BalkansPress

Dobro došli!

Uz duži tročasovni razgovor predsednik Nacionalnog saveta za koordinaciju saradnje sa Ruskom Federacijom i NR Kinom i bivši predsednik Srbije  dobio je visoko priznanje od Ruskog predsednika Vladimira Putina Orden prijateljstva.

Na ovaj način predsednik Ruske federacije ne samo da odaje priznanje za jačanje veza Srbije i Rusije već šalje i političku “poruku” u Srbiji da računa na nastavak priateljstva i saradnje dve drže i naroda preko bivšeg predsednika Srbije Tomislava Nikolića. Ovim je ruski predsednik Tomislava Nikolića definisao i kao svog političkog i državnog saveznika u održanju dobrih odnosa dve države i kao svog poliitčkog “prijatelja” kojeg neće ostaviti na cedilu dok je on na vlasti u Rusiji.

 

Tomislav Nikolić je i faktor uticaja Rusije i Kine u Srbiji ne samo na ekonomskom već poltičkom planu. Ukoliko na političkoj sceni Srbije dođe do značajnijeg pritiska Zapada pre svega SAD I EU u promeni poliitčkog kursa prema Rusiji pre svega prema vlađaućoj koaliciji, bivši predsednik Srbije, osnivač i prvi predsednik SNS bi mogao da bude značajni činilac zaštite interesa Srbije da održi pune prijateljske veze I poltičke sa Rusijom i Kinom. Tomislav Nikolić je na ovaj način i politički “zaštićen” od Rusije i Kine sa mogućim opcijama da Tomislav Nikolić u kriznoj situaciji objedini političke snage u Srbiji bliske Rusiji i Kini a protiv udara Zapada na Srbiju da se “odrekne” svoje neutralne i samostalne politike uz uslov odricanja od Rusije, a ispunjavajući uslove za EU.

Bivši predsednik Srbije Tomislav Nikolić kaže „Sedeli smo jedan pored drugog dva i po, skoro tri sata, i otvorili smo mnogo tema. Razgovarali smo i o onim temama o kojima smo pričali dok sam ja bio predsednik Srbije i o situaciji u kojoj se Rusija brani od jednog dela sveta, kao i o situaciji u Srbiji, kojoj ne dozvoljavaju da vodi svoju politiku potpuno mirno, ne vezujući se ni za koga“, Putin nije bez razloga Tomislava Nikolića definisao kao svog “aduta” u zaštiti Ruskih interesa u Srbiji.

Ovim je poslata i poruka sadašanjoj vlasti u Srbiji i SNS kao i Predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću da Tomislav Nikolić nije “otpisan” već da je “upisan” kao ruski prijatelj u Srbiji , koji bi mogao da ojača prorusku političku opciju u Srbiji i da se na različite načine suprostavi jakoj prozapdnoj opciji u vlasti, koja je pod velikim pritikom da realizujući poglavlje 31 o spoljnoj i bezbedonosnoj politici krene u odvajanje od Rusije da bi išla dalje prema EU. Tomislav Nikolić bivši predsednik Srbije nije za Putina “bivši” već je “igrač” i lobista ruskih uticaja u Srbiji, i da Nikolić nije otišao u “političku penziju” kako su neki mislili i u vlasti i opoziciji. Poslata je poruka vlastima u Srbiji da ne ugrožavaju lični i poltički autoritet i integritet Tomislava Nikolića i njegove porodice koja je postala predmet tabloidizacije .

(BalkansPress / Iskreno)

Scroll to top