BalkansPress

Dobro došli!

Komunistički režim, ratne devedesete, NATO bombardovanje Jugoslavije i sukob na Kosovu, nekima je dovoljan razlog da se u svetskoj javnosti naša zemlja, državnici, pa i celokupan narod etiketiraju kao "genocidni", "glupi", "ubice , krvnici i silovatelji".

Navikli smo na politička prepucavanja i kritike u regionu zbog kojih po pravilu, na kraju, ispašta sam narod. Pozitivan imidž, nažalost, Srbija i Srbi često ne uživaju ni van balkanskih granica, pa ne čudi što povremeno i neke od slavnih svetskih ličnosti istupe u medijima te počnu da nas blate i pljuju.

 

Komunistički režim, ratne devedesete, NATO bombardovanje Jugoslavije i sukob na Kosovu, nekima je dovoljan razlog da se u svetskoj javnosti naša zemlja, državnici, pa i celokupan narod etiketiraju kao "genocidni", "glupi", "ubice , krvnici i silovatelji", pa tako i "krivci za patnju koju smo sami proživeli"!

Ovo su samo neki od primera govora mržnje prema Srbima, a poslednji u nizu dolazi nam od holivudskog  glumca Morgana Frimena.

On je tokom snimanja emisije "Priča o nama" emitovane u dugo očekivanom serijalu Nacionalne geografije, posetio Bosnu i Hercegovinu, tačnije Sarajevo i Srebrenicu.

*Foto: Printscreen / YouTube / WatchMojo.com

Tamo je od svojih domaćina, bosanskog novinara Senada Hadžifejzovića i njegovog sina Feđe čuo da su Srbi u Srebrenici navodno napravili genocid nad muslimanima, a sve je propraćeno i snimcima i informacijama o tome kako su Srbi odgovorni za rat na ovim prostorima.

Glumcu se zamera to što je, umesto da kontaktira i drugu stranu, on jedino stigao da pita "Šta se zaboga ovde desilo?".

U Sarajevu je takođe, smeštena radnja i sledećeg svetski poznatog lika, lidera benda U2 Bono Voksa koji takođe nema pozitivno mišljenje o Srbima.

Zapravo, toliko je učinio za bosansku zajednicu da je za uzvrat od njih dobio i pasoš.

*Foto: Tanjug / AP

Ljubav je počela u Sarajevu 1997. godine, kada je Bono Voks uvrstio Sarajevo i stadion Koševo na listu grandiozne “PopMart” turneje benda U2, pa čak i po cenu velikog finansijskog gubitka od oko 500.000 funti.

 

"Zemlja krvi i meda" opet je krivac za slučaj blaćenja Srba iz 2012. godine. Tada je Anđelina Džoli u svom rediteljskom debiju glavne aktere smestila u neobičnu ljubavnu priču. Odnos Srbina Danijela i muslimanke Ajle za vreme eskalacije rata u Bosni komplikuje se kada ona dospeva u zloglasni logor za koji se priča da ga vodi njen bivši dečko Danijel. Iz priče iz koje niko živ ne izlazi, holivudska boginja rekla je da je izvukla veliku poentu.

*Foto: AP / Tanjug

- Što sam više čitala o bivšoj Jugoslaviji to me je priča više pogađala. Imala sam 17 godina kada je sukob počeo i nisam bila ni svesna koliko ne znam. Bio je to rat moje generacije i pisanje scenarija za ovaj film je bio moj način učenja o ratu. Takođe, počela sam da sama sebi postavljam pitanja na koja nemam odgovor - kako čovek može da bude tako primitivan i da primenjuje silu prema ženama? Pitala sam se i kako je Međunarodna zajednica mogla da okrene leđa i da pusti da se zločini dešavaju i da se počinioci ne kažnjavaju? I kako su dojučerašnje komšije bez ikakve griže savesti mogli da se ubijaju i siluju? - rekla je Anđelina Džoli, ipak ne pominjući nacionalnosti krivaca i žrtava.

Na listu onih koji su svoj uticaj i prisustvo na TV-u iskoristili da se izrugavaju na račun Srbije, 2011. godine upisala se i američka komičarka Čelsi Hendler.

Ona je nakon koncerta pevačice Ejmi Vajnhaus u Beogradu, nakon čega je problematična zvezda i preminula, video materijal sa "performansa" iskoristila kako bi se našalila na račun Srbije i Srba.

- Nisam znala da je u Srbiji dozvoljeno da se ide na koncerte - rekla je ona u društvu svojih gostiju, a od prozivki tada nije ostao pošteđen Dragan Šutanovac, koji je bio na mestu ministra odbrane, a kog je voditeljka častila boljševikom titulom.

*Foto: Instagram / chelseahandler

Nemačka nobelovka Herta Miler je u Beogradu, sa Sajma knjiga prošle godine, pokazala opravdanje za NATO bombardovanje.

 

- U nekim filmovima sam videla neke stvari na Kosovu kada su bili nemiri, a tada je već bilo vojnih zahvata. Ova zemlja je sama sebi nanela zlo. Srbi su sebi naneli patnju i sa time moraju da žive.Zato danas kada vidim koliko je ljudi u Ukrajini nastradalo kažem da bi tim ljudima trebalo dati oružje zato što se neke pobede ne mogu tek tako izvojevati. To što se tamo dešava je nečuveno. Koliko dugo još treba da traje? Zašto postoji NATO?  - pitala se ona.

Još je dodala da je što se tiče tema o ratu istog mišljenja.

*Foto: Tanjug / Filip Krainčić

- Kosovu i Bosni je naneto toliko zla i to je bio taj grozni nacionalizam u čemu je i Srpska pravoslavna crkva dosta učestvovala. Nisam to očekivala i bila sam prestrašena da se to dešava u Jugoslaviji zato što je to bila otvorena zemlja... Ne moramo biti istog mišljenja. Ni sa kim nisam želela da uđem u konflikt. Bilo bi nepristojno da sam rekla nešto što nije moje mišljenje. Želim ovoj zemlji samo najbolje - kazala je na kraju Milerova.

Šta vi mislite o njihovim izjavama? Da li ih nalazite problematičnim? Ili smatrate da smo i sami krivci zbog urušenog ugleda? Ostavite nam odgovore u komentarima.

 

(BalkansPress / Telegraf.rs)

Scroll to top