BalkansPress

Dobro došli!

KIKINDA - Među 50 najlepših ulice u svetu sa drvoredom i cvećem, koji je objavio sajt za arhitekturu i dizajn www.architecturendesign.net, nalazi se i kikindska Ulica generala Drapšina.

PROČITAJTE: OVO NIJE IGRA PRESTOLA, OVO JE SRBIJA! Spektakularan snimak širi se društvenim mrežama! (VIDEO)

Ulica generala Drapšina nalazi se na 22. Mestu, a njenu lepotu prikazuje fotografija Nebojše Tatomirova. Kikinđane je obradovala ova vest, jer je i oni smatraju najlepšom zbog starog drvoreda pa mnogi ovu ulicu zovu zeleni tunel. Drvored leti stvara prijatnu hladovinu, čak i kada su velike vrućine.

 

- Živim u Ulici Generala Drapšinai njenu lepotu čini drvored.Ponosan sam što je proglašena za najlepšu – kaže Milomir Petričević, a isto mišljenje ima i Zoltan Feher koji drži cvečaru u toj ulici.

Фотографија корисника Данијела Вујић

Na sajtu su objavljene fotografije ulica iz Grčke, Italije, Španije, SAD, Nemačke, Brazila, Rumunije, a gradovi koji se njima mogu pohvaliti su Stokholm, Bon, Vašington, Valensija, a iz bivše Jugoslavije samo Kikinda i Podgorica. Sve ulice, takođe, imaju tunele od zelenila i cveća. Zanimljivo je da je pre nekoliko godina ova ulica bila kandidat za najlepšu i u akciji „Biramo najlepšu ulicu u Srbiji“.

 

- Drvoredi su odbrana od vrućina i svih vrsta urbanih problema. Podstiču šetnju i vožnju biciklima – pored ostalog piše na pomenutom sajtu koji ima višeod 12 miliona pregleda nedeljno.

Drvored u Ulici generala Drapšina posađen je posle Drugog svetskog rata i ima oko 389 stabala, najviše američkog koprivića, oko 300. Ostalo su lipe, američki srebrno lisni javor i poneki dud.

Фотографија корисника Данијела Вујић

Фотографија корисника Данијела Вујић

 

Scroll to top