Advokat Goran Petronijević iza koga je bogata sudska i advokatska karijera, tokom koje je radio i na suđenju Radovanu Karadžiću pred Haškim tribunalom, gostujući u Jutarnjem programu TV Pink pozvao je Borisa Tadića da kaže gde je nesta novac koji je uzet za njegovo hapšenje.

 

- Novi mehanizam nema sudiju koji već nije postupao po određenom predmetu, a sada će opet postupati. U Haškom tribunalu, u ovom sazivu sudija, nema nijednog sudije koji je, po mišljenju bilo kod svetskog stručnjaka, sposoban i spreman da nepristrasno i objektivno pristupi preispitivanju žalbi za Karadžića, Mladića, eventualno Stanišića i tako dalje. Svi oni su ranije već izrazili svoje stavove o situacijama koje su u vezi - recimo za Srebrenicu, Sarajevo itd. i već su sudili i presuđivali nepovoljno u predmetima koji su već završeni pred tribunalom - rekao je Petronijević za Pink.

Za izlaznu strategiju, kako je istakao, trebalo je pozvati nove sudije koje dosad nisu sudile u Hagu i dati im da učestvuju u žalbenom postupku.

- Znam na koji je način zasnovana krivica Radovana Karadžića, znam da njegovog učešća i uloge nema u brojnim događajima, znam da su brojni događaji navodno dokazani, a zapravo nisu. Kada bismo imali situaciju da dođu nove sudije, bio bih optimista, ovako sam vrlo pesimističan - kaže Petronijević.

Udruženi zločinački poduhvat, za koji se optužuje Karadžić, podrazumeva da se optuže svi rukovodioci Vojske Srbije, policijsko i vojno rukovodstvo, kao i pripadnici ovih snaga, što vodi do zaključka da se individualna odgovornost anulira i da se uspostavi kolektivna odgovornost jednog naroda, istakao je advokat.

 

- Hrvati se koprcaju i neće da prihvate istinu, međutim dosad je zajednički zločinački poduhvat bio primenjivan samo u odnosu na Srbe. To nikoga nije bolelo i svi su ćutali, a sada kada je usmeren na nekog drugog kažu "Pa, ovo ne valja!". Pričamo 15 godina da ovo nije pravni već kvazi-pravni institut koji anulira osnovno načelo krivične odgovornosti, svih krivično-pravnih sistema sveta, a to je individualna odgovornost - podvukao je Petronijević.

Aplaudiranje presudama neprijateljima tokom rata je, kako je istakao, neobjektivan i neprincipijelan stav, za razliku od stava Srbije ili većine pravnih stručnjaka, koji su uvek imali isti stav prema Hagu.

- Nikad neću zaboraviti izglede lica sudija i tužilaca kada smo pred njih izveli nekoliko zaštićenih svedoka, muslimana, koji su pristali da izađu i kažu istinu. Njihovi iskazi bili su vrlo relevantni. Jedan od njih bio je oficir Nasera Orića za događanja u Srebrenici, jedan je bio prvi i glavni pratilac Alije Izetbegovića u vreme rata. Kada su se oni pojavili i rekli svoje, tužilaštvo je pitalo samo, verovatno nemajući drugi argument, zašto se nisu pojavili ranije. To je pravo licemerje i pokazuje svu naopakost shvatanja Haškog tribunala - kaže advokat.

Izjava Serža Bramerca da je plakao od sreće kada je Radovan Karadžić uhapšen, pokazuje koliko je u njemu samom mržnje, kaže Petronijević.

- Bramerc je izjavio i da je prezadovoljan radom Haškog tribunala koji je sprečio da se ratni zločinci slobodno šetaju i čak postanu ministri u vladama. A ja se pitam šta je sa Haradinajem? Šta je sa Orićem? Pitao bih Bramerca i šta je urađeno u žalbenom postupku i u svim postupcima u kojima on navodno žali što neki koji su oslobođeni, nisu osuđeni. Još jedna stvar je jako bitna - za Karadžićem je bila raspisana poternica i nagrada od pet miliona dolara i mi danas prvi put saznajemo da je šef kabineta tadašnjeg predsednika Borisa Tadića bio u Haškom tribunalu i tužilaštvu nekoliko dana pre hapšenja, u toku hapšenja i nakon hapšenja. Sad smo mnogo bliži onome da vidimo ko je uzeo tih pet miliona dolara - kaže Petronijević.

Prema srpskoj vladi su, kako ističe, u Haškom tribunalu imali takav odnos da su znali da su znali da nisu kompaktni, pa su pokušavali vaninstitucionalnim, američkim vestern sredstvima da raspišu poternicu i nagradu za nekim.

 

- Ono što se nekad radilo na zapadu sada se primenjivalo u srcu Evrope. To je jedna anglosaksonska prevara, odnosno kolonizacija evropskog prava i običaja. Pozvao bih otvoreno Tadića i sve one koji su bili u njegovom kabinetu da se izjasne o tome ko je uzeo novac. Ako je neko to lično uzeo, to je kriminal, bez obzira što je to nagrada. Svi su oni bili na čelu nečega i neko od njih je taj novac uzeo. Iz Bramercovog izveštaja vidimo da je pokojni gospodin Rakić neprekidno bio kod njega u kabinetu i odatle koordinirao sa Tadićem i timom u Srbiji - onda je jasno ko je uzeo novac - ističe Petronijević.

Ovo, kako dodaje, nije jedini slučaj, pa je novac uzet i za generala Mladića.

(BalkansPress / Pink.rs)

Scroll to top