BalkansPress

Dobro došli!

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ima rok do juna da predstavi plan Beograda za Kosovo, da bi u decembru 2018. godine ili najkasnije januara 2019. bio izmenjen Ustav Srbije.

Kako su za Danas kazali pojedini pripadnici diplomatskih krugova, Zapad čeka ishod sastanka predsednika Srbije Aleksandra Vučića i Predsednika Kosova Hašima Tačija u Briselu.

– Iako na tehničkim pregovorima nije postigut nikakav napredak u vezi sa Zajednicom srpskih opština, moguće je da će se Vučić i Tači dogovoriti da konačno bude oformljena radna grupa koja će se time baviti, ali male su šanse za postizanje njihovog dogovora – kazali su izvori lista Danas.

 

Kako su ocenili, "Vučić se u proteklih mesec dana ponašao kao da je siguran da će Srbija dobiti sever Kosova, ali sada deluje kao da Zapad nije spreman za takav scenario i da je za njih status Kosova rešena stvar. Vučić izgleda prilično razočarano".

Izvori bliski državnom vrhu nezvanično su rekli za list da su pritisci Zapada oko Kosova pojačani u svetlu onoga što čeka Srbiju, a to je potreba donošenja sporazuma o normalizaciji odnosa sa Prištinom, bez čega nema evropskih integracija.

– Predsedniku Vučiću nije eksplicitno poručeno da Beograd treba da prizna Kosovo, ali kako trenutno izgleda, to će biti uslov u budućnosti – tvrde izvori Danasa.

Komentarišući tvrdnje da je ove sedmice neko od zvaničnika iz Berlina trebalo da poseti Srbiju i predstavi plan za rešavanje kosovskog problema, izvori iz diplomatskih krugova navode da "zvanični Berlin od toga nije odustao i da će njihova delegacija doći u kraćem roku".

– Berlin i dalje zastupa stav da Kosovo treba da dobije status posmatrača u UN, po ugledu na Palestinu. Sigurno je da će u skorije vreme doći delegacija iz Nemačke, verovatno predvodjena šefom diplomatije Hajkom Masom – kazali su oni.

(BalkansPress / Beta)

Scroll to top