Zemljotres jačine 5,5 stepeni Rihterove skale koji je prošle nedelje pogodio Crnu Goru, potresao je i Beograd, a nakon što što se poslednjih dana treslo tlo u gotovo celom regionu, seizmolozi su upozorili da je i Srbija u opasnosti od razornih zemljotresa.

 

- Realna opasnost od potresa postoji, oni se mogu desiti za sto godina, a mogu i već danas. Mi radimo procenu, a ne predviđanje. Dakle, na osnovu proučavanja i naše procene, mi izdajemo upozorenja koji su regioni ugroženi- za portal SrbijaDanas.com je rekao Branko Dragičević iz Seizmološkog zavoda Srbije.

Karta Seizmičkog Hazarda

*Foto: Printscreen / Seismo.gov.rs / Karta Seizmičkog Hazarda

Bombastične najave "zemljotres će se desiti tačno tog dana" nisu realne, jer je seizmologija nauka koja proučavaja i istražuje tlo, a ne bavi se proricanjem. Ono što seizmolozi mogu da predvide je koje područje je ugroženo i to samo na osnovu ispitivanja koja su rađena.

 

Prema karti seizmičkog Hazarda koja se može naći na sajtu Seizmičkog saveza, najugroženija je regija u koju spadaju Svilajnac, Despotovac, Ćuprija, Paraćin i u slučaju potresa, tu bi bila najveća šteta. To je tzv. "zona 9" koja je na karti označena kao najkritičnija.

Procenu u slučaju eventualnog potresa Seizmološki savez ne može da izda, jer je to van njihove nadležnosti.

- Gleda se pre svega stanje objekata, materijal od kog su zgrade napravljene, gde se nalaze. Mnogo je tu stavki, ali svakako izlazi iz okvira naše nadležnosti, pa bi i takve prognoze spadale u nagađanje- rekao je on i dodao da je opasnost od potresa na snazi i da je oprez neophodan!

Prema podacima u Srbiji se godišnje registruje oko 1.500 zemljotresa i još 2.500 iz bližeg okruženja, ali mnoge od njih čovek ne može da oseti, već ih vide samo instrumenti.

Najjači zemljotresi u Srbiji - Gornji Milanovac (5,9 stepeni Rihterove skale), Kopaonik (5,9), Lazarevac (6,7), Mionicu (5,6),Kraljevo (5,5), Vitinu (5,4), Gnjilane (5,2), Golubac (5), Rekovac (5), Zrenjanin (5), Trstenik (5), Kragujevac (4,9), Čačak (4,6), Kruševac (4,7) i Krupanj (4,5).

Ako dođe do evakuacije

- Obucite se što bolje u odnosu na vremenske prilike i obujte prikladnu obuću
- Idite putnim pravcima koje su nadležne službe odredile.
- Slušajte radio i televiziju, kako biste bili u toku sa najnovijim instrukcijama i obavezno pratite savete i instrukcije nadležnih službi. 

 

Kako se ponašati u slučaju Tokom zemljotresa 

Ako ste u zatvorenom, ostanite unutar kuće, jer nije bezbedno da izlazite kada je moguće rušenje. Potražite zaklon ispod masivnog nameštaja poput kreveta, stola ili ispod štokova vrata. Sklonite se što dalje od prozora, polica i visećih elemenata koji mogu da padnu i da vas povrede. Ako ste napolju, ne ulazite unutra, već se sklonite dalje od zidanih obekata i dalekovoda.

Ako ste u vozilu, izbegavajte mostove, tunele, podzemne prolaze i zgrade, jer sve to može da se srušina vas. Parkirajte se negde gde nećete blokirati prolaz. Ostanite u svom vozilu. Ukoliko ste u autobusu, ostanite na svom sedištu dokle god se autobus ne zaustavi.

Posle zemljotresa

- Zatvorite dovod gasa i glavni ventil za vodu i isključite glavni osigurač električne energije. 
- Okupite članove porodice koji su bili u objektu i kućne ljubimce.
- Proverite opasnost od rušenja razdrmanih delova objekta, poput nameštaja, zida, stepenica itd.
- Budite spremni na naknadne potrese. Kada napuštate objekat, ponesite lični, odnosno, porodični komplet za nesreće

(BalkansPress / Srbijadanas.com)

Scroll to top