Eliot Engel Američki kongresmen izjavio je u Prištini da je razočaran stavovima Vlade Srbije o učlanjenju Kosova u međunarodne organizacije.

On je istakao i da će se SAD uključiti u dijalog Beograda i Prištine iako je to pitanje Evropske unije.

 

„SAD treba da se svakako uključe u to (dijalog Beograda i Prištine) iako je to pitanje EU. Ja sam veoma razočaran stavovima Vlade Srbije u odnosu na Kosovo. Znate da Kosovo još uvek nije u UN, zbog problema koje stvaraju Srbija i Rusija.

Kosovo pokušava da se učlani i u agencije kao Interpol i ponovo Srbija to blokira. I u Unesku Kosovo je izgubilo za tri glasa“, kazao je Engel na otvaranju američke agencije za stranu pomoć „Korporacija Izazovi milenijuma“ (MCC).

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj je rekao da se ovim projektom otvara novo poglavlje u odnosima Amerike i Kosova.

„Sporazum sa MCC-om donosi 49 miliona dolara za ekonomski razvoj Kosova u sektoru energetike ali i u oblasti pravde“, kazao je Haradinaj.

Glavni operativni zvaničnik Izazova milenijuma (MCC) Džonatan Neš je rekao da Kosovo ima potencijale za razvoj i da će u tom smislu imati podršku SAD.

 

„Mi ćemo podržati Vladu Kosova u jačanju institucija i vladavini zakona, kao i za stvaranje uslova za razvoj, za smanjenje siromaštva i povećanje regionalne stabilnosti obezbeđujući sigurnost u električnoj energiji, šireći tržište i smanjujući troškove za porodična domaćinstva“, kazao je Neš.

Korporacija Izazov milenijuma (MCC) je američka agencija za međunarodnu pomoć koja pomaže u vođenju borbe protiv globalnog siromaštva. Osnovao ju je američki Kongres u januaru 2004. godine. 

(BalkansPress / B92.net)

Scroll to top