BalkansPress

Dobro došli!

Hong Kong - Predsednica Vlade Srbije, Ana Brnabić govoriće večeras na gala večeri, koju ugledni magazin Ekonomist organizuje u okviru godišnje konferencije "Svet u 2018. godini" u Hong Kongu.

 

Na jednom od najvećih i najpoznatijih godišnjih događaja koje organizuje ovaj britanski magazin, premijerka Brnabić govoriće o aktuelnim političkim i ekonomskim reformama u Srbiji, procesu evropskih integracija, odnosima sa EU i Rusijom i saradnji sa Kinom, pre svega u okviru inicijative "Pojas i put", precizirala je vladina Kancelarija za saradnju sa medijima.

*Foto: Tanjug / Vlada Republike Srbije

Razgovor sa predsednicom Vlade Srbije vodiće Daniel Frenklin, urednik magazina Ekonomist i urednik godišnjih izdanja "Svet u...", koje taj magazin izdaje.

Premijerka Brnabić će biti jedini predsednik vlade na svečanoj večeri, objašnjava za Tanjug Robert Čoban, suvlasnik i predsednik Izdavačke kuće Color Pres Grupa, koja od 2009. izdaje godišnjak "Svet u..." londonskog Ekonomista na srpskom jeziku.

Ccoban, koji takođe prisustvuje gala večeri u Hong Kongu, ističe da je, pored premijerke Brnabić, među glavnim učesnicima konferencije i izvršna direktorka organizacije "Save the Children" i bivša premijerka Danske, Hele Torning-Šmit, koja će, navodi Čoban, govoriti o promenama u pogledu pristupa filantropiji u azijskim državama.

 

Očekuje se, takođe, da će se zvanicama obratiti Keri Lam, koja se nalazi na čelu Specijalne administrativne oblasti Hongkong, koja je ovog leta obeležila 20. godišnjicu povratka pod kinesku upravu nakon 156 godina pod vlašću britanske krune, kaže Čoban.

U godišnjaku se objavljuju projekcije za narednu godinu brojnih državnika, kao i globalnih lidera iz obasti kulture, ekonomije, održivog razvoja i drugih oblasti.

Fokus ovogodišnje Ekonomist konferencije biće geopolitika i ekonomija.

Učesnici će razgovarati o globalnim trendovima, od biznisa i politike do nauke i kulture.

*Foto: Zorana Jevtić

Na zvaničnom sajtu londonskog magazina objavljeno je i da će se na skupu u Hongongu razmatrati, pored ostalog, uticaj ključnih izbora u 2018. godini - da li će pobeda na izborima "ovlastiti" predsednika Rusije Vladimira Putina da deluje agresivnije u Evropi i na Bliskom istoku.

Na konferenciji i gala večeri učestvuju politički lideri, predstavnici multinacionalnih kompanija, kao i predstavnici diplomatskog kora, naučnici, sportisti i umetnici.

U poslednje tri godine, glavni govornici na Ekonomist godišnjim gala večerama, bili su bivši premijer Australije Kevin Rud, predsednik i osnivač tink-tenk organizacije "Euroasia Group" Ian Bremer, vodeća aktivistkinja za ženska prava u Avganistanu i trenutno zamenik šefa kabineta predsednika ove zemlje, Kamila Sidiki, doskorašnja šefica UNDP i ujedno prva žena koja je vodila tu organizaciju Helen Klark i drugi.

(BalkansPress / Pulsonline.rs)

Scroll to top