, a njegovo dejstvo predstavljeno je proletos na prikazu povodom Dana pobede u Nikincima. Ova raketa omogućava tačkasto pogađanje cilja, jer operater putem optičkog linka u realnom vremenu vidi kompletnu sliku mete, a ima čak i mogućnost da putanju rakete koriguje ili promeni mesto udara.

Razvoj ovog sistema, ipak, nije tekao glatko. "Alas" je pre deceniju ponikao u uskom krugu od svega desetak stručnjaka za vazduhoplovstvo i raketnu tehniku. Kako je posao odmicao širen je i krug ljudi. U kompaniji "Edepro" podsećaju i da je čuveni američki avion "Lokid SR71 blekbird" konstruisao američki inženjer Keli Džonson sa svega 165 kolega.

- Tehnoloških problema bilo je napretek. Naša zemlja je imala veliko iskustvo sa vođenim raketama, kakva je "maljutka", ali prenos je obavljan preko žice - priseća se tvorac "Alasa". - Mi smo prvi put u Srbiji za tu vrstu komunikacije upotrebili optički kabl. Bilo je teško omogućiti odmotavanje niti pri velikim brzinama rakete i kvalitetan prenos podataka. Morali smo da savladamo kompletnu tehnologiju za ovu vrstu sistema. Tehnološki skok je napravljen i u domenu senzora i glave za navođenje. Kao rezultat tog rada je da se savremena TV glava na "alasu" uz pomoć kolega iz "Jugoimporta", "Teleoptika" i ostalih srodnih firmi ponovo proizvodi u Srbiji.

Firma kao institut - Kompanija "Edepro" po broju i stepenu obrazovanja svojih zaposlenih gotovo da je institut. Broji oko 300 ljudi, među kojima je 11 doktora nauka, 26 magistara i čak 80 sa fakultetskom diplomom, mahom mašinskih i inženjera eletrotehnike. - Ponosni smo što je više od 70 posto naših zaposlenih mlađe od 30 godina. Mi smo i velika škola, gde se uz kreiranje proizvoda neprekidno prenosi i znanje - kaže Lazar Igrutinović.

"Edepro" na terenu razvoja ovakvih sredstava trči trku sa svetskim koncernima koji zapošljavaju stotine hiljada ljudi. Velike kompanije, međutim, imaju mnogo veće troškove zakupa poligona, opreme, troškova kadra... Time se otvara prostor i za male kompanije koje mogu da naprave svetski rezultat.

 

Stručnjaci ove firme trenutno rade na više projekata koji će ne samo otići u svet, nego i pojačati našu vojsku. Reč je pre svega o raketnom sistemu "Šumadija", najkompleksnijem projektu domaće namenske industrije, koji će podići odbrambenu moć države. Reč je o grandioznoj raketi koja će slati jasnu poruku da država ima moć da se brani i to na velikim daljinama.

PROČITAJTE: 

- Naš dosadašnji najveći uspeh mimo "alasa" svakako je sistem "grad", nevođena artiljerijska raketa od 122 milimetra dometa 40 kilometara. Ova raketa smatra se najpreciznijom nevođenom raketom na svetu - ukazuje Lazar Igrutinović, marketing menadžer kompanije "Edepro". - Trenutno radimo na povećanju njenog dometa za još 10 kilometara. Trend u vojskama sveta jeste smanjenje troškova, što podiže cenu našem "gradu".

*Ispaljivanje na poligonu u Nikincima

U svetsku trku za sofisticiranim naoružanjem Srbija se preko kompanija "Edepro", "Jugoimport SDPR" i Vojnotehničkog instituta uključila razvojem bespilotnog helikoptera "stršljen", nosivosti 400 kilograma tereta.

- Ova vrsta letelice odgovara savremenom ratovanju - naglašavaju naši sagovornici. - Amerikanci, primera radi, za transport koriste dvomotorni "činuk" vredan više od 35 miliona dolara, koji može da uništi jedna obična raketa zemlja-vazduh druge generacije, koja je praktično bez vrednosti.

(BalkansPress / Novosti.rs

Scroll to top