Novinar portala Index.hr Gordan Duhaček juče je objavio kolumnu u kojoj analizira političku situaciju u Hrvatskoj pred posetu Aleksandra Vučića, predsednika Srbije.

Prenosimo vam deo kolumne sa portala index.hr:

 

"Politika se mora voditi razumom, a ne emocijama'', izjavila je pre nekoliko dana u intervjuu za HRT predsednica Kolinda Grabar-Kitarović, odgovarajući na izjavu ministra obrane Damira Krstičevića, nesumnjivo poznatog po nekontrolisanim izlivima emocija, da srpski predsednik Aleksandar Vučić treba da se izvini za svoje ratnohuškačke i velikosrpske izjave iz devedesetih. Predsednica je zapravo rekla nešto pametno, ali problem je što hrvatski državni vrh, uključujući i nju, nije pokazao ni minimalne naznake razumne i odgovorne politike u vezi s Vučićevom posetom Zagrebu. 

Naprotiv, predsednika Srbije će dočekati javno posvađan i razjedinjen državni vrh, u kojem predsednica priča jedno, premijer drugo, predsednik sabora treće, a ministri u vladi četvrto. Umesto da se oko Vučićeve posete zauzeo jedinstven stav i agenda, pa se u izvesno ne baš prijatnim razgovorima postavilo kompetentno i monolitno, Kolinda, Plenković, Krstičević, Jandroković i ostali su počeli da se javno prepucavaju, svojim neodgovornim ponašanjem i izostankom koordinacije unapred oslabivši hrvatsku poziciju. Vučiću je time sasvim otvoren prostor da se prezentuje kao odgovoran državnik koji ozbiljno radi na uspostavljanju saradnje u regionu, pa i s dečijim vrtićem koji vodi RH.

(BalkansPress / Informer.rs)

Scroll to top