Aleksandar Vučić predsednik Srbije i njegova hrvatska koleginica Kolinda Grabar Kitarović nakon razgovora u Zagrebu održali zajedničku konferenciju za novinare.

13:42 - Sve što može da pomogne pronalaženju nestalih osoba sve ćemo pomoći. Nemam problem s tim da kažem da je počinjen zločin tamo gde je ubijeno 200 Hrvata, i obrnuto - rekao je Vučić.

 

13:38 Poznato je da su ustaše ubile vašeg dedu. Ipak ste došli ovde?

- Na svako pitanje ću odgovoriti ali to što se zbivalo, ovde ima ljudi koji s druge strane izgubili nekoga. Ja nisam imao nijedan problem. Ja sam došao da razgovaram o budućnosti. Hoću da zamolim hrvatsku javnost, kako vi vidite stvari koje su se zbivale pre 25 godina, mi to vidimo drugačije, i Srbi vide drugačije te iste stvari, ali to ne sme da bude razlog da ne razgovaramo... Nemam nikakav problem s tim da uvek otvoreno pričamo o svemu... nemam nikakav problem ako sam konj, četnik ili baraba ukoliko će Srbi u Hrvatskoj živeti dobro i biti zadovoljniji, to je za mene sitnica. Kod nas postoji "Pala muva na medveda" - odgovorio je Vučić.

13:30 - Mi razmišljamo o unapređenju naših bilateralnih odnosa. To je za nas ključno. Mi želimo da se sve manjine u Srbiji osećaju dobro, da vide Srbiju kao svoju domovinu.

Ako smatrate da smo zaslužili da nam otvorite poglavlje, otvorite. Ako ne ne.

Uvek smo za svaku vrstu razgovora i sa BiH. Čović je rado viđen gost u Beogradu.

 

13:24 - Ja ne znam koiko je protesta bilo, video sam neke ljude usput, pisalo je "Konju, ne laži", nešto oko izvinjenja, zatim "Četnik, početnik", nisam se strašno uznemirio. Predsednica me ovde dobro primila. To je njihov posao, svako neka radi svoj posao, nekad protestuju i u Srbiji protiv mene. Nikome ne želim da se pravdam, ja nisam četnik, niko mi slučajno ni u porodici nije bio četnik, porodica Vučić je stradala u svim ratovima - rekao je Vučić.

- Demokratsko je pravo protestovati, ali sam protiv govora mržnje. Svoje mišljenje treba izražavati na kulturan način. Poruka srpskoj javnosti: Ne smemo dopustiti da nam politiku s ivice političkog aspekta diktiraju pojedinci. Politiku moramo diktirati mi državnici - osvrnula se Kolinda.

Vučić: Stepinac bolno pitanje za nas - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da će Srbija sva dokumenta i sve što je potrebno pronaći i pomoći kako bi se rešavalo pitanje nestalih lica, a da je pitanje kanonizacije Alojzija Stepinca teško pitanje za Srbiju koje ne bi sada da otvara. Vučić je, odgovarajući na pitanja na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsednicom Hrvatske Kolindom Grabar Kitarović o pitanjima rešavanja nestalih, dokumentaciji iz bolionice u Vukovaru, ali i kanonizacije Alojzija Stepinca, rekao da su to teška pitanja i da se i po njima vidi koliko na neke stvari različito gledamo. Rekao je i da neće da govori o tome šta sve mi očekujemo da dobijemo i iz "Lore", te kako očekujemo drugačije presude, odnosno isti aršin prema Hrvatima, koji su činili zločine, kao i prema Srbima. - I nemam problem sa tim kada vi kažete da je ubijeno 200 Hrvata i da je počinjen zločin da kažem da je počinjen zločin - naglasio je predsednik Srbije i dodao da se nada da će u slučajevima ubistva Srba da se kaže da je počinjen težak zločin. - Mislim da je to blagorodno za obe strane - istakao je Vučić, i ponovio da su i danas doneli podatke i infoarmacije o tri tela, ali da iz pijeteta prema porodicama o tome neće dalje da govori. Kako je rekao, pitanje Alojzija Stepinca, kao i Jasenovca, za nas je strahovito bolno pitanje, verovatno najbolnije za srpski narod. - Ne bih ga dalje otvarao i to je sve što mogu da kažem - dodao je Vučić. Predsednik Srbije je rekao i da će danas razgovarati sa kardinalom Bozanićem, i da ide u dobroj veri na taj razgovor i dobrom namerom i da veruje da odnos kardinala Božanića može da doprinese boljem odnosu prema pravoslavcima u Hrvatskoj i uopšte, kao i što odnos SPC može da doprinese dramtično boljem odnosu nas Srba prema katolicima i posebno prema Hrvatima.

13:13 - Hvala na pozivu i dobrodošlici. Razumem da to za vas nije bio lak potez posebno za atmosferu koja je stvarana u Zagrebu i u celoj Hrvatskoj, čestitam vam na hrabrosti.

Doći ćemo do toga da budemo kao Norveška i Švedska. Moramo gledati u budućnost.

Oko granice Hrvatska se poziva na katastarske knjige, Srbija se poziva na zakon. Imamo potpuno drugačije stavove, pokušaćemo to da rešimo bilateralnim putem.

Sledeće nedelje ću se sastati sa predstavnicima udruženja nestalih, mislim da je to važno i za Srbe i za Hrvate.

 

Razgovarali smo o pripadnicima manjina.

Razgovarali smo i tome da postignemo dijalog između naših crkava, zato ću danas razgovarati s kardinalom Bozanićem, i zato sam dobio pozitivne reči iz pravoslavne crkve.

Mislim da smo za budućnost naših naroda uradili dobar posao za naše narode.

13:10 - Treće pitanje je pravosudno pitanje. Kroz rad odgovarajućih tijela nastavlja se raditi na svim pravosudnim pitanjima koje opterećuju dve države. Pitanje granica je jedno do tih. Naš predlog je da nastavimo bilateralne razgovore kroz naredne dve godine, a ako se ne dogovorimo u tom vremenu onda da idemo pred međunarodna tela. Razgovarali smo o jugositoku Evrope, o nekim konkretnim koracima, o fondovima EU, jedan od projekata koje predlažemo da se ubrza obnova železničke pruge - Zagreb -  Vinkovci - Tovarnik - Šid - Beograd - rekla je Kolinda.

13:05 - Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović izjavila je danas da se sa srpskim predsednikom Aleksandrom Vučićem dogovorila da preporuče vladama dve zemlje da nastave pregovore o granici u naredne dve godin.

Ukoliko ne bude rešenja, dogovorićemo se da idemo na međunarodnu arbitražu, rekla je hrvatska predsednica na zajedničkoj pres konferenciji s Vučićem.

Grabar Kitarović je zahvalila Vučiću na konkretnim potezima, kako njegovim, tako i Vlade Srbije, za finansijsku pomoć hrvatskoj zajednici u Srbiji.

"U mnogim otvorenim pitanjima nismo se saglasili, u nekim smo se približili, a u nekim ćemo se u budućnosti približiti", rekala je Grabar Kitarović.

(BalkansPress / Informer.rs)

Scroll to top