BalkansPress

Dobro došli!

Ana Brnabić Predsednica Vlade Srbije istakla je da je danas Srbija mnogo drugačija nego pre četiri godine i da ima zdrave osnove za održiv, dinamični privredni rast, čije će efekte građani osetiti u svojim novčanicima.

Brnabić je, otvarajući 17. Ekonomski samit Srbije, pod nazivom "Mapa puta ka unapređenju konkurentnosti", rekla da da je ova vlada, nastavljajući politiku prethodne, koja je započela teške reforme koje su bile neophodne, smanjila javni dug, uvela fiskalnu disciplinu i konsolidovala javne finansije.

 

Javni dug, kako je navela, smanjen je u ovoj godini za 8 odsto BDP-a, te je dodatno ostvaren i budžetski suficit, krajem septembra, u visini od 66 milijardi dinara.

"U ovoj godini do danas ostvaren je rast spoljnotrgivinske razmene za preko 13 odsto, izvoz je porastao za nešto više od 13 odsto, a nezaposlenost smanjenja za 5,5 odsto. Imamo rast stranih investicija, i uverena sam da ćemo uspeti da do kraja godine imamo rast od blizu 13 odsto", objasnila je Brnabić.

*Foto: Tanjug / Rade Prelić

Izrazila je posebno zadovoljstvo što je dogovorom između sindikata i poslodavaca povećana minimalna cena rada za 10 odsto, sa 130 na 143 dinara, što je, kako je konstatovala, veoma značajno za 350.000 zaposenih koji primaju minimalac u Srbiji.

 

 

"Hvala na tom velikom ustupku", poručila je Brnabić prisutnim predstavnicima kompanija poručivši da će vlada ispuniti svoj deo dogovora i razmotriti kako da ovaj dodatni trošak, koji je investicija, bude olakšan za privredu.

Istakla je da je Srbija, uspešnim okončanjem sedme revizije aranžmana sa MMF-om i približavanjem njegovom kraju pokazala da i u najtežim okolnostima predstavlja stabilnog, pouzdanog i profesionalnog partnera.

*Foto: Tanjug / Rade Prelić

"Uspeh ove i prethodne vlade u Sbriji, koja pokrenula teške reforme fiskalne konsolidacije, osetiće građani u svom novčaniku. Stvorili smo uslove za trajno povećanje penzija, kao i za povećanje plata velikog broja zaposlenih u javnom sektoru, koji su i podneli najveći teret štednje", ukazala je ona.

Podsetila je da će penzioneri, do kraja godine, dobiti jednokratnu pomoć u iznosu od 5.000 dinara, a od januara i povećanje penzija za "neverovatnih i važnih" pet odsto, pa će 90 odsto penzionera imati veće penzije nego što su imali pre uvođenja mera fiskalne konsolidacije.

(BalkansPress / Tanjug)

Scroll to top